lördag 20 oktober 2012

Semlor

Lördag och strax ska jag iväg och jobba och samtidigt vila upp mig från hemmets alla måsten. Stackars mannen som blir ensam med våra tre tänker jag. Men grejen är den att han är mer avslappnad än vad jag är, och han tar det lugnt och stressar inte alls upp sig på samma sätt som jag. Hmmmm..jag måste nog ta efter honom mer tror jag.


Det här är ett gammalt, väl beprövat recept som jag har gjort många gånger, och ja, jag gör semlorna även när det inte är säsong. Man kan såklart variera fyllningen, som t.ex mosad banan, sylt eller äppelmos.

Om man gör normalstora semlor blir det ungerfär 8-10 st, gör man minisemlor som jag oftast föredrar blir det c.a 18 st. Här ett inlägg med minisemlor.

Recept 
c.a 18-20 st
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
65 g socker
1 tsk stött kardemumma
lite salt
c.a 430-450 g vetemjöl

Fyllning
200 g mandelmassa
c.a 1 dl mjölk

3 dl grädde

Florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37° C (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke, häll över degsvätskan (mjölk, smör) och rör om tills det löses upp.
Tillsätt socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet, spara lite till utbaket. Arbeta degen ordentligt för hand i ca 10 min eller i maskin 5 min. 
Jäs degen under bakduk i 40 minuter.
Rulla 18-20 st runda bullar och låt dem jäsa under bakduk på en plåt i ytterligare 30 min.
Grädda i 225° C mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Mosa mandelmassan och blanda den med mjölken.
Skär eller klipp av ett litet lock på bullarna. Gröp ur lite av innanmätet och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna med massan. 
Vispa grädden fast och spritsa eller klicka ut på semlorna. Lägg på locken och pudra med florsocker.

Chao

torsdag 18 oktober 2012

Fröken Luisa önskar sig...

..i morse när jag vaknade önskade jag mig..

...helkroppsmassage...


god, enkel mat..mmm serranoskinka..




ljuvliga citronmacarons...såna som smälter i munnen..
(vet ni förresten att det finns en Macaron day? Den infaller den 20 mars varje år)

Men i verkligheten ligger jag i soffan med en filt över mig. Jag äter varma ost/skinksmörgåsar och dricker björnbärsté. Jag ser på en film, en animerad film som heter Mary & Max.

 Jag rekommenderar verkligen den här filmen. Så fin, så berörande, en charmig, sorgkomisk film som trots att den är animerad inte alls är för barn. 
Verkligheten är alltså annorlunda mot vad jag i morse önskade mig, men vet ni vad? Det är helt okej.

Chaoo

söndag 14 oktober 2012

Äppelkaka

Söndag, härlig söndag..eller inte? Det verkar som om magsjuka dykt upp hemma hos oss. Vår yngste har klara tecken på det så att säga. Och jag, jag säger bara nej! Ge mig godistjat, ge mig matvägran, sovvägran, klädvägran eller allmänt gnäll men inte magsjuka för även om jag själv mår bra känner jag mig magsjuk när jag ser magsjuka....




Idag får ni ett enkelt söndagskakarecept. En äppelkaka! Jag har använt råsocker istället för vanligt socker, det ger en något knäckig smak, som att kakan får mer karaktär (kan man säga så om en äppelkaka?).

Recept
3 ägg
2 dl råsocker 
150 g mjukt smör
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
3 dl mjöl
3 äpplen, förstekta i smör, råsocker och kanel

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g
Skala och skär äpplena i små bitar. Stek de i smör, kanel och råsocker så att de blir mjuka. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker en stund så att det blir ljust och luftigt.
Tillsätt mjukt smör under vispning.
Tillsätt de torra ingredienserna, en taget, under fortsatt vispning.
Smöra en form c.a 23 i dm. Fyll den till hälften med smeten, rör i äpplena, fyll i resten av smeten.
Grädda c.a 30 min.


Chaoo