Fortsätt till huvudinnehåll

Dulce de leche/karamelliserad mjölk tårta

Lördagens tårta består av dulce de leche fyllda apelsinbottnar. Tårtan är även täckt med dulce de leche och kokosflingor som blir en fin kombination för smaklökarna.


Recept
2 burkar kondenserad mjölk. Ta bort pappret runt konservburkarna. Lägg burkarna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker dem och låt koka under 3 timmar. Fyll på med vatten under kokningen om det skulle behövas, så att burkarna förblir täckta med vatten.

Tänk på att burkarna är heta, låt de kallna under kallt vatten innan du öppnar dem.

Det gick åt c.a 1,5 burk dulce de leche till den här tårtan och den är beräknad till 10-12 bitar.


Apelsinbotten
5 st ägg
3 dl strösocker
1/2 rapsolja
1 st apelsin,  skalet
1/2 dl pressad apelsinsaft
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
+ apelsinsaft att fukta tårtbottnarna med

En form cirka 24 cm i diameter blir bra till detta recept.

Sätt ugnen på 175 g.
Vispa äggen och sockret ljust och pösigt, låt det ta en stund.
Tillsätt rapsoljan, apelsinsaften och apelsinskalet under fortsatt vispning.
Tillsätt de torra ingredienserna under fortsatt vispning. 

Grädda i c.a 40 min. Använd en teststicka för att veta om den är klar.

Här får du fina tips för att lyckas med tårtbottnarna!

Dela tårtbottnen i 3 delar.
Fukta bottnarna rikligt med apelsinsaft innan du fyller med Dulce de leche på varje lager. Täck hela tårtan tjockt med Dulce de leche och avsluta med att lägga på kokosflingor. Låt stå över natten, den smakar godast dagen efter.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

HÄR kan du läsa mer om boken.



Chao


Kommentarer

  1. Åh, vilken läckerhet! Apelsin är så gott i bakverk. Kram

    SvaraRadera
  2. Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
    1 till 10.

    Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

    Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

    Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

    Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

    Hälsningar

    http://www.Fooduel.com

    SvaraRadera
  3. Mums så gott detta lät!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...