fredag 13 december 2013

Torta di riso

Denna ljuvliga italienska ristårta bakade jag för några år sedan och jag minns fortfarande hur gott det doftade av kanel och citrus i mitt kök. Receptet har legat bland mina utkast men nu får den ett nytt liv lagom till jul.


Recept
250 gram  (knappt 3 dl) risottoris t.ex. Arborioris
1 liter standardmjölk
1 kanelstång
4 ägg
200 gram (knappt 2,5 dl) socker
rivet skal av 2 citroner
rivet skal av 1 apelsin
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel

Garnering
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbara sidor.

Koka riset i mjölken med kanelstången i en kastrull under ständig omrörning i cirka 20 min.
Låt riset svalna och plocka ut kanelstången.
Vispa äggen pösigt och tillsätt socker, rivet citronskal och apelsinskal, vaniljsocker och kanel
Häll risblandningen i äggsmeten och blanda väl.
Häll smeten i formen och grädda i cirka 45 minuter.
Pudra över florsocker när den har svalnat och servera med en klick grädde och bär.

Chao



måndag 9 december 2013

Bokens innehåll och testsmakning

Oj.
Så mycket goda saker jag har ätit den senaste tiden! Som bilden nedan: en ljuvlig dulce de lechecheesecake som kommer att finnas med i boken.


Vanligtvis brukar jag lita på mitt smaksinne, jag bara vet när det fungerar. Men när jag gör en bok vill jag gärna försäkra mig om att jag är på rätt väg. Därför hade jag för några veckor sedan ett provsmakningsevent där besökarna fick säga vad som var gott och vad som var mindre gott.

Sedan använder jag mig av testsmakare. De får testa olika sötsaker och säga vad dem tycker. Den här delen är inte lätt kan jag berätta, själva väntandet från det att dem sakta för godsaken till sin mun, tuggar lätt och sväljer till det att de vänder sig till mig för att säga sin åsikt, är jobbigt. Ofta försöker jag tyda deras uttryck under tiden de smakar och ibland ser jag tydligt hur de får något drömskt i blicken och förblir tysta med en litet leende, de gillar! Men så ibland får jag ingen information alls genom ansiktsuttrycket, inget drömskt, bara spänt och då inbillar jag mig allt möjligt, det är för sött, konsistensen är inte bra osv. Hårt arbete alltså :)

Idag tänkte jag avslöja vad boken kommer att innehålla. Boken kommer att vara indelad i 5 kapitel och det är de som följer:

Pimpade mjuka kakor
Moussetårtor och frysta cheesecakes
Kakor
Sötsaker med sydamerikansk touch
..och några favoriter (som inte riktigt platsar i någon av kapitlen men som måste vara med :)

Chao