Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från 2012

God jul

God jul till er läsare som besöker bloggen. Jag ser att ni är många som hamnar här såhär års och det är roligt, det är roligt att mina recept verkar uppskattas. Lämna gärna ett liten kommentar, det uppskattar jag! Önskar er en skön jul tillsammans med dem ni tycker om! Chao

Adventsfika

Till adventsfikat idag samlades familjen och vi njöt av godsakerna som bestod av pepparkaksmacarons med lingonsmörkräm, lussekatter och pepparkakor med ädelost och apelsinmarmelad. Till detta drack vi glögg och julmust.  Chao

Passionsfruktstårta på kladdkakebotten

Moussetårtor är så himla gott! Jag har någon slags faiblesse för just såna tårtor. De passar perfekt efter en god middag, är inte för mäktiga och kan kombineras på många olika sätt. De är egentligen inte så svåra att göra även om det är flera steg att följa. Botten 125 g mjukt smör 2 1/4 dl socker 1 msk sirap 2 st ägg 1,5 dl vetemjöl lite salt 2 tsk vaniljsocker 1 dl kakao Mousse 6 gelatinblad 1 1/4 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 2 äggulor 250 g mascarponeost 1/2 dl tropisk juice, koncentrerad 4 dl vispgrädde (varav 1 dl används för att smälta gelatinbladen). Gelé 3 passionsfrukter 2 dl passionsfruktjuice /tropisk juice) inte koncentrat 3 gelatinblad Botten Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Vänd ner mjöl, salt, vaniljsocker och kakao och blanda väl. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 18 min.  Låt svalna, ta inte bort sidorna av springformen. Mousse Lägg 6 gelatinblad i...

Saffransmacarons

Ljuvliga, små saffransmacarons som gick åt nästan direkt här hemma. Jag har följt detta recept, den enda skillnaden var att jag tillsatte ett kuvert ( 0,5 g) saffran i mandel/florblandningen. Fyllningen består av mjukt smör som jag har vispat luftigt, florsocker, vaniljsocker och saften av 1 lime vilket gav en fräsch smak i kombination med saffranssmaken. Jag köpte apotekets saffran som enligt de själva är av väldigt god kvalitet. Jag tyckte att den gav mycket smak och det räcker med ett kuvert, alltså 0,5 g. Chaoo

Måndagstankar

Herreguuud så kallt! Jag minns då jag var barn och jag envisades med att gå ut med fuktigt hår och håret blev som istappar. Så var det i morse! Hemma har jag införskaffat mig två mjuka, sköna plädar som jag kan vira in mig i när det känns kyligt. Som igår kväll då min fyraårige son lade sig bredvid mig i soffan och han kände med handen längs pläden och sa allvarligt "är det här en björn?". Jag svarade " ja, och jag är din björnmamma och du är min björnunge..." Han såg upp på mig och skakade på huvudet "jag är ingen björnunge och du, du är min mamma!" Vad larvig jag är....han har ju rätt, vaddå björnmamma.. Chao

Första advent

Det är första advent och här hemma julpyntar vi för fullt i denna stund! Jag har samlat mina favoritrecept inför advent. Själv har jag inte hunnit baka i helgen tråkigt nog då det har varit hektisk med avskedsmiddag för bästa väninnan som reser långt bort under en låång tid..och jobb och senare idag har vi adventsmiddag hemma hos min bror. Men till er som bakar: Mjuk pepparkaka med lingongrädde Mascarponecheesecake på pepparkaksbotten Torta di Riso Lussekatter Mjuk pepparkakstårta Chao

Tremjölkstårta / Torta tres leches

Torta trés leches är en sydamerikansk tårta som inte görs på vanligt sätt, men något av de ljuvligaste jag har smakat på länge!  Den heter Torta trés leches, på svenska; "tremjölkstårta". Namnet syftar på att det i tårtan används tre sorters mjölkprodukter, nämligen kondenserad mjölk, evaporerad mjölk och grädde.  Man skär inte tårtbottnen i delar och fyller den, som en vanlig tårta, utan häller den blandade mjölkblandningen ovanpå tårtbotten, och låter den suga åt sig den. Först behöver man sticka en massa minihål ovanpå tårtan, så att mjölblandningen får sugas in. Resultatet är en otroligt saftig och god tårtbotten som man kan täcka med grädde. Tårtbotten 5 ägg 3 dl socker 1,5 dl potatismjöl 1,5 dl vetemjöl 2 1/2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker En form 24-26 cm i diameter blir bra till detta recept. Fyllning 1 burk kondenserad mjölk 397 g 1 burk evaporerad mjölk 410 g 3 dl grädde finrivet skal av 1 apelsin 1/2 ts...

