söndag 29 april 2012

Vaniljmoussetårta med mandariner och mariekexbotten

Här presenteras helgens tårta, ljuvlig vaniljmousse med söta mandarinklyftor som legat i lag, i kombination med Mariekex botten (som iofs inte ligger på botten), & med ett chokladband runt tårtan. Obs: man behöver inte göra chokladbandet runt tårtan, blir väldigt gott ändå!





Liten uppdatering: självklart kan man göra bottnen först på formen, sen fyller man på med moussen och fryser in den. Men jag var lite knäpp när jag gjorde denna, så det blev tvärtom!

Recept
5 gelatinblad
1 vaniljstång
4 äggulor
2 dl socker
200 g Philadelphiaost
4 dl grädde
4 äggvitor
1 burk avrunna mandarinklyftor

Botten
c.a 20 Mariekex
c.a 100 g smör

-Lägg gelatinbladen i vatten så att de mjukas upp.
-Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en skål tillsammans med äggulorna, sockret och 
philadelphiaosten, vispa ihop till en jämn ljus och luftig smet.
-Vispa grädden loch vänd ner den i äggulesmeten.
-Häll ut det mesta av vattnet och smält gelatinbladen i vattenbad eller i micron. Vänd försiktigt ner gelatinet i äggule/gräddsmeten. 
-Vispa äggvitorna till en styv maräng, vitt & toppigt och vänd försiktigt ner den i äggule/gräddsmeten.

Fyll smeten i en form med löstagbara kanter till hälften. Lägg på mandarinklyftorna. Fyll i resten av smeten jämnt.
Gör bottnen genom att krossa Mariekexen och blanda smulorna med det smälta smöret. Lägg bottnen på moussen.
Frys den.
Ta fram tårtan c.a 1 timme innan servering, ta loss den ur formen och dekorera den. Jag har valt att dekorera med ett chokladband runt tårtan med tempererad choklad.

Chaoo

2 kommentarer:

  1. Hej! tack för din kommentar i min blogg :) kan bara säga tack det samma! Här finns allt massor med bakinspiration! Kram Josefine

    SvaraRadera