lördag 14 april 2012

Persikotarte

Fantastisk god persikotarte! Den avnjutes bäst ljummen med vaniljsås eller vaniljglass. Persikorna kan även bytas ut mot äpplen, blir jättegott det med!




Sätt ugnen på 200 g

Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk farinsocker
1 äggula
1 tsk kanel

Jobba ihop en deg, forma den till en boll och tryck ut den i en pajform. Nagga den med en gaffel och grädda den i c.a 8-10 min.

Fyllning
1 burk c.a 800 g, persikohalvor i lag 
1,5 dl aprikosmarmelad
2 msk vitt vin (alt. vatten)
1 msk vatten

Värm marmeladen med vitt vin och vatten i en kastrull. Skär persikohalvorna i fina skivor och lägg dem på den avsvalnade pajdegen. Bre marmeladblandningen jämnt över persikohalvorna och grädda i 175 g c.a 25-30 min. 


Chao!

Kaffeglass med kanderade pecannötter

Ja, det är ju snöstorm ute och glass är kanske det sista man tänker på. Men sådana tankar hindrar mig inte när jag väl blir sugen på något: glass! Kort efter att suget gett sig till känna mindes jag plötsligt min stackars glassmaskin som jag bara använt ett par gånger. Då var det som att det var meningen att just jag skulle göra en god härlig, krämig kaffeglass med knäckiga pecannötter på toppen!



Egen glasstillverkning kräver en del framförhållning. Först ska glassmeten göras, sedan är det bra om den får svälla innan man kör den i glassmaskinen. Det är bra om man har en form där glassen ska förvaras, den kan man ställa i frysen under tiden glassen är i glassmaskingen, sedan är det bara att hälla över glassen i den kalla formen.

Glassen har en tendens att smälta snabbt jämfört med köpglass, men mig gör det då inget, den åker snabbt in innan den hinner smälta, men det kan vara värt att veta.

Recept glass
2 dl rörsocker flor
6 äggulor
3 dl gammaldagsmjölk
3 dl grädde
2 msk nescafé
2 tsk vaniljsocker

Vispa äggulorna och florsockret ljust och luftigt i en skål och ställ sedan åt sidan.
Hetta upp mjölk, grädde, kaffe och vaniljsocker i kastrull.
Häll mjölk/grädde blandningen i en fin stråle ner i äggsmeten, (skålen), under vispning.
Ställ skålen på en kastrull med sjudande vatten, (vattenbad), låt smeten tjockna något.
Låt svalna. 
Ställ skålen i kylskåpet så att den får svälla ett par timmar eller under natten.
Kör smeten i glassmaskin.

Kanderade pecannötter
100 g pecannötter
3 msk råsocker
2 tsk citronsaft
1 msk smör

Lägg nötterna i en liten kastrull med råsocker och citronsaft, på medelvärme. Rör om tills sockret har smält. Tillsätt smöret och rör om ordentligt. Häll ut blandningen på bakplåtspapper. Sära på nötterna och låt svalna. Lägg dem över den färdiga glassen.

Chao

Marängtårta med hallonmousse

Underbar. Finns inget mer att säga om denna ljuvliga marängtårta!

Jag har gjort den i flera års tid, så den är en gammal klassiker här hemma. Gästerna har alltid gillat den. Den är inte för mäktig och passar super efter en tung middag. Kesellan ger moussen en lätt syrlig ton som passar fint med den söta hemgjorda marängen.

Jag brukar frysa den och då går det bra att göra den en dag innan. Sen tar man ut den cirka 20 minuter innan servering och då smakar den nästan som glass.


Denna bild är lånad.


Marängbotten
4 st äggvitor
1 tsk  pressad citronjuice
2 dl strösocker

Hallonmousse
3 dl vispgrädde
200 g frysta hallon
1 dl kesella
2 äggulor
1 dl florsocker

Garnering/topping
Vispad grädde, hallon, strössel, riven choklad etc.

Marängbotten
Sätt ugnen på 150 grader.
På bakplåtspapper ritar du två cirklar och använder en löstagbar form som mall, cirka 20-24 cm i diameter.

Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa försiktigt ner sockret, i omgångar. Vispa tills marängen blir fast. Bre ut marängen inuti cirklarna, lämna ett avstånd på cirka 1 cm från cirkelns kant eftersom marängen flyter ut något.

