tisdag 14 augusti 2012

Jordgubbsmousse på biskvibotten

Frestar med en liten godsak jag planerar att baka till helgen...






Recept botten
300 g mandelmassa
3 äggvitor
1,5 dl socker

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g

Riv mandelmassan fint och blanda med äggvitorna och sockret. Vispa ett par minuter till en jämn smet.
Tillsätt smeten i en smord form (eller med bakplåtspapper) med löstagbara kanter och grädda i c.a 13 min eller tills den blivit ljusbrun. 
Låt bottnen svalna och ta ut den ur formen.

Jordgubbsmousse
200 g jordgubbar (eller valfria bär)
½ dl vatten
½ dl socker
4 st gelatinblad
100 g färskost (använde kesella)
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde

Gör såhär
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten så att bladen blir mjuka.
Koka upp jordgubbarna tillsammans med 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker i en liten kastrull.
Mixa/mosa jordgubbarna till puré och låt svalna.
Häll ut det mesta av vattnet där gelatinbladen ligger och smält bladen i micron eller över vattenbad.
Tilsätt det smälta gelatinet i purén.
Blanda färskost och florsocker med purén, vispa till en jämn smet.
Vispa grädden separat, fluffig, och tillsätt den i smeten så att det blir jämnt blandat.
Låt moussen stelna något i kylskåpet innan du brer den över biskvibottnen.

Garnera eventuellt med bär och mandelflarn.

Chao