lördag 27 oktober 2012

Fransk marängtårta

Söndag & idag frestar jag med en liten goding, nämligen fransk marängtårta! Marängen blir mjukseg och kombinationen med choklad blir super.


Cirka 6-8 bitar

4 st äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
75 g mörk choklad
3 dl grädde
Valfria bär / jordgubbar

Sätt ugnen på 150 grader och ställ en kastrull med vatten på spisen. Koka upp vattnet och sänk sedan värmen.

Vispa äggvitorna, sockret och citronsaften i en skål under ett par minuter. Ställ skålen över kastrullen med sjudande vatten (vattenbad) och vispa vidare tills sockret har smält och marängen tjocknar.

Ta bort skålen från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat helt. Detta moment tar en stund, använd en hushållsassistent helst. Marängen ska kännas småseg och fast.

Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält chokladen antingen i samma vattenbad som ovan eller på låg värme i mikrougnen. Låt chokladen svalna en aning och häll sedan över marängen. Rör om en gång bara, annars blandas den helt.

Innan gräddning


Klicka ut marängen på en bakpappersklädd ugnsplåt och grädda i cirka 1 timme. Ta ut marängbottnen och låt svalna.

Vispa grädden fluffig och klicka den över marängbottnen. Garnera med bär, nötter eller riven choklad.

Chao

onsdag 24 oktober 2012

Pumpabröd

Snart är det Alla helgons dag & Halloween och då passar det ju utmärkt att använda pumpa när man bakar. Men vänta lite..redan, är vi redan där! Vad är det som händer med tiden. Ett mysterium! Många säger ju att dagarna går så snabbt och visst det kanske låter som en klyscha men det verkar stämma. Dagarna, månaderna och framför allt åren bara flyr undan. Jag måste ständigt påminna mig om att livet, det är det som pågår just nu. Inte i någon framtid då jag har gått ner 10 (15) kilo i vikt och inte heller i något förflutet där jag fortfarande ältar över någon jobbig händelse och slösar min dyrbara tid!


Saftigt, härligt pumpabröd.


Fler spännande recept med pumpa:
Pumpakaka med glasyr
Pumpacupcakes med cream chees frosting

Recept pumpabröd
c.a 14-16 st
300 g finriven/mosad pumpakött
50 g jäst
2 msk ljummet vatten
5 dl filmjölk el. naturell yoghurt
2 tsk salt
2 msk honung
0,5 dl rapsolja
2 dl rågsikt)
2 dl havregryn
8-10 dl vetemjöl.

Gör såhär
Finriv eller mixa pumpaköttet, ställ åt sidan.
Smula jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör runt tills jästen löser sig.
Häll i filmjölk, (yoghurt), salt, honung och rapsolja. 
Tillsätt rågsikt, havregryn och hälften av vetemjöl, arbeta till en smidig deg.
Tillsätt pumpaköttet.
Tillsätt resten av vetemjölet, tillsätt eventuellt mer vetemjöl om det behövs, tills degen släpper ifrån kanterna.

Låt jäsa under duk i 40 min.
Forma runda bullar av degen.
Låt jäsa ytterligare 30 min under duk, sätt under tiden på ugnen på 225 g.
Grädda i 15 min.

Chao