måndag 15 december 2014

Valnötskaka med glasyr


Nu var det ett tag sen jag uppdaterade bloggen. Men jag är indragen i ett nytt projekt som tar nästan all min tid, så hemma har det inte bakats särskilt mycket.

Idag bjuder jag på en saftig Valnötskaka med glasyr som passar fint till adventsfikat eller dagarna kring jul.



 Kaka
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl mjölk
  •  3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g valnötter, grovt hackade
Glasyr
  • 4 dl florsocker
  • 2 msk vatten (cirka)
  • några droppar limejuice
Anvisningar:
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform eller en form med avtagbar kant cirka 24-26 cm i diameter.
  2.  Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt.
  3. Smält smöret och rör ner i smeten. Häll i mjölken.
  4. Rör ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl.
  5. Hacka valnötterna och rör ner dem. Blanda till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen cirka 40-45 minuter tills den är torr inuti. Låt svalna.
  7. Häll limejuice och vatten i florsockret och blanda till en jämn smet. Smeten ska inte bli för rinnig men inte heller för trög.
  8.  Bre/häll ut smeten över den avsvalnade kakan.