Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från december 9, 2018

Lussekatter/släta lussebullar

Hembakta lussebullar är alltid godast Dessa lussekatter, eller släta bullar blir luftiga, mjuka och väldigt goda. Här har jag har använt äkta smör & saffran, samt ökat mängden socker. De smakar som godast dagen efter, uppvärmda i ugnen. Ingredienser 50 g/1 paket jäst för söt deg 150 g smör 5 dl mjölk (kan ersättas med vatten helt/delvis) 1 burk kesella 10% 2 paket saffran á 0,5 g 3 dl socker lite salt c.a 17-18 dl vetemjöl russin 1 ägg Gör så här 1 Smula jästen i en stor bunke/hushållsassistent. Smält smöret i kastrull/mikrougn. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Häll smör & mjölken över jästen. Rör om så att jästen smälter. Häll i resterande ingredienser, kesella, saffran, socker, salt.  Blanda sist in vetemjölet, i omgångar. När degen släpper från bunken är den färdig. Låt degen jäsa under duk ca. 30 min. 2 Knåda degen lätt. Är degen för kladdig, tillsätt lite mjöl. Ta ur degstycken, forma lussebullarna. Lägg dem på en bakpappersklädd ...