torsdag 3 maj 2012

Chokladbiskvier

God morgon!
Nu har jag en liten Facebookknapp på höger sidospalt som ni kan "gilla". Den leder till min Facebooksida som jag regelbundet uppdaterar. Men den verkar helt övergiven, inte många som gillar den alls verkar det som och det får mig att börjar undra om jag har gjort rätt, om det verkligen går att gilla den? Så jag vill be er läsare om en liten tjänst;
kan någon vänlig läsare testa knappen och tala om för mig om den fungerar?

Förresten, här har ni ett recept på något som är mycket gott, chokladbisvier!
Jag har vanligtvis en ljummen relation till biskvier, så det var verkligen en positiv överraskning jag fick när jag smakade på den första. 

De blev faktiskt riktigt goda och kan och bör inte alls jämföras med de man köper på något konditori. Jag vet inte riktigt vad det är som gör att det blir godare med hembakade godsaker. Är det ingredienserna man använder eller är det kärleken man lägger ner på bakningen?




Svaret på det förblir obesvarat än så länge men lita på mig när jag säger att biskvierna blev supergoda!

Biskvier c.a 30 st

Botten

400 g mandelmassa
3 äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 175 g

Riv mandelmassan fint och blanda med äggvitorna och sockret. Vispa ett par minuter till en jämn smet. 
Klicka ut smeten på bakpappersklädd plåt, ungerfär en matsked, och grädda i c.a 13 min eller tills de blivit ljusbruna. 
Låt svalna.
Om bottnarna inte lossnar kan man vända bakplåtspappret nedåt och pensla baksidan med lite kallt vatten, så lossnar de enkelt.

Fyllning
200 g mjukt smör
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker (smaka av tillsätt ev. mer om det behövs)
3 äggulor
2-3 tsk kakao

Vispa samman ingredienserna till en jämn smet. Ställ i kylskåpet så att den stelnar lite. 
Fyll sedan undersidan (platta sidan) av bottnarna. Försök att få dem lite toppiga med hjälp av fyllningen.
Ställ dem i kylskåpet så att fyllningen blir kall.

Överdraget
400 g mörk choklad

Smält chokladen försiktigt i micron eller i en skål över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad). Låt chokladen svalna något. Doppa försiktigt biskvierna och låt överflödet av choklad rinna av. Ställ i kylskåpet och låt chokladen stelna.

Chaoo

söndag 29 april 2012

Vaniljmoussetårta med mandariner och mariekexbotten

Här presenteras helgens tårta, ljuvlig vaniljmousse med söta mandarinklyftor som legat i lag, i kombination med Mariekex botten (som iofs inte ligger på botten), & med ett chokladband runt tårtan. Obs: man behöver inte göra chokladbandet runt tårtan, blir väldigt gott ändå!





Liten uppdatering: självklart kan man göra bottnen först på formen, sen fyller man på med moussen och fryser in den. Men jag var lite knäpp när jag gjorde denna, så det blev tvärtom!

Recept
5 gelatinblad
1 vaniljstång
4 äggulor
2 dl socker
200 g Philadelphiaost
4 dl grädde
4 äggvitor
1 burk avrunna mandarinklyftor

Botten
c.a 20 Mariekex
c.a 100 g smör

-Lägg gelatinbladen i vatten så att de mjukas upp.
-Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en skål tillsammans med äggulorna, sockret och 
philadelphiaosten, vispa ihop till en jämn ljus och luftig smet.
-Vispa grädden loch vänd ner den i äggulesmeten.
-Häll ut det mesta av vattnet och smält gelatinbladen i vattenbad eller i micron. Vänd försiktigt ner gelatinet i äggule/gräddsmeten. 
-Vispa äggvitorna till en styv maräng, vitt & toppigt och vänd försiktigt ner den i äggule/gräddsmeten.

Fyll smeten i en form med löstagbara kanter till hälften. Lägg på mandarinklyftorna. Fyll i resten av smeten jämnt.
Gör bottnen genom att krossa Mariekexen och blanda smulorna med det smälta smöret. Lägg bottnen på moussen.
Frys den.
Ta fram tårtan c.a 1 timme innan servering, ta loss den ur formen och dekorera den. Jag har valt att dekorera med ett chokladband runt tårtan med tempererad choklad.

Chaoo