söndag 13 maj 2012

Minisemlor

Hej bloggvänner!
Det har varit tyst på bloggen men det är för att jag har tagit mig tid åt att göra..ingenting. Bara vara, lyssna och acceptera att saker och ting är som de är just nu och att det är precis som det ska vara..

Jag tänkte ändå publicera ett recept på mina goda minisemlor, ja, jag vet att det inte är säsong men det gör inget. Man kan göra de ändå och variera i smaken, man behöver inte fylla med mandelmassa, det blir också gott med mosad banan, sylt eller varför inte nötchokladkräm!




De här bakade jag i februari i år på alla hjärtans dag. Och jag tänker att semlor i miniformat borde vara ett måste på dessertbordet, bredvid cupcakes och macarons! Då behöver man kanske inte använda de traditionella smakerna utan variera med exempelvis blåbärsgrädde och fylla med annat gott än just mandelmassa.



Mitt lilla hjärta

Recept 
c.a 18-20 st
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
65 g socker
1 tsk stött kardemumma
lite salt
c.a 430-450 g vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
c.a 1 dl mjölk

3 dl grädde

Florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37° C (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke, häll över degsvätskan (mjölk, smör) och rör om tills det löses upp.
Tillsätt socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta degen ordentligt för hand i ca 10 min eller i maskin 5 min. Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
Rulla 18-20 st runda bullar och låt dem jäsa under bakduk på en plåt i ytterligare 30 min.
Grädda i 225° C mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Mosa mandelmassan och blanda den med mjölken.
Skär eller klipp av ett litet lock på bullarna. Gröp ur lite av innanmätet och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna med massan. Vispa grädden fast och spritsa eller klicka ut på semlorna. Lägg på locken och pudra med florsocker.



Chaoo