Chanelväska kanske....i tårtform

Imorgon kväll ska jag "assistera" en kompis då vi tillsammans ska ge oss på äventyret att baka en tårta och försöka få den att se ut som en rosa Chanelväska. Lite nervöst är det, det var ett tag sedan jag bakade en tårta. Ungefär så här är det meningen att den ska se ut.. Nyss gjorde jag  Marshmallowfondant . Det här receptet är väldigt populärt här på bloggen och det är faktiskt väldigt bra måste jag säga, snabbt och enkelt! Jag passade på att färga den rosa på en gång... Chao

Chokladsufflé med varm chokladsås

Lördag och jag åker snart iväg och jobbar. Efteråt smiter jag iväg och övar i kyrkan någon timme. Rösten måste hållas i trim.  Där finns en mindre lokal som jag får låna för att öva. Jag har övat där i flera års tid och jag är så glad att ha den möjligheten för hemma kan jag inte göra det i lugn och ro, mest för att det inte blir lugn och ro för dem som lyssnar, eller för grannarna.  Nästa vecka sjunger jag på en begravning och veckan därpå på ett dop. Det här är en ljuvligt god och lyxig dessert jag tycker att ni ska testa! Receptet jag har använt är från boken  Chokladpassion   av Jan Hedh. En mycket inspirerande bok för chokladälskaren. Jag har dock gjort ett litet avsteg från receptet. Originalreceptet innehåller nämligen mörk rom, det har jag alltså tagit bort. I boken fanns även ett recept på vaniljglass att servera till sufflén. Men den hann jag inte göra så jag köpte en god vaniljglass istället. Det krävs lite tankearbete eller främst...

Macarons

De här nyckfulla små bedragarna som blir till när de själva vill! Så många misslyckanden sådan besvikelse att jag knappt vågar baka dem men nu överdriver jag såklart och det är en sådan vacker solig dag inte alls mörk november som alla säger årets mörkaste månad och nu tror ni att jag tappat tråden men det jag ville komma till eller det jag ville prata om var... Macarons! En dag bad min fyraårige son mig att baka blåa Macarons. Mamma som var hemma på besök vände sig till mig "inte kan väl han äta blå makaroner?". Då upplyste jag henne om att min fyraåring är en belevad ung herre, han menade givetvis French Petit Macarons. Inte att förväxla med snabbmakaroner! Macarons 100 gram skållade och malda mandlar (finfinmalet ska det vara) 110 gram äggvitor (blir c.a 3 st äggvitor) som stått framme ett par timmar eller helst över natten. 4 msk socker 200 gram florsocker Fyllning Mjukt smör Florsocker Vaniljsocker eller citron/limesaft Jag har inte använ...

Fars dag

Till alla pappor därute, ni behövs! Hemma åt vi en Sachertårta som jag köpte hem. Den var god och ja den var finare men....den var inte lika god som den jag själv brukar baka. Det är sant! Fröken Luisas Sachertårta . Chao

Cola de mono

Cola de mono (betyder apsvans på spanska) är en typisk chilensk dryck.  Varje år kring jul brukade min farmor göra flera liter Cola de mono i två stora kastruller. Hon hällde dem i glasflaskor och gav 2 stycken till varje familj i släkten. En var mild i smaken för barnen och den andra stark.  Recept 4-6 glas 2 äggulor en skvätt brännvin (för att undvika att äggulorna koaguleras i den varma mjölken) Separera äggulorna från äggvitan. Lägg äggulorna i en liten skål, häll i lite brännvin och vispa lätt. Ställ skålen åt sidan. 1 liter mjölk 3% 6 st kryddnejlikor 2-3 kanelstänger 1,5 dl strösocker Koka upp mjölk, kryddnejlikor, kanelstänger och socker i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan så fort mjölken börjar koka. Var noga med att mjölken inte kokar över. 2 msk snabbkaffe 3 tsk vaniljsocker 1-3 dl brännvin Lös upp kaffet i den varma mjölken.  Häll därefter i äggulorna i en fin stråle samtidigt som du rör om med sked eller visp  Häll slutligen...

