söndag 21 september 2014

Kärleksmums/Mockarutor i långpanna

Att baka en kaka och använda ugnens långpanna som form är ett smart sätt att baka till många. Det blir ungefär 35-40 bitar beroende på hur stora bitar man skär ut.

Idag delar jag med mig av en av mina mjuka favoritkakor nämligen Kärleksmumskaka eller som den också kallas för Mockarutor eller Snoddas. Den är på sätt och vis den mörka motsvarigheten till Silviakaka i långpanna.


Kaka

  • 6 ägg
  • 4 dl socker
  • 200 g mjukt smör
  • 2 dl rapsolja eller annan smakneutral matolja
  • 1 dl mjölk
  • 6 tsk bakpulver
  • 6 tsk vaniljsocker
  • 2 dl kakao
  • 6 dl vetemjöl
Glasyr
  • 300 g smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 1/2 dl kaffe
  • 1 dl kakao
  • 4 tsk vaniljsocker
Garnering
  • kokosflingor

Kaka
Smörj eller klä en långpanna cirka 35*40 cm med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör ner mjukt smör och sedan resten av ingredienserna. Vispa till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i cirka 15-20 minuter beroende på ugn. Kakan ska vara torr inuti.
Låt kakan svalna.

Glasyr
Smält smöret i en kastrull och rör ner resten av ingredienserna. Rör om till en jämn glasyr.
Låt glasyren svalna.
Häll glasyren över kakan och bre ut den jämnt.

Garnering
Häll kokosflingor över hela kakan.
Ställ långpannan i kylskåpet så att glasyren får rätt konsistens. 
Skär ut rutor i önskad storlek.