onsdag 23 oktober 2013

Kladdkakecupcakes med Fluffy White frosting

Jag tar en paus från bakandet inför boken. Som ni kanske vet så ska jag ge ut en bakbok om ett par månader. Det är väldigt mycket jobb, men roligt!

Men jag fortsätter ändå att baka..

Min sons skola ska ha Öppet hus och vi föräldrar i klassen bakar för fullt. Sonens klass ska nämligen sälja fikabröd till besökarna, pengarna samlas in till klassresan nästa år. Jag har bakat flera kladdkakor som brukar vara populärt. Till oss här hemma passade jag på att baka dessa små ljuvliga kladdkakecupcakes med Fluffy White Frosting som påminner om innehållet i mums-mums.

De här cuppisarna är så enkla att göra både till vardag och fest och uppskattas av både barn och vuxna. Dessutom passar dem bra till Månadens Tema hos Söta saker.



Kladdkakor 
125 g mjukt smör
2 1/4 dl strösocker
1 msk sirap
2 st ägg
1, 5 dl vetemjöl
en nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa mjukt smör, strösocker och sirap ljust och pösigt.
Rör ner äggen, ett i sänder under fortsatt vispning.
Blanda i mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Vispa så att det blandas jämnt.
Fyll formarna 2/3 med smet och grädda i c.a 12 minuter (de ska vara rätt kladdiga i mitten)
Låt kladdkakorna svalna helt.

Fluffy White Frosting
2,4 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/2 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
Ett par droppar hushållsfärg (valfritt)

Rör ihop socker, vatten och citronsaft i en kastrull, låt det koka upp så att sockerkristallerna smälter och det bildas ett sockerlag.
Ta bort kastrullen från värmen.
Vispa äggvitorna och vaniljsockret i en skål, marängen ska bli vit och det ska bildas mjuka toppar.
Häll sockerlagen i en fin stråle ned i marängen, under fortsatt vispning. Detta moment tar en stund, när marängen svalnat helt och blivit fast (man ska kunna vända skålen upp och ner utan att den rör sig), är den klar.
Låt frostingen stå i kylskåpet en stund innan du spritsar den över kladdkakorna.
Garnera med bär eller annat gott.

Chao