Kladdkakans dag...

Go kväll.....jag har ungefär 4 minuter på mig innan min fyraårige son upptäcker att jag har lämnat hans säng där jag somnade bredvid honom därför att jag var nog lika trött som han efter en heldag på dagis och ni skulle ha sett vilka akrobatiska rörelser min kropp gör för att ta mig upp ur sängen utan att han vaknar tur att ingen filmar mig och lägger upp på Youtube något jag för övrigt brukar hota min son (den äldste) med att göra när han håller på att larva sig och försöker efterlikna Michael Jackson i rörelserna., varpå han tittar på mig (bryr sig inte dugg om hotet) och säger "mamma, varför dog han?". I alla fall......för att återgå till när jag lämnade den förste sonens säng. Jag gick raka vägen och satte mig framför datorn för lite slösurfing hamnade på en bakblogg och där fick jag det slängt i ansiktet, det var kladdkakans dag och jag hade helt missat det! After Eightkladdkaka Det här är nog bloggens populäraste inlägg. Var är det som gör den så god? Berätta g...

Sockerkaka med chokladglasyr

Söndagskaka, enkel kaka lite lyxigare med chokladglasyr och jag har fikat med "Max", så kan vi kalla honom. Max älskar kläder och mode och har fruktansvärd koll på hur kvinnor borde klä sig för att framhäva sina bästa sidor. Han brukar säga "vissa saker ska puta ut & vissa saker ska puttas in". Jag ställde honom en fråga, en vad jag trodde var en enkel fråga. Vad ska en kvinnas garderob innehålla?  Först tystnade han och gav mig en sådan där blick herreguud vet du inte men sedan satte han igång att prata. Och vad mycket nyttigt jag fick veta! Hmmm..funderar om jag ska ta och skriva ner allt här på bloggen. Rubriken har jag redan. Recept Kaka 3 ägg 2 dl socker 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 1/2 dl limejuice (eller citronsaft) 1 dl ljummet vatten 3 dl vetemjöl 100 g mjukt smör Gör såhär Sätt ugnen på 175 g och smörj en springform eller sockerkaksform. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpul...

Karamelliserad mjölk/Dulce de leche/Kondenserad mjölk

Mmmmmm...jag drömmer  mig bort. Jag var i femårsåldern, min bror ett par år äldre. Vi stod på vakt med varsin tesked i handen. Mamma bakade Dulce de leche fylld rulltårta. När hon vände sig bort smög vi fram och tog en av den goda kolan. En stor tesked Dulce de leche som vi slickade i oss och som varade länge eftersom den var så seg.. Idag är jag sjuk. Förkyld och då far tankarna iväg till något gott. Av någon anledning tänker jag på de där plåtburkarna med Dulce de leche som vi oftast hade hemma då jag var barn. Man köper en burk kondenserad mjölk, som är som tjock, väldigt söt mjölk. Det är när man har kokat den ett par timmar som innehållet förvandlas till en seg, välsmakande kola. Man behöver förresten inte koka burken. Den kondenserade mjölken kan man ha på vitt, rostat bröd eller som fyllning till pannkakor eller till den ljuvliga Torta tres leches/Tremjölktårta Dra bort pappret runt burken och koka den 3 timmar i kastrull, det brukar vara lagom. Fyll på med vatt...

