Fortsätt till huvudinnehåll

Marängsmörkräm/ Swiss Meringue Buttercream

Marängsmörkrämen som jag presenterar idag, kallas också för Swiss Meringue Buttercream, och den fungerar att spackla en tårta med.

Man spacklar en tårta för att få en jämn och fin yta under tårtlocket, alltså under sugarpasten, Marshmallowfondanten eller marsipanlocket. För att det ska bli snyggt är det viktigt med ett bra grundarbete och marängsmörkrämen är perfekt, den stelnar bra och ger skarpa, fina kanter, även om det krävs en del övning.

Man behöver förresten inte använda tårtlock, det blir även snyggt utan! Åter igen så krävs det en del övning innan det blir lika jämnt och perfekt som på tårtbilderna nedan, men övar man så går det!





Marängsmörkrämen kan även användas som frosting på cupcakes eller som tårtfylllning (kombinerat med en bärmousse blir gott). Det blir snyggt att spritsa frostingen och håller formen bra om cupcakesen ska färdas långt.



Jag tycker att det blir godare smak med enbart marängsmörkräm som lock för en tårta, men det är förstås en smaksak. Min syster exempelvis, skulle aldrig vilja äta en tårta utan lock av något slag.

Marängsmörkrämen smakar förstår smör, men eftersom den också innehåller maräng blir den luftigare och smaksätter man med exempelvis pressad citron- eller limesaft blir den väldigt fräsch i smaken. Det blir också väldigt gott med päron eller hallonessens.

Du kan även färga marängsmörkrämen och då är det bra att använda pastafärg som inte är så rinnig, som vanlig hushållsfärg kan vara. Här kan du köpa pastafärg.

Recept
4 st äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron eller lime, pressad saft
250-300 g mjukt smör, rumstempererad
1-2 droppar valfri pastafärg

Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och citron/limesaft i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad) och vispa för hand eller med elvisp tills smeten tjocknar och sockret har smält helt.

Dra bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills marängen har svalnat helt. Detta moment tar en stund så jag rekommenderar att du använder en hushållsassistent här.

Tillsätt smöret i småbitar i omgångar under fortsätt vispning. Vispa tills marängen ser jämn och fin ut och har blandats helt med smöret. (Om krämen blir grynig, vispa vidare tills den blir jämn och ingredienserna blandats helt).

Avsluta med att droppa ner 1-2 droppar färg om du vill och se till att den blandas jämnt i krämen. Ställ i kylskåpet en stund innan du använder den.

Chao













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...