Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från april 8, 2012

Persikotarte

Fantastisk god persikotarte! Den avnjutes bäst ljummen med vaniljsås eller vaniljglass. Persikorna kan även bytas ut mot äpplen, blir jättegott det med! Sätt ugnen på 200 g Pajdeg 150 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk farinsocker 1 äggula 1 tsk kanel Jobba ihop en deg, forma den till en boll och tryck ut den i en pajform. Nagga den med en gaffel och grädda den i c.a 8-10 min. Fyllning 1 burk c.a 800 g, persikohalvor i lag  1,5 dl aprikosmarmelad 2 msk vitt vin (alt. vatten) 1 msk vatten Värm marmeladen med vitt vin och vatten i en kastrull. Skär persikohalvorna i fina skivor och lägg dem på den avsvalnade pajdegen. Bre marmeladblandningen jämnt över persikohalvorna och grädda i 175 g c.a 25-30 min.  Chao!

Kaffeglass med kanderade pecannötter

Ja, det är ju snöstorm ute och glass är kanske det sista man tänker på. Men sådana tankar hindrar mig inte när jag väl blir sugen på något: glass! Kort efter att suget gett sig till känna mindes jag plötsligt min stackars glassmaskin som jag bara använt ett par gånger. Då var det som att det var meningen att just jag skulle göra en god härlig, krämig kaffeglass med knäckiga pecannötter på toppen! Egen glasstillverkning kräver en del framförhållning. Först ska glassmeten göras, sedan är det bra om den får svälla innan man kör den i glassmaskinen. Det är bra om man har en form där glassen ska förvaras, den kan man ställa i frysen under tiden glassen är i glassmaskingen, sedan är det bara att hälla över glassen i den kalla formen. Glassen har en tendens att smälta snabbt jämfört med köpglass, men mig gör det då inget, den åker snabbt in innan den hinner smälta, men det kan vara värt att veta. Recept glass 2 dl rörsocker flor 6 äggulor 3 dl gammaldags...

Marängtårta med hallonmousse

Underbar. Finns inget mer att säga om denna ljuvliga marängtårta! Jag har gjort den i flera års tid, så den är en gammal klassiker här hemma. Gästerna har alltid gillat den. Den är inte för mäktig och passar super efter en tung middag. Kesellan ger moussen en lätt syrlig ton som passar fint med den söta hemgjorda marängen. Jag brukar frysa den och då går det bra att göra den en dag innan. Sen tar man ut den cirka 20 minuter innan servering och då smakar den nästan som glass. Denna bild är lånad. Marängbotten 4 st äggvitor 1 tsk  pressad citronjuice 2 dl strösocker Hallonmousse 3 dl vispgrädde 200 g frysta hallon 1 dl kesella 2 äggulor 1 dl florsocker Garnering/topping Vispad grädde, hallon, strössel, riven choklad etc. Marängbotten Sätt ugnen på 150 grader. På bakplåtspapper ritar du två cirklar och använder en löstagbar form som mall, cirka 20-24 cm i diameter. Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum.  Vispa försiktigt ner sockret, i omg...

Citroncheesecake med yoghurt

Häromdagen funderade jag på varför jag gillar att baka så mycket? En anledning är förstås att det är så gott med hembakade sötsaker av alla slag. Men det är inte bara det. Att baka är för mig en stund för mig själv, då jag kopplar bort allt annat runt omkring och fokuserar på endast en sak. Det är meditativt och välgörande. Faktiskt. Sist jag drabbades av ett av mina "välgörande" bakanfall fick jag lust att baka något fräscht och somrigt. Valet föll på en frusen cheesecake med yoghurt. Jag hade gått och tänkt på en sådan ett tag, att det faktiskt är både gott med citronsmak och dessutom nyttigare när man använder yoghurt istället för grädde. Resultatet blev en ljuvlig och frisk dessert som jag fick många komplimanger för! Men den här bakas ju inte, det är enklare än så. Den här fryser man in och tar ut ungefär 20-30 minuter innan servering och då kan man också passa på att dekorera med exempelvis b...

