fredag 22 augusti 2014

Upside down apple cake/Upp och nervänd äppelkaka

Här kommer det utlovade receptet på Upside down apple cake eller på svenska Upp och nervänd äppelkaka. Namnet syftar på att man gräddar kakan i en stekpanna eller en springform och sedan vänder på den så att äppelskivorna hamnar i en fin form på ovansidan av kakan.



Innan man häller smeten i formen med så gör man en karamellsås, ovanpå den lägger man sedan äppelskivorna.

Stekpannan/formen behöver inte smörjas in innan eftersom karamellsåsen hindrar kakan från att fastna. Den här kakan går att variera med äpplen, persikor eller ananas och man kan äta den som den är eller med en klick vaniljvisp eller vaniljglass. Behöver jag säga att den är god :)

Jag har gräddat kakan i en stekpanna, den får en fin form då, tycker jag.

(10-12 bitar)

Karamellsås
½ dl rörsocker
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
100 gram smör

Fyllning
3 st äpplen, skalade och skivade

Kaksmet
3 st ägg
2 ½ dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
1 dl crème fraîche
3 dl vetemjöl

Förvärm ugnen till 175 grader

KARAMELLSÅS: Smält ingredienserna till karamellsåsen i en medelstor stekpanna tills såsen får en gyllenbrun färg.

FYLLNING: Skala och skiva äpplena och lägg de i en fin form på stekpannan, ovanpå karamellsåsen.

KAKSMET: Vispa ägg och farinsocker ljust och pösigt i en skål. 
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt rapsolja och crème fraîche.
Avsluta med att tillsätta vetemjölet och vispa till en jämn smet.
Häll smeten över äppelskivorna. Grädda kakan i cirka 30-40 minuter beroende på ugn.
Använd en provsticka, är den torr när den kommer ut, är kakan klar.
Lossa kakan försiktigt och vänd över ett fat.

Chao




onsdag 20 augusti 2014

Chocolate chip cookies


Idag delar jag med mig av ett bortglömt recept som har legat bland mina utkast alltför länge. Det handlar om underbart ljuvliga Chocolate chip cookies som man antingen bakar med mörk choklad och nötter eller istället gör Double Chocolate chip cookies, med både vit och mörk choklad.



100 g mjukt smör
50 g florsocker
100 g råsocker
1 ägg
200 g mjöl
5 g bikarbonat
5 g vaniljsocker
150 g mörk choklad (jag använde Marabou mörk)
150 g pecannötter/blandade nötter (kan även bytas ut mot 150 g vit choklad)

Blanda smöret med de två sockertyperna och ägget.
2 Blanda i mjöl, bikarbonat och vaniljsocker och gör en deg.
3 Grovhacka nötterna och chokladen och blanda i degen.
4 Gör 2-3 rullar med degen och ställ i frysen i 30 min så att degen stelnar. 
5 Förvärm ugnen till 175 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Skär ut skivor och grädda i cirka 12-14 minuter.


Chao

söndag 17 augusti 2014

Den perfekta upside down äppelkakan

Receptet på denna ljuvliga upside down äppelkaka lägger jag ut snart. Jag bakade den häromdagen och den blev så saftig att man lätt kan äta den som den är, utan vaniljsås.

Hoppas ni orkar med allt tjat om min bok som kommit ut :) en hemlis: jag har beställt ett nytt proffsigt bokomslag till boken. Så fort den är färdig så visar jag upp den, men av det lilla jag har sett, ser den mycket lovande ut.

Chao