tisdag 9 oktober 2012

Tobleronekladdkaka

Det här receptet komponerade jag efter att min äldste son vunnit en gigantisk Toblerone på Gröna Lund för ett par år sedan. I början var det kul liksom, att kunna äta så mycket Toblerone men efter ett tag blev jag förbannad på att se det gula Tobleronepappret överallt hemma. Då tröttnade jag och blev kreativ. Här har ni resultatet.


För chokladälskaren, en krämig kladdkakevariant som serveras med vispad grädde eller vaniljglass.

Sätt ugnen på 175 g

Recept
125 g smör
1/2 dl farinsocker alt. råsocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1, 5 dl vetemjöl
200 g toblerone

Vispa mjukt smör och farinsocker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa.
Tillsätt övriga ingredienser utom tobleronen, vispa.
Smält tobleronen försiktigt i mikrougn eller vattenbad. Blanda chokladen i smeten och vispa jämnt.

Grädda den i c.a 15-18 min, den ska vara rätt kladdig inuti när du tar ut den ur ugnen. Njut!


Chao!

söndag 7 oktober 2012

Kanelbullar

Härlig måndag & jag ser fram emot en ny vecka fylld av positiv energi & lust! Och jag önskar er detsamma!


Häromdagen var det kanelbullens dag. Jag brukar för det mesta strunta i sådana dagar då man förväntas äta en viss sötsak, för jag vill kunna välja själv när jag äter något gott och vad jag ska äta.

Men nu blev det så att jag ändå köpte med mig 6 st stora konditoribullar hem den dagen efter det att sambon ringt och bett mig handla på väg hem. Som ni vet, jag har sagt det förr så kan man inte jämföra konditoribullar med hembakade...det man bakat hemma med kärlek och äkta smör smakar helt enkelt bättre.


Deg c.a 17-18 st
25 g jäst för söt deg
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
c.a 7 dl vetemjöl

Fyllning tips, snåla inte med fyllningen...överdriv lite grann istället..
Mjukt smör
Kanel
Strösocker
1 ägg för pensling
Pärlsocker



Gör såhär
Smula sönder jästen i en skål. 
Smält smöret i en skål och häll i mjölken. Värm degvätskan så att den blir fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om så att jästen smälter, häll i resten av degvätskan. 
Tillsätt strösocker, salt, kardemumma. 
Arbeta in mjölet i omgångar tills att du får en smidig jämn deg. Låt degen jäsa övertäckt med duk c.a 30 min.


Dela degen i två delar, arbeta den smidig och kavla sedan ut den, bre på smör, strö över kanel och socker rikligt.
Rulla ihop den och skär c.a 1 1/2 cm breda skivor och lägg på bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Gör samma med den andra delen. Låt jäsa i c.a 30 min övertäckt med duk.

Vispa upp ägget, pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 g c.a 8 min.

Chao