Grädda i mitten av ugnen under 1 timme, stäng sedan av ugnen men låt marängen vara kvar i ugnen ett par timmar.

Hallonmousse
Vispa grädden hårt i en skål. Mixa, mosa hallon, kesella, äggulorna och florsockret till en smet och blanda med grädden.

Lägg en av marängbottnarna i formen med löstagbar kant. Bre ut hallonmoussen över bottnen och lägg dit några hallon. Lägg den andra marängbottnen ovanpå och garnera med vispad grädde, hallon eller riven choklad . Frys tårtan och ta ut den cirka 20 minuter innan servering.

Chao

fredag 13 april 2012

Citroncheesecake med yoghurt

Häromdagen funderade jag på varför jag gillar att baka så mycket? En anledning är förstås att det är så gott med hembakade sötsaker av alla slag. Men det är inte bara det. Att baka är för mig en stund för mig själv, då jag kopplar bort allt annat runt omkring och fokuserar på endast en sak. Det är meditativt och välgörande. Faktiskt.

Sist jag drabbades av ett av mina "välgörande" bakanfall fick jag lust att baka något fräscht och somrigt. Valet föll på en frusen cheesecake med yoghurt. Jag hade gått och tänkt på en sådan ett tag, att det faktiskt är både gott med citronsmak och dessutom nyttigare när man använder yoghurt istället för grädde. Resultatet blev en ljuvlig och frisk dessert som jag fick många komplimanger för!

Men den här bakas ju inte, det är enklare än så. Den här fryser man in och tar ut ungefär 20-30 minuter innan servering och då kan man också passa på att dekorera med exempelvis bär och smält choklad. Eller så gör man som jag och dekorerar med citronmeliss, enkelt och fint!



Botten
15 st chokladdigestivekex
125 g smör

Fyllning
2 gelatinblad
3 äggulor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker alt. en vaniljstång (där man skrapar ur vaniljkornen och blandar i smeten)
2 pkt philadelphiaost
3 dl naturell yoghurt 3 %
1 citron, saft och skal
1-2 droppar gul hushållsfärg (frivilligt)
3 äggvitor

Gör såhär

Botten
Smält smöret. Lägg digestivekexen i en påse och knyt den. Krossa kexen med hjälp av en brödkavel eller liknande. Blanda kexsmulorna med smöret och bre ut blandningen i bottnen på en form med löstagbara kanter.

Fyllning
Lägg gelatinbladen i vatten så de blir mjuka.
Vispa äggulorna tillsammans med strösockret och vaniljsockret, (alt. vaniljkorn).
Vispa i philadelphiaost, yoghurt, citronsaft och citronskal.
Färga smeten med några droppar hushållsfärg.
Häll ut det mesta av vattnet och smält gelatinbladen i resten av vattnet i vattenbad eller i micron.
Häll gelatinet i en stråle ner i smeten under vispning.
Vispa äggvitorna separat, så att det bildas maräng med mjuka toppar. Rör försiktigt i den i smeten.

Fyll en form med löstagbar kant och frys in den. Ta ut den en stund innan servering.

Chaoo


torsdag 12 april 2012

Chocolate coco bars

Här har ni lite godistips inför helgen. Jag har letat fram ett recept som jag har haft länge och alltid velat testa. 

Recept
100 g smör
1 dl sirap
1 dl florsocker
4 dl grädde
200 g kokos
3 1/2 dl havregryn
1 dl torkad frukt (skuren i småbitar) t.ex aprikoser, russin m.m.

Glasyr
1/2 dl grädde
100 g ljus choklad (använde Marabou mjölkchoklad)

1 Koka smör, sirap, florsocker och grädde till kolakonsistens.
Rosta kokos och havregryn i en torr stekpanna. Vänd ner det och den torkade frukten i kolan.
Häll upp smeten i en form eller en liten långpanna. Låt kallna.

2 Koka upp grädden i kastrull. Lägg i chokladen och mixa till en slät smet.
Stryk ut den jämnt över kolasmeten och låt stelna.
Skär i bitar.

Trevlig helg önskar jag er!

