torsdag 12 april 2012

Marängsmörkräm/ Swiss Meringue Buttercream

Marängsmörkrämen som jag presenterar idag, kallas också för Swiss Meringue Buttercream, och den fungerar att spackla en tårta med.

Man spacklar en tårta för att få en jämn och fin yta under tårtlocket, alltså under sugarpasten, Marshmallowfondanten eller marsipanlocket. För att det ska bli snyggt är det viktigt med ett bra grundarbete och marängsmörkrämen är perfekt, den stelnar bra och ger skarpa, fina kanter, även om det krävs en del övning.

Man behöver förresten inte använda tårtlock, det blir även snyggt utan! Åter igen så krävs det en del övning innan det blir lika jämnt och perfekt som på tårtbilderna nedan, men övar man så går det!

Marängsmörkrämen kan även användas som frosting på cupcakes eller som tårtfylllning (kombinerat med en bärmousse blir gott). Det blir snyggt att spritsa frostingen och håller formen bra om cupcakesen ska färdas långt.Jag tycker att det blir godare smak med enbart marängsmörkräm som lock för en tårta, men det är förstås en smaksak. Min syster exempelvis, skulle aldrig vilja äta en tårta utan lock av något slag.

Marängsmörkrämen smakar förstår smör, men eftersom den också innehåller maräng blir den luftigare och smaksätter man med exempelvis pressad citron- eller limesaft blir den väldigt fräsch i smaken. Det blir också väldigt gott med päron eller hallonessens.

Du kan även färga marängsmörkrämen och då är det bra att använda pastafärg som inte är så rinnig, som vanlig hushållsfärg kan vara. Här kan du köpa pastafärg.

Recept
4 st äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron eller lime, pressad saft
250-300 g mjukt smör, rumstempererad
1-2 droppar valfri pastafärg

Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och citron/limesaft i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad) och vispa för hand eller med elvisp tills smeten tjocknar och sockret har smält helt.

Dra bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills marängen har svalnat helt. Detta moment tar en stund så jag rekommenderar att du använder en hushållsassistent här.

Tillsätt smöret i småbitar i omgångar under fortsätt vispning. Vispa tills marängen ser jämn och fin ut och har blandats helt med smöret. (Om krämen blir grynig, vispa vidare tills den blir jämn och ingredienserna blandats helt).

Avsluta med att droppa ner 1-2 droppar färg om du vill och se till att den blandas jämnt i krämen. Ställ i kylskåpet en stund innan du använder den.

Chao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar