lördag 17 november 2012

Chokladsufflé med varm chokladsås

Lördag och jag åker snart iväg och jobbar. Efteråt smiter jag iväg och övar i kyrkan någon timme. Rösten måste hållas i trim. Där finns en mindre lokal som jag får låna för att öva. Jag har övat där i flera års tid och jag är så glad att ha den möjligheten för hemma kan jag inte göra det i lugn och ro, mest för att det inte blir lugn och ro för dem som lyssnar, eller för grannarna. Nästa vecka sjunger jag på en begravning och veckan därpå på ett dop.


Det här är en ljuvligt god och lyxig dessert jag tycker att ni ska testa!
Receptet jag har använt är från boken Chokladpassion av Jan Hedh. En mycket inspirerande bok för chokladälskaren. Jag har dock gjort ett litet avsteg från receptet. Originalreceptet innehåller nämligen mörk rom, det har jag alltså tagit bort. I boken fanns även ett recept på vaniljglass att servera till sufflén. Men den hann jag inte göra så jag köpte en god vaniljglass istället.


Det krävs lite tankearbete eller främst planering att baka sufflérna och göra såsen. Sufflén ska nämligen serveras ljummen och såsen varm. Så om man vill bjuda middagsgästerna på sufflén är det bäst att förbereda sufflén och chokladsåsen i förväg, för att undvika stress.

Man gör smeten och fyller formarna, sedan ställs dem i kylen och plockas fram då de ska gräddas, (glöm inte att ugnen bör vara varm innan gräddning för bäst resultat). Under tiden de gräddas värmer man chokladsåsen (som förberetts innan) över vattenbad eller försiktigt i micron. 

Chokladsufflé 4 st

40 g smör
40 g vetemjöl
2 dl mjölk
25 g kakao
4 st äggulor
4 st äggvitor
1 tsk citronsaft
50 g socker

Sätt ugnen på 180 g. Smöra och sockra 4 portionsformar, detta görs så att de inte fastnar efteråt.

Smält smöret i kastrull, vispa ner mjölet och låt det fräsa en kort stund.
Vispa ner mjölken, koka upp under kraftig omrörning, låt mjölet svälla ut.
Ta kastrullen från värmen och vispa i kakaon. Låt smeten svalna ett par minuter.
Vispa i äggulorna, ett i taget.

Vispa upp en maräng av äggvitorna, citronsaften och halva sockret. Tillsätt resten av sockret och vispa på full hastighet till styvt skum.
Vänd ner en 1/4 av marängskummet i chokladsmeten, rör ut till en jämn smet.
Vänd ner resterande marängskum, rör ut en till slät massa.

Fyll formarna. Skär runt med en vass kniv så att smeten lossnar från formens kant.
Förvara i kylskåpet fram till gräddning eller grädda på en gång. 
Grädda i 9 min om smeten i formarna är nyblandad och varm.
Grädda i 12-13 min om de stått i kyl.

Chokladsås
100 g mörk choklad
20 smör
1,5 dl grädde

Finhacka chokladen och tärna smöret.
Koka upp grädden. 
Tillsätt chokladen under kraftig vispning. 
Koka 30 sekunder under fortsatt vispning.
Vispa ner smöret. 
Klart att serveras.

Efter gräddning låter man sufflérna stå ett par minuter för att svalna. Stjälp upp dem på en liten tallrik. Servera med varm chokladsås och en kula vaniljglass.


Chao

tisdag 13 november 2012

Macarons

De här nyckfulla små bedragarna som blir till när de själva vill! Så många misslyckanden sådan besvikelse att jag knappt vågar baka dem men nu överdriver jag såklart och det är en sådan vacker solig dag inte alls mörk november som alla säger årets mörkaste månad och nu tror ni att jag tappat tråden men det jag ville komma till eller det jag ville prata om var... Macarons!

En dag bad min fyraårige son mig att baka blåa Macarons. Mamma som var hemma på besök vände sig till mig "inte kan väl han äta blå makaroner?". Då upplyste jag henne om att min fyraåring är en belevad ung herre, han menade givetvis French Petit Macarons. Inte att förväxla med snabbmakaroner!



Macarons
100 gram skållade och malda mandlar
(finfinmalet ska det vara)
110 gram äggvitor (blir c.a 3 st äggvitor) som stått framme ett par timmar eller helst över natten.
4 msk socker
200 gram florsocker

Fyllning
Mjukt smör
Florsocker
Vaniljsocker eller citron/limesaft

Jag har inte använt mått här, bara freestylat lite, börjat med att vispa 150 gram mjukt smör och smakat mig fram med resten av ingredienserna. Pröva dig fram, du kan också använda kakao, chokladnötkräm, dulce de leche osv.

Gör såhär
Finmal den skållade mandel i en mixer och sila sedan mandeln så att de stora bitarna försvinner.
Blanda i florsockret och mixa den igen.

Vispa äggvita med elvisp i separat skål. När äggvitan tjockar och blir till skum kan du tillsätta sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen blir tjock, fast och glansig.

Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör om med en slickepott. Smeten ska inte vara för lös eller för hård. Testa det genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper. Om klicken sjunker och får en slät yta efter en liten stund är det ok! Blir den toppig så rör om smeten lite till.

Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på bakplåt med bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten tills dem bildar ett "skinn" på ytan. De ska inte vara kladdiga, känn försiktigt med fingret.

Värm ugnen till 150 grader. Grädda c.a 11-13 minuter. Låt dem svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret. När de har svalnat fyller du dem med sprits eller med en liten tesked. Lägg ihop två och två som en funny hamburgare :)

Macaronsen blev nog mer aquafärg än blåa visserligen men det har ingenting med ingenting att göra...


Chaoo

söndag 11 november 2012

Fars dag

Till alla pappor därute, ni behövs!


Hemma åt vi en Sachertårta som jag köpte hem. Den var god och ja den var finare men....den var inte lika god som den jag själv brukar baka. Det är sant!
Fröken Luisas Sachertårta.


Chao