Chocolate coco bars

Här har ni lite godistips inför helgen. Jag har letat fram ett recept som jag har haft länge och alltid velat testa.  Recept 100 g smör 1 dl sirap 1 dl florsocker 4 dl grädde 200 g kokos 3 1/2 dl havregryn 1 dl torkad frukt (skuren i småbitar) t.ex aprikoser, russin m.m. Glasyr 1/2 dl grädde 100 g ljus choklad (använde Marabou mjölkchoklad) 1  Koka smör, sirap, florsocker och grädde till kolakonsistens. Rosta kokos och havregryn i en torr stekpanna. Vänd ner det och den torkade frukten i kolan. Häll upp smeten i en form eller en liten långpanna. Låt kallna. 2  Koka upp grädden i kastrull. Lägg i chokladen och mixa till en slät smet. Stryk ut den jämnt över kolasmeten och låt stelna. Skär i bitar. Trevlig helg önskar jag er! Chaooo

Blåbärsmousse på kladdkakebotten

Idag bjuder jag på blåbärsmoussetårta med en härlig mjukseg kladdkakebotten. Och när ni har smakat på den så hoppas jag att jag är förlåten för mina torftiga uppdateringar! Det är bara det att mina tankar funnits någon annanstans. Jag har liksom släppt kraven. Lagt mig supersent om kvällarna och sovit långt in på förmiddagarna, ätit en massa gott och bara slappat i övrigt. Man kan lugnt säga att de flesta områden i mitt liv ligger i dvala för tillfället. Men lite gott har det ändå blivit! Den här moussetårtan tar inte alls lång tid att göra. Kladdkakesmeten vispar man ihop under några minuter för att sedan gräddas och moussen består huvudsakligen av två enkla steg; mixa bärsmeten och vispa grädden separat. Sedan blandar man ihop bägge och fryser in den. Man kan givetvis också använda sig av andra bär, se receptet som någon slags grundrecept för moussetårtor. 8-10 bitar Botten 110 g smör 2,25 dl råsocker 1 msk sirap 2 st ägg 1,5 dl vetemjöl 0,5 tsk salt 1,5 tsk va...

Chokladmaränger

Schweizisk maräng av den typ man kan köpa på konditorier. Dessa sega godsaker var min farmor Doris favorit. Jag minns att jag brukade ha med mig såna till henne när vi fikade och hon blev alltid lika förtjust när hon såg dem. Sätt ugnen på 125  g 5-6 st  3 st äggvitor 2 dl socker 35-40 g mörk choklad, smält eller 2-3 msk chokladsås Vispa äggvitorna och sockret i en skål över en kastrull med sjudande vatten, sk vattenbad. Vispa tills smeten känns fingervarm och sockret har smält. Ta bort skålen från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat helt och börjar kännas småseg. Detta moment tar cirka 10 minuter så det underlättar om man använder en hushållsassistent. Smält chokladen på låg värme i mikrougnen (eller använd köpt chokladsås) och ringla den över marängen. Rör om en gång bara, inte mer annars blir det istället en jämn chokladfärg istället för strimmig. Klicka ut marängen lite slarvigt snyggt med hjälp av två matskedar på en plåt med bakplåtspapp...

Äpple & kanelcupcakes med cream cheese frosting

Lagom till helgen delar jag med mig av ett recept på Äpple & kanelcupcakes, som legat bland mina utkast. Det är enkelt att baka dem och det blir ungefär 10-12 stycken cupcakes. Som ni ser har jag dekorerat cuppisarna med röda sugarpasteblommor, det blir en fin detalj, tycker ni inte? Smet till cupcakes 2 ägg 1,5 dl socker 125 g mjukt smör 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 1 dl mjölk 1 dl naturell yoghurt eller filmjölk 4 dl vetemjöl 1-2 äpplen, skalade och skivade kanel & socker Cream cheese frosting 200 g Philadelphiaost Original 50 g mjukt smör 2-3 dl florsocker (pröva dig fram) 1 lime, pressad saft eller 2 tsk vaniljsocker Smet till cupcakes Sätt ugnen på 175 grader och ställ fram 10-12 st cupcakesformar på en ungsplåt. Skala och skiva äpplena och skär dem i små bitar. Rulla bitarna i kanel och socker. Vispa ägg och socker i en skål, ljust och pösigt. Rör ner smält smör. Rör ner resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet. Häll smete...

