Häromdagen var det kanelbullens dag. Jag brukar för det mesta strunta i sådana dagar då man förväntas äta en viss sötsak, för jag vill kunna välja själv när jag äter något gott och vad jag ska äta.
Men nu blev det så att jag ändå köpte med mig 6 st stora konditoribullar hem den dagen efter det att sambon ringt och bett mig handla på väg hem. Som ni vet, jag har sagt det förr så kan man inte jämföra konditoribullar med hembakade...det man bakat hemma med kärlek och äkta smör smakar helt enkelt bättre.
Deg c.a 17-18 st
25 g jäst för söt deg
75 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
c.a 7 dl vetemjöl
Fyllning tips, snåla inte med fyllningen...överdriv lite grann istället..
Mjukt smör
Kanel
Strösocker
1 ägg för pensling
Pärlsocker
Gör såhär
Smula sönder jästen i en skål.
Smält smöret i en skål och häll i mjölken. Värm degvätskan så att den blir fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör om så att jästen smälter, häll i resten av degvätskan.
Tillsätt strösocker, salt, kardemumma.
Arbeta in mjölet i omgångar tills att du får en smidig jämn deg. Låt degen jäsa övertäckt med duk c.a 30 min.
Dela degen i två delar, arbeta den smidig och kavla sedan ut den, bre på smör, strö över kanel och socker rikligt.
Rulla ihop den och skär c.a 1 1/2 cm breda skivor och lägg på bakpappersklädd plåt eller i bullformar. Gör samma med den andra delen. Låt jäsa i c.a 30 min övertäckt med duk.
Vispa upp ägget, pensla bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda i 225 g c.a 8 min.
Chao
Hembakat är alltid godast och dina bullar ser så goda ut! Ha en fin dag, kram!
SvaraRadera