Fortsätt till huvudinnehåll

Vaniljmoussetårta med mandariner och mariekexbotten

Här presenteras helgens tårta, ljuvlig vaniljmousse med söta mandarinklyftor som legat i lag, i kombination med Mariekex botten (som iofs inte ligger på botten), & med ett chokladband runt tårtan. Obs: man behöver inte göra chokladbandet runt tårtan, blir väldigt gott ändå!





Liten uppdatering: självklart kan man göra bottnen först på formen, sen fyller man på med moussen och fryser in den. Men jag var lite knäpp när jag gjorde denna, så det blev tvärtom!

Recept
5 gelatinblad
1 vaniljstång
4 äggulor
2 dl socker
200 g Philadelphiaost
4 dl grädde
4 äggvitor
1 burk avrunna mandarinklyftor

Botten
c.a 20 Mariekex
c.a 100 g smör

-Lägg gelatinbladen i vatten så att de mjukas upp.
-Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en skål tillsammans med äggulorna, sockret och 
philadelphiaosten, vispa ihop till en jämn ljus och luftig smet.
-Vispa grädden loch vänd ner den i äggulesmeten.
-Häll ut det mesta av vattnet och smält gelatinbladen i vattenbad eller i micron. Vänd försiktigt ner gelatinet i äggule/gräddsmeten. 
-Vispa äggvitorna till en styv maräng, vitt & toppigt och vänd försiktigt ner den i äggule/gräddsmeten.

Fyll smeten i en form med löstagbara kanter till hälften. Lägg på mandarinklyftorna. Fyll i resten av smeten jämnt.
Gör bottnen genom att krossa Mariekexen och blanda smulorna med det smälta smöret. Lägg bottnen på moussen.
Frys den.
Ta fram tårtan c.a 1 timme innan servering, ta loss den ur formen och dekorera den. Jag har valt att dekorera med ett chokladband runt tårtan med tempererad choklad.

Chaoo

Kommentarer

  1. Hej! tack för din kommentar i min blogg :) kan bara säga tack det samma! Här finns allt massor med bakinspiration! Kram Josefine

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...