Lingonfudge

Söt fudge möter syrligt lingon och det är så gott att jag seriöst funderar på om jag verkligen behöver äta något annat än just lingonfudge idag!  Recept 3 dl strösocker 50 g smör 2 dl vispgrädde 1 msk vaniljsocker 2 msk kakao c.a 1 dl tinade avrunna lingon Koka upp alla ingredienserna utom lingonen och koka sedan på låg värme i c.a 25-30 min. Gör kulprovet för att veta om det är klart. Kulprovet görs genom att droppa lite fudge i ett glas med kallt vatten, om det går att forma en liten kula så är den klar.  Fördela fudgen i en liten form c.a 20*15,  eller i ischokladformar. Låt fudgen svalna något men inte stelna helt, innan du lägger på lingonen. När den har stelnat skär man upp den i lagom stora bitar. Ha en supervecka! Chaoo

Chokladtryffel

Ljuvliga chokladtryfflar har jag gjort där jag har använt mjölkchoklad som dopping som ger en mildare smak. Recept  Skal av en citron 1 dl grädde 1 tsk honung 200 g mörk choklad 25 g smör Dopping 200 g mjölkchoklad Skala citronen och koka upp den med grädden och honungen. Låt det stå och dra i c.a 15 min. Koka upp den igen och plocka bort/sila bort citronskalen. Bryt chokladen i bitar och lägg den i grädden, tillsätt smör och mixa till en slät blank massa. Spitsa (eller använd en sked) i formar och ställ i frysen att stelna. Lossa ur formarna efter c.a en timme. Smält chokladen till doppingen, doppa tryffeln och låt den överflödiga chokladen rinna av och garnera efter fantasi.. Förvara i kyskåp men ta fram dem en stund innan servering för bäst smak. Chao

Kardemummacupcakes med cream cheese frosting

Jag har bakat 50 st cupcakes till ett kalas. Det handlar om ljuvliga kardemummacupcakes fyllda med äppelmos och cream cheese frosting.  Sätt ugnen på 175 g Recept  c.a 20 st 3 ägg 1,5 dl socker 125 g smör 1 dl mjölk 1 dl yoghurt 1 tsk kardemumma 1 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 4 dl vetemjöl Fyllning Äppelmos eller valfri fyllning Cream cheese frosting 200 g philadelphiaost c.a 2 dl florsocker Saft av 1 lime (alt. 1-2  tsk vaniljsocker) Gör såhär Vispa ägg och socker ljust och poröst.  Rör i det mjuka smöret, mjölk och yoghurt, under fortsatt vispning.  Blanda i de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.  Grädda i c.a 15 min, använd teststicka, är den torr när den kommer ut så är de klara.  Fyll cupcakesen För att fylla dem kan man använda en speciell tyll,  Bismarck tyll 230  , finns att köpa b.la på  De...

Cupcakes med Stracciatellamousse

Enkelt & gott! Recept muffins 125 g smör 2 ägg 1,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 dl mjölk 3 % Skal av 1 citron 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 nypa salt 200 g frysta bär Stracciatellamousse 2 dl grädde 200g philadelphiaost riven eller hackad mörk choklad (Premium, Dark Cocoa Nibs blev jättegott till) 2 dl florsocker c.a   2 tsk vaniljsocker Så här gör du Sätt ugnen på 175 grader Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda i vetemjöl, bakpulver och salt. Fyll med valfria bär. Fyll formarna till 2/3 och grädda i c.a 10 min tills de fått färg och är torra inuti, använd teststicka. Mousse Vispa grädden och ställ åt sidan.  Blanda philadelphiaosten, chokladen, florsockret och vaniljsockret. Rör i grädden. Dekorera med riven eller hackad choklad. Låt stå i kylen en stund innan du spritsar på den & sen är det bara att njuta!  Chao

