Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags.
Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade.
Fyllning
300 g urkärnade dadlar (mixa dem)
50 g smör
50 g valnötter, fint hackade
1 tsk kardemumma
Deg
10 g jäst för söt deg
Fyllning
300 g urkärnade dadlar (mixa dem)
50 g smör
50 g valnötter, fint hackade
1 tsk kardemumma
Deg
10 g jäst för söt deg
250 g smör (äkta smör är alltid godast)
2,5 dl mjölk
4 msk socker
1 msk kardemumma (kan ökas)
500 g vetemjöl
Pensling
1 ägg, vispat
2,5 dl mjölk
4 msk socker
1 msk kardemumma (kan ökas)
500 g vetemjöl
Pensling
1 ägg, vispat
Fyllningen
Gör degen:
Fröken Luisa
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa.
- Rör ner valnötter och kardemumma.
- Ställ åt sidan och låt svalna.
Gör degen:
- Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp.
- Rör ner socker och kardemumma.
- Rör ner mjölet i omgångar tills du får en smidig deg (sikta, sila gärna mjölet så får du mer luft i degen)
- Ta ut små bitar av degen och platta ut i handen, lägg i fyllning och vik igen kanterna och forma kakan som du vill. Det går att göra småkakor eller större kakor, avlånga eller små bollar. Man kan också använda speciella formar.
- Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Grädda i cirka 10-15 minuter (beroende på ugn), de ska få lite färg. Låt kakorna svalna.
- Pudra över florsocker innan servering.
Fröken Luisa
Kommentarer
Skicka en kommentar