lördag 1 november 2014

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig.


Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram.

  • 1 kg vetemjöl
  • 400 g pumpmos (stor bit pumpa)
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smält smör
  • cirka 5 dl vatten
  • 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra
  • Gör så här:
Cirka 40 st
  • Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g.
  • Häll vetemjölet i en skål. 
  • Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda. 
  • Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna av skålen.
  • Dela degen i två bitar. Ta ut bollar från den ena degbiten och lägg på ett mjölat arbetsbord. Kavla bollarna till cirka 1/2 cm tjocka skivor cirka 6-7 cm i diameter. Fortsätt med den andra biten. Man kan också kavla ut hela degen på mjölat arbetsbord och ta ut rundlar med en kopp.
  • Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Släpp ner en bit deg, börjar det bubbla är oljan färdig att användas. 
  • Släpp ner flera rundlar (så många som får plats) och fritera på bägge sidor tills de får en lätt gyllenbrun färg. 
  • Lägg brödet på papper så att oljan får rinna av.
Fler spännande recept med pumpa:

Mjukt, saftigt pumpabröd

Pumpakaka med glasyr





tisdag 28 oktober 2014

Rocky Road Fudge

Det närmar sig jul...eller ja, inte riktigt än med det är hög tid att börja testa olika recept till julen. Det här fudgereceptet hittade jag någonstans på nätet för längesedan så jag kan inte länka någonstans eftersom jag inte minns ifrån vart. Sen är det ändå ganska troligt att jag också gjort någon småändring på receptet också, så vi kan väl säga för husfridens skull att detta recept är mitt :)

Här använder man sig av vattenbad för att smälta några av ingredienserna och det gör man för att de ska smälta försiktigt och inte brännas. Vattenbad fixar man genom att ställa en skål- porslin eller aluminumskål fungerar- över en kastrull med sjudande/kokande vatten. Man lägger då ingredienserna i skålen som smälter av värmen som strömmar upp genom skålen.


  • 200 gram mörk choklad
  • 200 gram mjölkchoklad med nötter
  • 25 gram smör
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Minimarshmallows 3-4 dl (eller så många som behövs)
  • Dumlekolor 8-10 st delat på halvor

Klä en form cirka 20*24 cm med bakpapper.

  • Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Rör ner smör och häll i den kondenserade mjölken. Smält ingredienserna i vattenbad. Rör om smeten ofta så att den inte fastnar i botten av skålen. Låt ingredienserna smälta till en jämn smet, dra bort skålen från värmen och låt den sedan svalna en aning.
  • Rör ner vaniljsockret och häll smeten i den förberedda formen.
  • Tryck i halva dumlekolor och sedan marshmallow.
  • Kyl smeten under några timmar och skär sedan ut rutor.