Kardemummacupcakes med crunch

Jag älskar doften av kardemumma! Här ser ni några kardemummacupcakes med crunch, eller kallas det för crumble? Ingen aning men jag gillar namnet crunch! Frostingen är en enkel creamcheese som passar perfekt med kardemummasmaken. Crunch Smör Havregryn Riven kokos Russin Mjöl socker Jag började med 75 g smör och blandade i resten av ingredienserna till en crunchig smet. Listo! Muffins    Sätt ugnen på 175 g 3 ägg 2,5 dl strösocker 125 g smör 1 tsk kardemumma 1 tsk vaniljsocker 2 dl mjölk 3 % (man kan byta ut 1 dl mjölk mot filmjölk eller yoghurt) 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 nypa salt Vispa ägg & socker ljust & luftigt. Blanda i det smälta smöret och sedan resten av ingredienserna. Häll smeten i muffinsformar och lägg lite crunch i varje form. Grädda i c.a 20 min. Cream cheese frosting 200 g philadelphiaost c.a 2 dl florsocker Saft av 1 lime (alt. 1-2  tsk vaniljsocker) Vispa ingredienserna ...

Mjuk pepparkaka med lingongrädde/yoghurtfrosting

En härlig doft sprider sig i köket när man bakar dessa mycket goda julcupcakes som består av mjuk pepparkaka med lingongrädde & yoghurt. Mamma smakade på dem tyckte att de var något av det godaste hon ätit i cupcakesformat. Och det måste jag säga är ett väldigt bra betyg. Så sätt igång att baka dem, ni kommer inte att ångra er! Sätt ugnen på 225 g Recept   100 g smör 2 1/2 dl farinsocker 2 ägg 1 1/2 dl filmjölk 1, 5 tsk kanel mald 1 tsk kryddnejlika mald 1 tsk ingefära mald 1 tsk bikarbonat 3 dl vetemjöl Vispa ihop smör och farinsocker och tillsätt sedan ett ägg i taget. Tilsätt filmjölk och kryddor. Tillsätt vetemjöl. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i nedersta falsen c.a 10-15 min. Använd teststicka, är den torr när den kommer ut är de färdiga. Frosting 2 dl grädde 2 dl turkisk yoghurt 10% c.a 6 msk lingonsylt 1 dl florsocker Vispa grädden hårt och blanda i resten av ingredienserna. Låt stå i kylen en stund innan du fördelar den...

Chilenskt julbröd/ Pan de pascua

Fina barndomsminnen gör sig påminda varje år då jag bakar vårt typiska julbröd Pan de pascua. Dofterna... Uppdatering: Det är hela 13 år sedan jag publicerade detta recept! Nu har jag bakat Pan de pascua igen, och vill lägga till viktig info. Först och främst, julbrödet äter vi i Chile till jul. Det påminner om italienskans Pannetone, eller tyska Stollen. Att baka julbrödet kräver en del förberedelser. Frukt ska ligga och dra i alkohol. Flera former ska förberedas med bakplåtspapper/smöras in. Det blir en rejäl sats deg, tung och seg, att jobba med. Du kommer behöva använda en hushållsassistent/bakmaskin till en början. Mot slutet kan du behöva blanda klart för hand. Se till att ingredienserna blandas väl.  Men, julbrödet är ju så gott! Det håller länge. Du kan baka det flera i småformar, slå in mini-julbrödet med cellofanpapper och ge bort. Lovar att det kommer att uppskattas.  Till julbrödet kan du dricka Cola de mono , en ljuvlig chilensk juldryck. Varför inte ge b...

