lördag 5 januari 2013

Päronkaka

Mitt nyårslöfte inför detta år är: bejaka min kvinnlighet! Vad det innebär närmare berättar jag om vid ett senare tillfälle...

Men nu till en saftig päronkaka som jag gjorde med fyra nästan övermogna päron som om jag inte räddat i sista stund, hamnat i soporna. Jag är glad att jag hann rädda dem för kakan blev så god, och denna improviserade jag fram medan jag gjorde den, följde inget recept utan gick på känslan. Ibland fungerar det...

Recept
3 ägg
2 1/2 dl farinsocker (ger färg och mer smak)
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
1 dl gräddfil eller filmjölk
3 dl vetemjöl
3-4 övermogna päron i strösocker, kanel och kardemumma

Gör så här:
Skala päronen och skär dem i bitar. Rulla bitarna i rikligt med socker, kanel och kardemumma. Ställ åt sidan.

Vispa ägg och farinsocker ljust och pösigt
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver
Tillsätt rapsolja och gräddfil
Tillsätt vetemjöl
Fyll formen (smord) och lägg päronbitarna ovanpå. Grädda c.a 30-40 min beroende på ugn. Använd en teststicka, är den torr, är kakan klar.
Låt kakan svalna något och servera med vaniljsås eller vaniljvisp.

Chao


onsdag 2 januari 2013

Snabb pizzadeg

God fortsättning! Jag hoppas att ni fått ett bra avslut på året som lämnat oss och att ni nu ser framåt till det år som väntar oss i positiv anda!

Igår gjorde vi som många andra i landet, vi åt pizza. Men istället för att köpa i pizzerian gjorde vi vår egen som är mycket godare.


Receptet räcker till två pizzor. Jag delar degen i två delar och använder två långpannor med bakplåtspapper på.

Deg
8 dl vetemjöl
en nypa salt
3 tsk bakpulver
3 dl vatten
1 dl olivolja (fungerar även med t.ex rapsolja)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 g
Blanda de torra ingredienserna i hushållsassistenten
Tillsätt vatten & matolja och sätt igång maskinen, snart har man en smidig deg att jobba med

Lägg bakplåtspapper på bakplåten

Dela degen i två delar. Lägg degklumpen på plåten och pressa ut den tunt med händerna eller kavla ut den till önskad storlek, använd mjöl så degen inte fastnar.
Lägg ett tunt lager tomatsås över hela, sen är den bara att välja favoritfyllningen och slutligen toppa med mycket ost!
Grädda cirka 20-25 min eller tills osten fått färg.

Tips:
Förslag att fylla pizzan med: lök, tonfisk, svamp, grönsaker, kronärtskocka, salami, skinka, olika sorters ost mm.

Tomatsåser kan ibland vara något sura i smaken, smaka av den innan och tillsätt ev. lite socker för rundare smak.

Ringla över olivolja över tomatsåsen innan du fyller pizzan, det ger en god, krispig smak.

Använd en ost med mycket karaktär för mer smak på pizzan.

Chao