Chaooo

Blåbärsmousse på kladdkakebotten

Idag bjuder jag på blåbärsmoussetårta med en härlig mjukseg kladdkakebotten. Och när ni har smakat på den så hoppas jag att jag är förlåten för mina torftiga uppdateringar! Det är bara det att mina tankar funnits någon annanstans. Jag har liksom släppt kraven. Lagt mig supersent om kvällarna och sovit långt in på förmiddagarna, ätit en massa gott och bara slappat i övrigt. Man kan lugnt säga att de flesta områden i mitt liv ligger i dvala för tillfället.

Men lite gott har det ändå blivit!
Den här moussetårtan tar inte alls lång tid att göra. Kladdkakesmeten vispar man ihop under några minuter för att sedan gräddas och moussen består huvudsakligen av två enkla steg; mixa bärsmeten och vispa grädden separat. Sedan blandar man ihop bägge och fryser in den. Man kan givetvis också använda sig av andra bär, se receptet som någon slags grundrecept för moussetårtor.


8-10 bitar

Botten
110 g smör
2,25 dl råsocker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g

Vispa smör, råsocker och sirap pösigt.
Rör ner äggen ett i sänder under fortsatt vispning.
Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten.
Bred ut i en smörad, bröad springform, 24 cm i diameter.
Grädda i 175 grader, 18 min. Låt svalna.

Blåbärsmousse
200 g blåbär eller andra sorters bär
2 st äggulor
1 dl filmjölk, eller kesella
1 dl florsocker
3 tsk gelatinpulver/6 gelatinblad

3 dl grädde

Gör så här
Mixa ihop blåbär, äggulor, filmjölk och florsocker till en jämn smet.
Förväll gelatinpulvret i 3 msk vatten, och smält den sedan i micron eller över hett vatten. Häll i gelatinet i blåbärssmeten och rör om ordentligt.
Vispa grädden.
Blanda grädden med blåbärssmeten.
Fyll formen där bottnen ligger och frys in den ett par timmar.

Chao


Chokladmaränger

Schweizisk maräng av den typ man kan köpa på konditorier. Dessa sega godsaker var min farmor Doris favorit. Jag minns att jag brukade ha med mig såna till henne när vi fikade och hon blev alltid lika förtjust när hon såg dem.



Sätt ugnen på 125 g
5-6 st 
3 st äggvitor
2 dl socker
35-40 g mörk choklad, smält eller 2-3 msk chokladsås

Vispa äggvitorna och sockret i en skål över en kastrull med sjudande vatten, sk vattenbad. Vispa tills smeten känns fingervarm och sockret har smält.

Ta bort skålen från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat helt och börjar kännas småseg. Detta moment tar cirka 10 minuter så det underlättar om man använder en hushållsassistent.

Smält chokladen på låg värme i mikrougnen (eller använd köpt chokladsås) och ringla den över marängen. Rör om en gång bara, inte mer annars blir det istället en jämn chokladfärg istället för strimmig.

Klicka ut marängen lite slarvigt snyggt med hjälp av två matskedar på en plåt med bakplåtspapper

Grädda i 60 min, marängen ska släppa från bakplåtspappret. Låt marängerna vila ett par timmar eller helst över natten.

Chao

Äpple & kanelcupcakes med cream cheese frosting

Lagom till helgen delar jag med mig av ett recept på Äpple & kanelcupcakes, som legat bland mina utkast. Det är enkelt att baka dem och det blir ungefär 10-12 stycken cupcakes.

Som ni ser har jag dekorerat cuppisarna med röda sugarpasteblommor, det blir en fin detalj, tycker ni inte?


Smet till cupcakes
2 ägg
1,5 dl socker
125 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt eller filmjölk
4 dl vetemjöl
1-2 äpplen, skalade och skivade
kanel & socker

Cream cheese frosting
200 g Philadelphiaost Original
50 g mjukt smör
2-3 dl florsocker (pröva dig fram)
1 lime, pressad saft eller 2 tsk vaniljsocker

Smet till cupcakes
  • Sätt ugnen på 175 grader och ställ fram 10-12 st cupcakesformar på en ungsplåt.
  • Skala och skiva äpplena och skär dem i små bitar. Rulla bitarna i kanel och socker.
  • Vispa ägg och socker i en skål, ljust och pösigt.
  • Rör ner smält smör.
  • Rör ner resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
  • Häll smeten i formarna och tryck ner några äppelbitar i varje form. Grädda i cirka 12-15 minuter, eller tills de är gyllenbruna ovanpå och torra inuti. Låt svalna.
Cream cheese frosting
  • Vispa ihop ingredienserna och låt stå i kylskåpet ett tag innan du använder frostingen. Spritsa eller skeda över frostingen.






