Helgens sötsak består av en egenkomponerad ljuvlig, ja, jag säger ljuvlig pepparkakstårta. Den består av två mjuka pepparkaksbottnar med fyllning av mascarpone/lingon kräm. Kombinationen får mina smaklökar att njuta och jag drömmer mig bort...
Recept cirka 10-12 bitar
150 g smör (äkta)
3 1/4 dl farinsocker
3 st ägg
2 1/4 dl filmjölk
2 tsk kanel
1 1/2 tsk mald kryddnejlika
1 1/2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 1/2 tsk bikarbonat
4 1/2 dl vetemjöl
Gör så här
Vispa smör och farinsocker luftigt.
Rör ner äggen, ett ägg i taget under vispning.
Häll ner filmjölk och kryddorna samt bikarbonat.
Tillsätt vetemjöl.
Vispa till en jämn smet.
Smörj två formar, själv använde jag två st formar 20 cm i diameter men det fungerar med större, bottnarna blir plattare då.
Häll smeten i formarna och grädda i cirka 25 min beroende på ugn och storlek på formen. Använd teststicka, är den torr inuti, är den klar.
Låt bottnarna svalna.
Fyllning
3 dl grädde
250 g mascarponeost
1 1/2 dl lingonsylt
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Vispa grädden fluffig och rör ner sedan mascarponeosten, lingonsylten, florsockret och vaniljsockret.
Rör om till en jämn. luftig smet.
Fördela en del av smeten mellan bottnarna och täck tårtan med resten.