lördag 3 november 2012

Karamelliserad mjölk/Dulce de leche/Kondenserad mjölk

Mmmmmm...jag drömmer  mig bort. Jag var i femårsåldern, min bror ett par år äldre. Vi stod på vakt med varsin tesked i handen. Mamma bakade Dulce de leche fylld rulltårta. När hon vände sig bort smög vi fram och tog en av den goda kolan. En stor tesked Dulce de leche som vi slickade i oss och som varade länge eftersom den var så seg..



Idag är jag sjuk. Förkyld och då far tankarna iväg till något gott. Av någon anledning tänker jag på de där plåtburkarna med Dulce de leche som vi oftast hade hemma då jag var barn. Man köper en burk kondenserad mjölk, som är som tjock, väldigt söt mjölk. Det är när man har kokat den ett par timmar som innehållet förvandlas till en seg, välsmakande kola. Man behöver förresten inte koka burken. Den kondenserade mjölken kan man ha på vitt, rostat bröd eller som fyllning till pannkakor eller till den ljuvliga Torta tres leches/Tremjölktårta


Dra bort pappret runt burken och koka den 3 timmar i kastrull, det brukar vara lagom. Fyll på med vatten vid behov. Ett tips är att använda tryckkokare, då räcker det med att koka den i 20 minuter!

Man kan koka två burkar i taget och man behöver inte öka koktiden.

Det finns så mycket man kan göra med Dulce de leche. Själv har jag ett par recept på bloggen (och flera idéer på nya recept) jag verkligen tycker ni ska testa, som min drömrulltårta och min citronmarängpaj.

http://frokenluisa.blogspot.se/2012/04/dulce-de-leche-drom.html
http://frokenluisa.blogspot.se/2012/04/citronmarangpaj.html

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

Klicka här



Chao

tisdag 30 oktober 2012

Citronsockerkaka med glasyr

Någon som lagt märke till att det har försvunnit bilder från bloggen? Det är jag själv som är boven i dramat! Impulsiv! Tryckte på en knapp så råkade bilder och annat försvinna. Dagens teknik...jag har aldrig varit teknisk lagd, det är mitt försvar. Ni får ha tålamod. De flesta bilderna kommer tillbaka men andra har för evigt försvunnit i cyberrymden. Å andra sidan har jag då en ursäkt för att baka vissa bakverk igen, för att fotografera dem. Inget ont som för något GOTT med sig...eller något i den stilen.

Här har ni en ljuvligt ORANGE citronsockerkaka med glasyr. Det är samma recept som sockerkaka med limeglasyr, har bara bytt ut lime mot citron. Jag har använt saften av en citron och citronskalet istället för lime.

Lägg märke till hur perfekt glasyren faller ner....baknörd...

Det jag egentligen ville var att experimentera med färg Jag hade nämligen tänkt mig en gul sockerkaka med gult glasyr på, påskigt liksom. Men jag tog tydligen i för mycket med pastafärgen så den blev istället orange. Inte så att det blev fult eller så, men den ser nog mer ut som en apelsinkaka. Jag färgade kokosen ovanpå också. Det kan man enkelt göra genom att stoppa in en mängd kokos i en plastpåse, tillsätta ett par droppar pastafärg, lite vatten och sedan skaka om den rejält.

Chaoo