Lingonfudge

Söt fudge möter syrligt lingon och det är så gott att jag seriöst funderar på om jag verkligen behöver äta något annat än just lingonfudge idag! 



Recept
3 dl strösocker
50 g smör
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
c.a 1 dl tinade avrunna lingon

Koka upp alla ingredienserna utom lingonen och koka sedan på låg värme i c.a 25-30 min. Gör kulprovet för att veta om det är klart. Kulprovet görs genom att droppa lite fudge i ett glas med kallt vatten, om det går att forma en liten kula så är den klar. 
Fördela fudgen i en liten form c.a 20*15,  eller i ischokladformar. Låt fudgen svalna något men inte stelna helt, innan du lägger på lingonen. När den har stelnat skär man upp den i lagom stora bitar.

Ha en supervecka!

Chaoo

Chokladtryffel


Ljuvliga chokladtryfflar har jag gjort där jag har använt mjölkchoklad som dopping som ger en mildare smak.


Recept 
Skal av en citron
1 dl grädde
1 tsk honung
200 g mörk choklad
25 g smör

Dopping
200 g mjölkchoklad

Skala citronen och koka upp den med grädden och honungen. Låt det stå och dra i c.a 15 min.
Koka upp den igen och plocka bort/sila bort citronskalen.
Bryt chokladen i bitar och lägg den i grädden, tillsätt smör och mixa till en slät blank massa.
Spitsa (eller använd en sked) i formar och ställ i frysen att stelna.
Lossa ur formarna efter c.a en timme.
Smält chokladen till doppingen, doppa tryffeln och låt den överflödiga chokladen rinna av och garnera efter fantasi..
Förvara i kyskåp men ta fram dem en stund innan servering för bäst smak.


Chao


Kardemummacupcakes med cream cheese frosting

Jag har bakat 50 st cupcakes till ett kalas. Det handlar om ljuvliga kardemummacupcakes fyllda med äppelmos och cream cheese frosting. 


Sätt ugnen på 175 g

Recept c.a 20 st
3 ägg
1,5 dl socker
125 g smör
1 dl mjölk
1 dl yoghurt
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Fyllning
Äppelmos eller valfri fyllning

Cream cheese frosting
200 g philadelphiaost
c.a 2 dl florsocker
Saft av 1 lime (alt. 1-2  tsk vaniljsocker)

Gör såhär
Vispa ägg och socker ljust och poröst. 
Rör i det mjuka smöret, mjölk och yoghurt, under fortsatt vispning. 
Blanda i de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning. 

Grädda i c.a 15 min, använd teststicka, är den torr när den kommer ut så är de klara. 

Fyll cupcakesen
För att fylla dem kan man använda en speciell tyll, Bismarck tyll 230 , finns att köpa b.la på Dekorera Mera. Men man kan också skära ut en bit i mitten av muffinsen med en sked eller en kniv, fylla den och lägga på locket. 

Frosting
Vispa ingredienserna och låt stå i kylskåpet ett tag innan du använder den.
Spritsa på frostingen.


Ha en fin helg!

Chao


Cupcakes med Stracciatellamousse


Enkelt & gott!


Recept muffins
125 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3 %
Skal av 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta bär

Stracciatellamousse
2 dl grädde
200g philadelphiaost
riven eller hackad mörk choklad (Premium, Dark Cocoa Nibs blev jättegott till)
2 dl florsocker c.a  
2 tsk vaniljsocker

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda i vetemjöl, bakpulver och salt.
Fyll med valfria bär.

Fyll formarna till 2/3 och grädda i c.a 10 min tills de fått färg och är torra inuti, använd teststicka.

Mousse
Vispa grädden och ställ åt sidan. 
Blanda philadelphiaosten, chokladen, florsockret och vaniljsockret. Rör i grädden. Dekorera med riven eller hackad choklad. Låt stå i kylen en stund innan du spritsar på den & sen är det bara att njuta! 


