torsdag 13 december 2012

Passionsfruktstårta på kladdkakebotten

Moussetårtor är så himla gott! Jag har någon slags faiblesse för just såna tårtor. De passar perfekt efter en god middag, är inte för mäktiga och kan kombineras på många olika sätt. De är egentligen inte så svåra att göra även om det är flera steg att följa.


Botten
125 g mjukt smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
lite salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Mousse
6 gelatinblad
1 1/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
250 g mascarponeost
1/2 dl tropisk juice, koncentrerad
4 dl vispgrädde (varav 1 dl används för att smälta gelatinbladen).

Gelé
3 passionsfrukter
2 dl passionsfruktjuice /tropisk juice) inte koncentrat
3 gelatinblad

Botten
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Vänd ner mjöl, salt, vaniljsocker och kakao och blanda väl. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 18 min. 
Låt svalna, ta inte bort sidorna av springformen.

Mousse
Lägg 6 gelatinblad i en skål med kallt vatten. 
Vispa socker, vaniljsocker och äggulor luftigt.
Vänd ner mascarponeosten i äggulesmeten, häll sedan i juicen och blanda väl. 
Ta upp och krama ur gelatinbladen och smält dem i 1 dl grädde, i en liten kastrull. Häll grädde/gelatinet i en fin stråle ned i äggulesmeten. 
Vispa resten av grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Blanda väl.
Häll moussen över den avsvalnade chokladbotten. (Skaka till formen och försök jämna till ytan så mycket det går) 
Låt den stelna i kylen ett par timmar.

Gelen
Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Ta upp och krama ur gelatinbladen och smält dem i juicen i en liten kastrull på medelvärme. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar).
Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min). Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

Klicka här



onsdag 12 december 2012

Min inre monolog...

Så jag har börjat öva oftare i kyrklokalen. Och det känns så bra! Men det finns saker jag måste tänka på och öva mer på. Ren sångteknik. Såhär låter min inre monolog just nu...



Käke/mun: öva på att inte ändra mun/käkform för varenda vokal utan bibehålla samma position och enbart ändra tungans form, på så sätt låter rösten jämn och i en rak linje.

Starta mjukt (hälsosamt för rösten) och bygg på. Inga hårda ansatser..

Magstöd: jobba mer med yoga och pilates som stärker bålen och ger stabilitet som är så viktig för sången. Tänka på att magen/stödet dras inåt jämnt och fint och släpp inte förrän sista tonen dött ut. Ta hand om alla toner.

Glöm inte att rösten är en färskvara, öva oftare & inte bara när du blivit anlitad att sjunga utan alltid!

Chao