Saffranscupcakes med lemoncurd frosting

Det jag mest gillar med cupcakes är att man kan variera dem. Himla tråkigt  vore det annars. Man kan variera själva muffinsen och frostingen hur mycket som helst. Här har jag gjort saffransmuffins med lemoncurd frosting. De blev väldigt goda och smakade mycket! Lemoncurd frostingen har jag gjort genom att blanda lemoncurd med philadelphia ost och sedan blandar jag i vispad grädde. Smaken blir syrlig men söt på samma gång och passar jättebra med den söta saffranssmaken! Sätt ugnen på 175 g Kaka 2 ägg 2 1/2 dl socker 175 g smör 1 1/2 dl mjölk 1 pkt saffran 1 tsk vaniljsocker 1 knivsudd kardemumma 2 tsk bakpulver 4 dl mjöl Lemoncurdfrosting 200 g philadelphiaost c.a 5-6 tsk lemoncurd 2 dl grädde florsocker efter smak 1-2 droppar gul pastafärg (frivilligt) Kaka Vispa ägg och socker en stund, så att det blir ljust och pösigt. Tillsätt det mjuka smöret och mjölken under fortsatt vispning. Tillsätt de torra ingredienserna, en i ta...

Hello Kitty i lila och förälskade delfiner-inspiration!

Björnbärsfyllda cupcakes med vaniljfrosting, jättegod kombination måste jag säga! Lock och dekorationer av marshmallowfondant . Bård av kristyr. Här har jag gjort söta Hello Kitty och ett första försök till förälskade delfiner! Det här receptet har jag följt och den ger höga och fina muffins! Ingredienser 125 g smör 2 ägg 1,5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 dl mjölk 3 % Skal av 1 citron 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 nypa salt 200 g frysta bär Så här gör du Sätt ugnen på 175 grader Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda i vetemjöl, bakpulver och salt. Fyll med valfri fyllning. Fyll formarna till 2/3 och grädda i c.a 10 min tills de fått färg och är torra inuti, använd teststicka. För att muffinsen ska hålla formen är det bra att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt, men de formar ni ser på bilden håller formen jättebra! De har jag köpt på Ica. Chao

Nyttigare julgodis

Någonstans läste jag att genomsnittssvensken går upp mellan 2-4 kilo kring jul. Jag vet inte om detta stämmer, men att man äter en hel del  mer  än vanligt är det väl ingen som tvivlar på.  Sant eller inte så finns det ju ändå en del alternativ att välja mellan, som exempelvis chokladdoppad frukt & nötter! Man ska nog välja mörk choklad med hög kakaohalt också, minst 70 %. Jag har tempererat chokladen, anvisningar hittar man  här  och doppat mandarinklyftor och mandlar. Övning ger färdighet, så är det verkligen, för den här gången gick det bättre med tempereringen. Sist jag gjorde det blev chokladen lite fläckig vilket jag tror berodde på alltför snabb temperaturväxling, från frysen ut till mitt alldeles för varma kök. Den här gången öppnade jag ett fönster så att det var svalt i rummet. Det här är inte bara ett lättare alternativ, det är faktiskt jättegott också, särskilt mandarinklyftorna. Testa! Chaoo

Morotscupcakes med creamcheese frosting

Låt mig berätta om vår torghandlare. En surgubbe som säljer jättefin frukt och grönsaker till ett bra pris, jag brukar oftast handla där. Problemet är att gubben har noll servicekänsla, han känner inte till "ler" musklerna, tittar en knappt i ögonen och ryter oftast till de unga killarna som jobbar för honom.  Men på midsommarafton när jag var där och handlade hände nåt som gjorde att jag ändrade inställning till honom. En liten tant hade köpt det typiska, färsk potatis, gräslök, jordgubbar och annat för att fira. När hon betalat klart säger hon hejdå till honom och då händer det. Surgubben lyser plötsligt upp och slår ut med armarna och jag tänker vad gör han, ska han sjunga en operaaria eller?? Med hög röst vänder han sig till den lilla tanten med jordgubbarna och säger: Glad påsk!!! Jag fnissar till..skrattar lite..kan inte hålla mig, och jag som verkligen inte är den som brukar rätta folk hör mig själv säga: -ehhh, det är inte påsk..det är midsommara...