Chao

Kardemummacupcakes med crunch

Jag älskar doften av kardemumma! Här ser ni några kardemummacupcakes med crunch, eller kallas det för crumble? Ingen aning men jag gillar namnet crunch! Frostingen är en enkel creamcheese som passar perfekt med kardemummasmaken.
Crunch
Smör
Havregryn
Riven kokos
Russin
Mjöl
socker

Jag började med 75 g smör och blandade i resten av ingredienserna till en crunchig smet. Listo!

Muffins  
Sätt ugnen på 175 g

3 ägg
2,5 dl strösocker
125 g smör
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3 % (man kan byta ut 1 dl mjölk mot filmjölk eller yoghurt)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Vispa ägg & socker ljust & luftigt. Blanda i det smälta smöret och sedan resten av ingredienserna. Häll smeten i muffinsformar och lägg lite crunch i varje form. Grädda i c.a 20 min.

Cream cheese frosting
200 g philadelphiaost
c.a 2 dl florsocker
Saft av 1 lime (alt. 1-2  tsk vaniljsocker)

Vispa ingredienserna och låt stå i kylskåpet ett tag innan du använder den.

Chao



Mjuk pepparkaka med lingongrädde/yoghurtfrosting

En härlig doft sprider sig i köket när man bakar dessa mycket goda julcupcakes som består av mjuk pepparkaka med lingongrädde & yoghurt. Mamma smakade på dem tyckte att de var något av det godaste hon ätit i cupcakesformat. Och det måste jag säga är ett väldigt bra betyg. Så sätt igång att baka dem, ni kommer inte att ångra er!


Sätt ugnen på 225 g

Recept 
100 g smör
2 1/2 dl farinsocker
2 ägg
1 1/2 dl filmjölk
1, 5 tsk kanel mald
1 tsk kryddnejlika mald
1 tsk ingefära mald
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl

Vispa ihop smör och farinsocker och tillsätt sedan ett ägg i taget.
Tilsätt filmjölk och kryddor.
Tillsätt vetemjöl.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda i nedersta falsen c.a 10-15 min. Använd teststicka, är den torr när den kommer ut är de färdiga.

Frosting
2 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt 10%
c.a 6 msk lingonsylt
1 dl florsocker

Vispa grädden hårt och blanda i resten av ingredienserna. Låt stå i kylen en stund innan du fördelar den på muffinsarna.

Chaooo

Chilenskt julbröd/ Pan de pascua

Fina barndomsminnen gör sig påminda varje år då jag bakar vårt typiska julbröd Pan de pascua. Dofterna...



Till julbrödet kan du dricka Cola de mono, en ljuvlig chilensk juldryck.

Sätt ugnen på 175 grader och förbered en stor form 28-30 cm i diameter eller två formar 20-24 cm i diameter. Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten eller smörj in dem ordentligt med smör.

Recept
1 dl gin
1 dl mörk rom
200 g konfiterad frukt eller torkad frukt hackad i småbitar
100 g russin

Börja med att förbereda frukten. Lägg frukt och russin i en liten skål och häll över alkoholen. Låt frukten och russinen ligga och dra i gin och rom minst en timme.

500 g mjukt smör
500 g florsocker
6 st äggulor
6 st äggvitor
3 msk bakpulver
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
200 g valnötskärnor (grovt hackade)
1 kg vetemjöl
1 tsk bikarbonat (som löses upp i 3 msk vatten)

Vispa ihop mjukt smör och florsocker. Tillsätt äggulorna, en i taget.
Vispa äggvitorna separat i en skål, till mjukt skum, och vänd ner i äggulesmeten.
Vänd ner bakpulver, vitvinsvinäger, kanel och kryddnejlika.
Vänd ner hackad valnöt.
Arbeta in vetemjölet i omgångar, (degen blir nu väldigt seg det är bra att använda sig av en hushållsassistent)
Vänd ner frukt och russin med alkoholvätskan.
Avsluta med att lösa upp bikarbonat i 3 msk vatten.
Vänd ner bikarbonatvätskan i degen och arbeta in den.

En uppdatering: det blir en rätt stor mängd deg av detta recept och därför bättre att grädda i olika formar. Det finns annars risk att den inte gräddas helt igenom i mitten.

