HÖG TÅRTBOTTEN

Det första jag gör när jag bestämmer mig för att baka en tårta är att baka tårtbotten. När det gäller klassiska tårtor väljer jag utan undantag detta recept. 


De småskavanker ni ser ovanpå tårtbottnen, är inget som kommer att märkas efteråt..

Man kan baka tårtbottnen flera dagar innan och frysa in, eller baka och fylla den samma dag den ska ätas. Jag tycker att tårtan smakar bäst när man monterar klart den på kvällen, dagen innan den ska ätas.

Detta recept ger en fin och hög klassisk tårtbotten för 8, 12 och för 16 bitar. Bottnen blir mjuk och lätt men ändå så pass fast att det går att dela i 3 delar.Recept 8 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1-2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

En form 15-20 cm i diameter blir bra till detta recept.


Recept 12 bitar
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

En form 24 -26 cm i diamenter blir bra till detta recept.


Recept 16 bitar
7 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
3 1/2 tsk bakpulver
2-3 tsk vaniljsocker

En form 26-28 cm i diameter blir bra för detta recept.

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g och förbered en springform genom att smörja den med smör eller använda bakpapper på sidorna och botten av formen.
Vispa äggen och sockret ljust och pösigt, låt det ta en stund.
Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.

Häll smeten i formen och grädda i mitten/nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter men det är beroende av ugnen. Använd gärna en provsticka, är den torr när den kommer ut är tårtbotten färdig.

Tips
1 Om tårtbottnen är toppig när den kommer ut ur ugnen, platta försiktigt ner den med händerna över en kökshandduk. Detta går att göra när bottnen är varm.

Eller: vänd på tårtbotten! Det gör att den övre delen som oftast kan vara ojämn eller toppig, hamnar underst och plattas till. Den nedre delen av tårtbotten är oftast jämn och fin, och det brukar vara just den delen jag använder som ovandel när jag sedan monterar tårtan.

2 Fukta tårtbottnarna innan varje lager med saft eller liknande. Särskilt om man fyller tårtan med mousser av olika slag, som inte tillför fukt.

3 Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Se bild.
4 Öppna inte ugnen innan 20 minuter passerat, eftersom tårtbottnen då sjunker.5 Jag tycker att det blir lättast att dela på tårtbottnen när den har svalnat och stått i kylskåpet ett tag, men allra enklast blir det om den varit fryst och hunnit mjukna något innan man delar den.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

Klicka härChao

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Om man min ha tårtbotten med chokladsmak.. hur gör jag då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, har inte gjort den med choklad så jag har dessvärre inte något svar. Lovar att dela med mig när jag har gjort det :)

   Radera