fredag 16 december 2011

Mascarpone cheesecake på pepparkaksbotten

Hej bloggvänner!
Jag har tyvärr inte kunnat uppdatera bloggen så ofta som jag velat och jag vill förvarna om att det kommer att vara rätt lugnt här den närmaste tiden. Jag är höggravid så jag tar det lungt just nu. Men till nästa år har jag en del nyheter. Det handlar om nya idéer kring bloggen och annat som jag tänker vara lite hemlig kring än så länge. Men det vore roligt om ni som följer bloggen fortfarande gör det nästa år!

Nu till dagens sötsak!
Den här juliga tårtan blir nog något av det godaste jag kommer att servera kring jul tror jag. Det är en ljuvlig mascarponecheesecake som vilar på en mumsig pepparkaksbotten!


Här får ni ta del av receptet som jag beräknar borde räcka till 8-10 bitar. Till denna har jag använt en springform cirka 20 cm i diameter, men det fungerar också med en större form, cheesecaken blir plattare då.

Mousse
4 ägg
1,5 dl socker
1 citron, skalet och 1 tsk citronsaft
2 tsk vaniljsocker
250 g Mascarponeost
4 dl förvispad grädde

Botten
cirka 30 st små papparkakor
50 g mjukt smör

Dekoration
lingon
florsocker
krossade pepparkakor




Mousse
Separera försiktigt äggulor och äggvitor, ställ äggvitorna åt sidan.
Vispa äggulor, socker, citronskal och vaniljsocker pösigt i en bunke.
Tilsätt mascarponeosten och vispa jämnt.
Vispa grädden (separat) fluffigt och blanda den i moussen.
Vispa äggvitorna med 1 tsk citronsaft till fluffig vit maräng och rör ner i moussen.

Botten
Mosa kakorna tillsammans med mjukt smör till en mjuk jämn massa.
Platta ut pepparkaksmassan på botten av en springform.
Häll moussen i formen och skaka lätt åt sidorna så att fyllningen blir jämn ovanpå alt. jämna ut smeten med en stekspade eller liknande.
Frys in den.
Plocka ut den cirka 20 min innan servering, dekorera med lingon och strö över florsocker och krossade pepparkakor.


Den här överlämnade jag till min yngste sons dagisfröknar, hoppas att dem gillar den!