Bästa receptet för en hög tårtbotten!
De småskavanker ni ser ovanpå tårtbottnen, är inget som kommer att märkas efteråt.
Resultatet blir en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 personer. Den blir mjuk och luftig, men ändå tillräcklig fast för att kunna dela den i tre delar.
Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.
Recept 8 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1-2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
En form 15-20 cm i diameter blir bra till detta recept.
Recept 12 bitar
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
En form 24 -26 cm i diamenter blir bra till detta recept.
Recept 16 bitar
7 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker
En form 26-28 cm i diameter blir bra för detta recept.
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g och förbered en springform genom att smörja den med smör, eller lägg bakpapper på sidorna och botten av formen.
- Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
- Tillsätt de torra ingredienserna under fortsatt vispning.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten/nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter men det är beroende av ugnen. Använd gärna en provsticka, är den torr när den kommer ut är tårtbotten färdig.
Tips!
- Om tårtbottnen är toppig när den kommer ut ur ugnen, platta försiktigt ner den med händerna över en kökshandduk. Detta går att göra när bottnen är varm.
- Eller: vänd på tårtbotten! Det gör att den övre delen som kan vara ojämn eller toppig, hamnar underst och plattas till. Den nedre delen av tårtbotten är oftast jämn och fin, och det är den delen jag använder som ovandel när jag sedan monterar tårtan.
- Fukta tårtbottnarna innan varje lager fyllning, med saft eller liknande. Särskilt om du fyller tårtan med mousser av olika slag, som inte tillför fukt.
- Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Se bild. (finns också höga tårtformar).
- Öppna inte ugnen innan 20 minuter passerat, eftersom tårtbottnen då kan sjunka ihop.
Fröken Luisa
Hej!
SvaraRaderaOm man min ha tårtbotten med chokladsmak.. hur gör jag då?
Hej, har inte gjort den med choklad så jag har dessvärre inte något svar. Lovar att dela med mig när jag har gjort det :)
RaderaJag har försökt skapa den perfekta tårtbotten under så många år, men sen jag stötte på detta receptet har jag slutat försöka. Tack vare dig lyckas jag nu återskapa den perfekta tårtbotten varje gång. Så tacksam!
SvaraRaderaVad glad jag blir, Pernilla! 🙂
RaderaDen blev jättefin
SvaraRaderaJättebra recept. Vill bara inflika att "låt det ta en stund" på vispningen av ägg och socker inte får bli för lång stund. Har kört med vispen i min Kitchen Aid och fått bottnar som sjunkit ihop i mitten och inte alls blivit så höga 2 gånger på raken och när jag nu googlade stod det att äggsmeten då är övervispad och att ett par minuter med elvisp räcker :-P Nästa gång blir de perfekta :-)
SvaraRaderaLika delar mjöl och maizenamjöl?
SvaraRadera