Citronsockerkaka med glasyr

Någon som lagt märke till att det har försvunnit bilder från bloggen? Det är jag själv som är boven i dramat! Impulsiv! Tryckte på en knapp så råkade bilder och annat försvinna. Dagens teknik...jag har aldrig varit teknisk lagd, det är mitt försvar. Ni får ha tålamod. De flesta bilderna kommer tillbaka men andra har för evigt försvunnit i cyberrymden. Å andra sidan har jag då en ursäkt för att baka vissa bakverk igen, för att fotografera dem. Inget ont som för något GOTT med sig...eller något i den stilen. Här har ni en ljuvligt ORANGE citronsockerkaka med glasyr. Det är samma recept som sockerkaka med limeglasyr , har bara bytt ut lime mot citron. Jag har använt saften av en citron och citronskalet istället för lime. Lägg märke till hur perfekt glasyren faller ner....baknörd... Det jag egentligen ville var att experimentera med färg Jag hade nämligen tänkt mig en gul sockerkaka med gult glasyr på, påskigt liksom. Men jag tog tydligen i för mycket med pastafärgen så den b...

Fransk marängtårta

Söndag & idag frestar jag med en liten goding, nämligen fransk marängtårta! Marängen blir mjukseg och kombinationen med choklad blir super. Cirka 6-8 bitar 4 st äggvitor 2 dl strösocker 1 tsk pressad citronsaft 75 g mörk choklad 3 dl grädde Valfria bär / jordgubbar Sätt ugnen på 150 grader och ställ en kastrull med vatten på spisen. Koka upp vattnet och sänk sedan värmen. Vispa äggvitorna, sockret och citronsaften i en skål under ett par minuter. Ställ skålen över kastrullen med sjudande vatten (vattenbad) och vispa vidare tills sockret har smält och marängen tjocknar. Ta bort skålen från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat helt. Detta moment tar en stund, använd en hushållsassistent helst. Marängen ska kännas småseg och fast. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält chokladen antingen i samma vattenbad som ovan eller på låg värme i mikrougnen. Låt chokladen svalna en aning och häll sedan över marängen. Rör om en gång bara, annars blandas den ...

Pumpabröd

Snart är det Alla helgons dag & Halloween och då passar det ju utmärkt att använda pumpa när man bakar. Men vänta lite..redan, är vi redan där! Vad är det som händer med tiden. Ett mysterium! Många säger ju att dagarna går så snabbt och visst det kanske låter som en klyscha men det verkar stämma. Dagarna, månaderna och framför allt åren bara flyr undan. Jag måste ständigt påminna mig om att livet, det är det som pågår just nu. Inte i någon framtid då jag har gått ner 10 (15) kilo i vikt och inte heller i något förflutet där jag fortfarande ältar över någon jobbig händelse och slösar min dyrbara tid! Saftigt, härligt pumpabröd. Fler spännande recept med pumpa: Pumpakaka med glasyr Pumpacupcakes med cream chees frosting Recept pumpabröd c.a 14-16 st 300 g finriven/mosad pumpakött 50 g jäst 2 msk ljummet vatten 5 dl filmjölk el. naturell yoghurt 2 tsk salt 2 msk honung 0,5 dl rapsolja 2 dl rågsikt) 2 dl havregryn 8-10 dl vetemjöl. Gör så...

Semlor

Lördag och strax ska jag iväg och jobba och samtidigt vila upp mig från hemmets alla måsten. Stackars mannen som blir ensam med våra tre tänker jag. Men grejen är den att han är mer avslappnad än vad jag är, och han tar det lugnt och stressar inte alls upp sig på samma sätt som jag. Hmmmm..jag måste nog ta efter honom mer tror jag. Det här är ett gammalt, väl beprövat recept som jag har gjort många gånger, och ja, jag gör semlorna även när det inte är säsong. Man kan såklart variera fyllningen, som t.ex mosad banan, sylt eller äppelmos. Om man gör normalstora semlor blir det ungerfär 8-10 st, gör man minisemlor som jag oftast föredrar blir det c.a 18 st. Här ett inlägg med minisemlor . Recept  c.a 18-20 st 75 g smör 2,5 dl mjölk 25 g jäst 65 g socker 1 tsk stött kardemumma lite salt c.a 430-450 g vetemjöl Fyllning 200 g mandelmassa c.a 1 dl mjölk 3 dl grädde Florsocker Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37° C (fingervarmt). Smula ne...