Fyll formen/formarna och grädda i cirka 40 minuter, men det är beroende på ugnen. Använd en provsticka, den ska vara torr när kakan är färdig.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter till ett förmånligt pris. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

HÄR kan du läsa mer om boken




Chao

























Saffranscupcakes med lemoncurd frosting



Det jag mest gillar med cupcakes är att man kan variera dem. Himla tråkigt  vore det annars. Man kan variera själva muffinsen och frostingen hur mycket som helst.

Här har jag gjort saffransmuffins med lemoncurd frosting. De blev väldigt goda och smakade mycket! Lemoncurd frostingen har jag gjort genom att blanda lemoncurd med philadelphia ost och sedan blandar jag i vispad grädde. Smaken blir syrlig men söt på samma gång och passar jättebra med den söta saffranssmaken!




Sätt ugnen på 175 g

Kaka
2 ägg
2 1/2 dl socker
175 g smör
1 1/2 dl mjölk
1 pkt saffran
1 tsk vaniljsocker
1 knivsudd kardemumma
2 tsk bakpulver
4 dl mjöl

Lemoncurdfrosting
200 g philadelphiaost
c.a 5-6 tsk lemoncurd
2 dl grädde
florsocker efter smak
1-2 droppar gul pastafärg (frivilligt)

Kaka
Vispa ägg och socker en stund, så att det blir ljust och pösigt.
Tillsätt det mjuka smöret och mjölken under fortsatt vispning.
Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning. 
Fyll muffinsformarna och grädda i c.a 10-15 min. 

Lemoncurdfrosting
Rör ihop philadelphiaosten och lemoncurd. 
Vispa grädden separat och rör sedan i den i philadelphia/curd smeten.
Tillsätt florsocker efter smak rör om till en jämn smet.
Färga med gul pasta- eller hushållsfärg.
Låt stå i kylskåpet ett tag innan du använder den.

Chao

Hello Kitty i lila och förälskade delfiner-inspiration!

Björnbärsfyllda cupcakes med vaniljfrosting, jättegod kombination måste jag säga! Lock och dekorationer av marshmallowfondant. Bård av kristyr.




Här har jag gjort söta Hello Kitty och ett första försök till förälskade delfiner!

Det här receptet har jag följt och den ger höga och fina muffins!

Ingredienser
125 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3 %
Skal av 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
200 g frysta bär

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda i vetemjöl, bakpulver och salt.
Fyll med valfri fyllning.

Fyll formarna till 2/3 och grädda i c.a 10 min tills de fått färg och är torra inuti, använd teststicka.

För att muffinsen ska hålla formen är det bra att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt, men de formar ni ser på bilden håller formen jättebra! De har jag köpt på Ica.

Chao

Nyttigare julgodis

Någonstans läste jag att genomsnittssvensken går upp mellan 2-4 kilo kring jul. Jag vet inte om detta stämmer, men att man äter en hel del mer än vanligt är det väl ingen som tvivlar på.  Sant eller inte så finns det ju ändå en del alternativ att välja mellan, som exempelvis chokladdoppad frukt & nötter! Man ska nog välja mörk choklad med hög kakaohalt också, minst 70 %.







Jag har tempererat chokladen, anvisningar hittar man här och doppat mandarinklyftor och mandlar. Övning ger färdighet, så är det verkligen, för den här gången gick det bättre med tempereringen. Sist jag gjorde det blev chokladen lite fläckig vilket jag tror berodde på alltför snabb temperaturväxling, från frysen ut till mitt alldeles för varma kök. Den här gången öppnade jag ett fönster så att det var svalt i rummet.


Det här är inte bara ett lättare alternativ, det är faktiskt jättegott också, särskilt mandarinklyftorna. Testa!

Chaoo



Morotscupcakes med creamcheese frosting

Låt mig berätta om vår torghandlare. En surgubbe som säljer jättefin frukt och grönsaker till ett bra pris, jag brukar oftast handla där.
Problemet är att gubben har noll servicekänsla, han känner inte till "ler" musklerna, tittar en knappt i ögonen och ryter oftast till de unga killarna som jobbar för honom. 

Men på midsommarafton när jag var där och handlade hände nåt som gjorde att jag ändrade inställning till honom. En liten tant hade köpt det typiska, färsk potatis, gräslök, jordgubbar och annat för att fira. När hon betalat klart säger hon hejdå till honom och då händer det. Surgubben lyser plötsligt upp och slår ut med armarna och jag tänker vad gör han, ska han sjunga en operaaria eller?? Med hög röst vänder han sig till den lilla tanten med jordgubbarna och säger: Glad påsk!!!

