Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från oktober 14, 2012

Semlor

Lördag och strax ska jag iväg och jobba och samtidigt vila upp mig från hemmets alla måsten. Stackars mannen som blir ensam med våra tre tänker jag. Men grejen är den att han är mer avslappnad än vad jag är, och han tar det lugnt och stressar inte alls upp sig på samma sätt som jag. Hmmmm..jag måste nog ta efter honom mer tror jag. Det här är ett gammalt, väl beprövat recept som jag har gjort många gånger, och ja, jag gör semlorna även när det inte är säsong. Man kan såklart variera fyllningen, som t.ex mosad banan, sylt eller äppelmos. Om man gör normalstora semlor blir det ungerfär 8-10 st, gör man minisemlor som jag oftast föredrar blir det c.a 18 st. Här ett inlägg med minisemlor . Recept  c.a 18-20 st 75 g smör 2,5 dl mjölk 25 g jäst 65 g socker 1 tsk stött kardemumma lite salt c.a 430-450 g vetemjöl Fyllning 200 g mandelmassa c.a 1 dl mjölk 3 dl grädde Florsocker Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37° C (fingervarmt). Smula ne...

Äppelkaka

Söndag, härlig söndag..eller inte? Det verkar som om magsjuka dykt upp hemma hos oss. Vår yngste har klara tecken på det så att säga. Och jag, jag säger bara nej! Ge mig godistjat, ge mig matvägran, sovvägran, klädvägran eller allmänt gnäll men inte magsjuka för även om jag själv mår bra känner jag mig magsjuk när jag ser magsjuka.... Idag får ni ett enkelt söndagskakarecept. En äppelkaka! Jag har använt råsocker istället för vanligt socker, det ger en något knäckig smak, som att kakan får mer karaktär (kan man säga så om en äppelkaka?). Recept 3 ägg 2 dl råsocker  150 g mjukt smör 1 tsk kardemumma 2 tsk bakpulver 3 dl mjöl 3 äpplen, förstekta i smör, råsocker och kanel Gör såhär Sätt ugnen på 175 g Skala och skär äpplena i små bitar. Stek de i smör, kanel och råsocker så att de blir mjuka. Ställ åt sidan. Vispa ägg och socker en stund så att det blir ljust och luftigt. Tillsätt mjukt smör under vispning. Tillsätt de torra ingredien...