torsdag 23 juni 2016

Mjuk hasselnötskaka med choklad & muskovadosås

Den här hasselnötskakan är en av mina favoriter och dessutom rätt enkel att baka. Muskovadosåsen, som när den svalnar tjocknar och påminner om fudge, blir en ljuvlig kombination med jordgubbarna och grädden. Tänk bara på att den ska vara rätt fuktig i mitten när den är klar.


Hasselnötskaka 8-10 bitar
3 ägg
3 dl socker
100 g smör, rumsvarmt
1 dl rapsolja
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl kakao
2 dl vetemjöl

  • Smörj en form ca 24 cm i diameter, eller lägg bakplåtspapper i botten och sidorna.
  • Vispa ägg och socker luftigt.
  • Rör ner smöret och vispa vidare.
  • Häll i rapsolja, vaniljsocker, bakpulver, hasselnötsmjöl, kakao och avsluta med vetemjölet.
  • Häll smeten i formen och grädda i c.a 35-40 minuter beroende på ugn. Kakan ska vara rätt fuktig i mitten.

Muskovadosås
3 dl mörkt muskovadosocker
1 dl vispgrädde
100 g smör
en nypa salt

  • Smält ingredienserna i en liten kastrull. Låt såsen svalna en aning.
  • Servera kakan med vispad grädde och jordgubbar, ringla över såsen.

Glad midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar