måndag 11 mars 2013

Dulce de leche/karamelliserad mjölk tårta

Lördagens tårta består av dulce de leche fyllda apelsinbottnar. Tårtan är även täckt med dulce de leche och kokosflingor som blir en fin kombination för smaklökarna.


Recept
2 burkar kondenserad mjölk. Ta bort pappret runt konservburkarna. Lägg burkarna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker dem och låt koka under 3 timmar. Fyll på med vatten under kokningen om det skulle behövas, så att burkarna förblir täckta med vatten.

Tänk på att burkarna är heta, låt de kallna under kallt vatten innan du öppnar dem.

Det gick åt c.a 1,5 burk dulce de leche till den här tårtan och den är beräknad till 10-12 bitar.


Apelsinbotten
5 st ägg
3 dl strösocker
1/2 rapsolja
1 st apelsin,  skalet
1/2 dl pressad apelsinsaft
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
+ apelsinsaft att fukta tårtbottnarna med

En form cirka 24 cm i diameter blir bra till detta recept.

Sätt ugnen på 175 g.
Vispa äggen och sockret ljust och pösigt, låt det ta en stund.
Tillsätt rapsoljan, apelsinsaften och apelsinskalet under fortsatt vispning.
Tillsätt de torra ingredienserna under fortsatt vispning. 

Grädda i c.a 40 min. Använd en teststicka för att veta om den är klar.

Här får du fina tips för att lyckas med tårtbottnarna!

Dela tårtbottnen i 3 delar.
Fukta bottnarna rikligt med apelsinsaft innan du fyller med Dulce de leche på varje lager. Täck hela tårtan tjockt med Dulce de leche och avsluta med att lägga på kokosflingor. Låt stå över natten, den smakar godast dagen efter.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

HÄR kan du läsa mer om boken.



Chao