Fortsätt till huvudinnehåll

HÖG TÅRTBOTTEN

Bästa receptet för en hög tårtbotten! 


De småskavanker ni ser ovanpå tårtbottnen, är inget som kommer att märkas efteråt.




Resultatet blir en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 personer. Den blir mjuk och luftig, men ändå tillräcklig fast för att kunna dela den i tre delar. 

Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.

Recept 8 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1-2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

En form 15-20 cm i diameter blir bra till detta recept.

Recept 12 bitar

5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

En form 24 -26 cm i diamenter blir bra till detta recept.


Recept 16 bitar
7 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker

En form 26-28 cm i diameter blir bra för detta recept.

Gör såhär


Sätt ugnen på 175 g och förbered en springform genom att smörja den med smör,  eller lägg bakpapper på sidorna och botten av formen.

  1. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
  2. Tillsätt de torra ingredienserna under fortsatt vispning.
  3. Häll smeten i formen och grädda i mitten/nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter men det är beroende av ugnen. Använd gärna en provsticka, är den torr när den kommer ut är tårtbotten färdig.

    Tips!

    • Om tårtbottnen är toppig när den kommer ut ur ugnen, platta försiktigt ner den med händerna över en kökshandduk. Detta går att göra när bottnen är varm.
    • Eller: vänd på tårtbotten! Det gör att den övre delen som kan vara ojämn eller toppig, hamnar underst och plattas till. Den nedre delen av tårtbotten är oftast jämn och fin, och det är den delen jag använder som ovandel när jag sedan monterar tårtan. 
    • Fukta tårtbottnarna innan varje lager fyllning, med saft eller liknande. Särskilt om du fyller tårtan med mousser av olika slag, som inte tillför fukt.
    • Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Se bild. (finns också höga tårtformar).
    • Öppna inte ugnen innan 20 minuter passerat, eftersom tårtbottnen då kan sjunka ihop.



    Fröken Luisa

    Kommentarer

    1. Hej!
      Om man min ha tårtbotten med chokladsmak.. hur gör jag då?

      SvaraRadera
      Svar
      1. Hej, har inte gjort den med choklad så jag har dessvärre inte något svar. Lovar att dela med mig när jag har gjort det :)

        Radera
    2. Jag har försökt skapa den perfekta tårtbotten under så många år, men sen jag stötte på detta receptet har jag slutat försöka. Tack vare dig lyckas jag nu återskapa den perfekta tårtbotten varje gång. Så tacksam!

      SvaraRadera
      Svar
      1. Vad glad jag blir, Pernilla! 🙂

        Radera
    3. Den blev jättefin

      SvaraRadera
    4. Jättebra recept. Vill bara inflika att "låt det ta en stund" på vispningen av ägg och socker inte får bli för lång stund. Har kört med vispen i min Kitchen Aid och fått bottnar som sjunkit ihop i mitten och inte alls blivit så höga 2 gånger på raken och när jag nu googlade stod det att äggsmeten då är övervispad och att ett par minuter med elvisp räcker :-P Nästa gång blir de perfekta :-)

      SvaraRadera
    5. Lika delar mjöl och maizenamjöl?

      SvaraRadera

    Skicka en kommentar

    Populära inlägg i den här bloggen

    Hög tårtbotten

    Bästa receptet för en hög tårtbotten!  De småskavanker ni ser ovanpå tårtbottnen, är inget som kommer att märkas efteråt. Resultatet blir en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 personer. Den blir mjuk och luftig, men ändå tillräcklig fast för att kunna dela den i tre delar.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl socker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 1-2 tsk bakpulver 1-2 tsk vaniljsocker En form 15-20 cm i diameter blir bra till detta recept. Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 dl potatismjöl 2 1/2 tsk bakpulver 1-2 tsk vaniljsocker En form 24 -26 cm i diamenter blir bra till detta recept. Recept 16 bitar 7 ägg 4 dl socker 2 dl vetemjöl 2 dl potatismjöl 3 1/2 tsk bakpulver 2-3 tsk vaniljsocker En form 26-28 cm i diameter blir bra för detta recept. Gör såhär Sätt ugn...

    Friterat pumpabröd/Sopaipillas

    Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

    Arabiska kakor med dadlar och valnötter

    Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Sen en tid tillbaka har jag haft ett vakuumförpackat paket med halvt mosade dadlar i skafferiet, som jag köpte i en affär där de säljer produkter från utlandet. Det visade sig vara ett bra beslut att köpa dadlar i paket eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade en och en. Jag har hört att man kan köpa färdig dadelmassa, men jag gissar på att det blir godare att göra den själv. Så brukar det oftast vara :) Fyllning 300 g urkärnade dadlar 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 10 g jäst för söt deg 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en s...