Fina barndomsminnen gör sig påminda varje år då jag bakar vårt typiska julbröd Pan de pascua. Dofterna...
Uppdatering: Det är hela 13 år sedan jag publicerade detta recept! Nu har jag bakat Pan de pascua igen, och vill lägga till viktig info. Först och främst, julbrödet äter vi i Chile till jul. Det påminner om italienskans Pannetone, eller tyska Stollen.
Att baka julbrödet kräver en del förberedelser. Frukt ska ligga och dra i alkohol. Flera former ska förberedas med bakplåtspapper/smöras in. Det blir en rejäl sats deg, tung och seg, att jobba med. Du kommer behöva använda en hushållsassistent/bakmaskin till en början. Mot slutet kan du behöva blanda klart för hand. Se till att ingredienserna blandas väl.
Men, julbrödet är ju så gott! Det håller länge. Du kan baka det flera i småformar, slå in mini-julbrödet med cellofanpapper och ge bort. Lovar att det kommer att uppskattas.
Klicka i degen i formarna och grädda i cirka 30-40 minuter. Tiden i ugnen skiljer sig åt utifrån storlek på formerna. Testa med en provsticka, julbrödet ska vara torrt i mitten när det är färdigt.
Fröken Luisa
Till julbrödet kan du dricka Cola de mono, en ljuvlig chilensk juldryck. Varför inte ge bort en fin flaska med Cola de mono och Pan de pascua!
Ny bild. Pan de pascua - i miniformat.
Recept
1 dl gin
1 dl mörk rom
200 g konfiterad frukt, eller torkad frukt hackad i småbitar
100 g russin
- Förbered frukten. Lägg frukt och russin i en skål och häll över alkoholen. Låt frukten och russinen ligga och dra i minst en timme.
- Sätt ugnen på 175 grader och förbered en stor form 28-30 cm i diameter eller två formar 20-24 cm i diameter. Eller flera miniformar. Lägg bakplåtspapper på botten eller smörj in med smör.
500 g mjukt smör
500 g florsocker
6 st äggulor
6 st äggvitor
3 msk bakpulver
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
200 g valnötskärnor (grovt hackade)
1 kg vetemjöl
1 tsk bikarbonat (som löses upp i 3 msk vatten)
- Vispa ihop mjukt smör och florsocker. Tillsätt äggulorna, en i taget.
- Vispa äggvitorna separat i en skål, till mjukt, vitt skum. Vänd ner i äggulesmeten.
- Vänd ner bakpulver, vitvinsvinäger, kanel och kryddnejlika.
- Vänd ner hackad valnöt. Blanda allt väl.
- Arbeta in vetemjölet i omgångar.
- Vänd ner frukt och russin med alkoholvätskan.
- Avsluta med att lösa upp bikarbonat i 3 msk vatten, och arbeta in den.
En uppdatering: det blir en rätt stor mängd deg och därför bättre att grädda i olika formar. Annars är risken att den inte gräddas helt i mitten.
Fröken Luisa
Vi sätter igång med ditt recept nu 23 December 2018 :-)
SvaraRaderaSent svar här: Men hoppas att det smakade gott!
RaderaTackar för receptet ,helt i min smak
SvaraRadera,gracias.!!!
Kul att du gillar det!
RaderaAnvisningar till i vilken del av ugnen ska julbordet gräddas?
SvaraRaderaMvh/Rosa
Mitten av ugnen blir bra!
RaderaHola!
SvaraRaderaNo le pones anis ni vainilla?
Saludos
Soledad
Hóla Soledad, no, la verdad que no uso ni anis ni vainilla, pero queda riquísimo igual :)
RaderaHola 🇨🇱
SvaraRaderaTänkte kolla ska degen vara fast eller lite som en smet ? 😊
Hej! Degen blir ganska fast och tung, inte som en smet. Lycka till!
RaderaSuper gracias. Väcker verkligen minnen och gott som tusan är det med. God Jul/ Feliz Navidad.
SvaraRaderaJa, visst gör det! Lycka till & God jul!
RaderaDet var jättebra den chilensk jul bröd och det smakar verkligen gott.
SvaraRadera