Jag fnissar till..skrattar lite..kan inte hålla mig, och jag som verkligen inte är den som brukar rätta folk hör mig själv säga:
-ehhh, det är inte påsk..det är midsommarafton..! 
Surgubben kollar på mig med allvarlig min och jag hinner tänka att jag borde varit tyst och inte sagt något. 
Men så spricker hans ansikte upp i ett stort leende som övergår till ett stort hjärtligt skratt, och surgubben skrattar och jag skrattar och vi skrattar tillsammans.

Dagens cupcakes går till: torghandlaren!



Morotscupcakes med cream cheese
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
2 tsk bakpulver
1 dl olja (använde rapsolja)
3 st rårivna morötter

Sätt ugnen på 175 g
Riv morötterna med rivjärn eller finhacka med matberedare
Vispa ägg och socker luftigt och pösigt, låt det ta en stund.
Tillsätt övriga ingredienser, blanda ordentligt. Häll i muffinsformar och grädda i c.a 15 min.

Cream cheese frosting
200 g philadelphiaost
1-2 dl florsocker
1-2 tsk saft av citron eller lime (kan bytas ut mot 1 tsk vaniljsocker)
Blanda ingredienserna och spritsa eller lägg på cupcakes.

Chao


Pumpacupcakes med cream cheese frosting

Det är första gången jag har använt pumpa i cupcakes eller i något bakverk överhuvudtaget, vi använder vaniligtvis pumpa i matlagningen och i bröd. Men resultatet blev lyckat, jättegoda & saftiga blev cuppisarna, rekommenderas!



Recept 
Sätt ugnen på 175 g

200 g pumpa, skalad & finriven
100g smör
2,5 dl socker
3 ägg
skalet av 1 apelsin, finrivet
1,5 tsk kanel
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Skala och finriv pumpan.
Vispa mjukt smör med socker och tillsätt äggen, ett i taget. 
Tillsätt övriga ingredienser under vispning, pumpan sist.
Grädda i nedre delen av ugnen i c.a 15 min, eller tills de fått färg och är torra inuti. Använd teststicka.

Cream cheese frosting
200 g philadelphiaost
25 g mjukt smör
c.a 2 dl florsocker
Saft av 1 lime (alt. 1-2  tsk vaniljsocker)

Vispa ihop ingredienserna och låt stå i kylskåpet ett tag innan du använder den.

Chaoo


Temperera choklad




Julen närmar sig och jag funderar på att göra egna praliner & liknande för att ge bort. Så idag har jag övat mig på att temperera choklad. Det är inte helt lätt & det krävs en hel del övning innan man lyckas.



När man arbetar med choklad, då man exempelvis gjuter choklad eller gör snygga chokladband runt tårtan, brukar man temperera den innan. Man gör det för att chokladen ska stelna, krympa i formarna och lossna lätt, man gör det för att chokladen ska få en vacker glans men också för att chokladen inte ska smälta så lätt vid kontakt utan smälta i munnen.

Det finns flera sätt att tempera choklad, själv känner jag till Impmetoden & Tableringsmetoden. Tableringsmetoden används främst av yrkesfolk & eftersom jag endast är en hobbykonditor (och inte äger en marmorskiva), så väljer jag den första metoden, Impmetoden. Man behöver ha en termometer till detta.

ImpmetodenBryt eller hacka chokladen i bitar, t.ex 200 g choklad.
Värm, smält halva mängden (100 g), choklad till rätt temperatur, se nedan. Blanda sedan i den andra delen choklad för att få ner temperaturen till den andra temperaturen. Till sist ska chokladen värmas en sista gång till den slutliga temperaturen. Därefter är chokladen färdig att doppas, gjutas..ja, var kreativ helt enkelt!

Mörk choklad Värm till 48-50 g. Kyl ned till 27-28 g och värm sedan till 31-32 g.

Mjölkchoklad Värm till 45 g. Kyl ned till 26-27 g och värm sedan till 29-30 g.

Vit choklad Värm till 40 g. Kyl ner till 25-26 och värm sedan till 28-29.

Här finns ett par instruktionsvideos som visar processen.
 

 

Chaoo!