Fortsätt till huvudinnehåll

Chilenskt julbröd/ Pan de pascua

Fina barndomsminnen gör sig påminda varje år då jag bakar vårt typiska julbröd Pan de pascua. Dofterna...

Uppdatering: Det är hela 13 år sedan jag publicerade detta recept! Nu har jag bakat Pan de pascua igen, och vill lägga till viktig info. Först och främst, julbrödet äter vi i Chile till jul. Det påminner om italienskans Pannetone, eller tyska Stollen.

Att baka julbrödet kräver en del förberedelser. Frukt ska ligga och dra i alkohol. Flera former ska förberedas med bakplåtspapper/smöras in. Det blir en rejäl sats deg, tung och seg, att jobba med. Du kommer behöva använda en hushållsassistent/bakmaskin till en början. Mot slutet kan du behöva blanda klart för hand. Se till att ingredienserna blandas väl. 

Men, julbrödet är ju så gott! Det håller länge. Du kan baka det flera i småformar, slå in mini-julbrödet med cellofanpapper och ge bort. Lovar att det kommer att uppskattas. 



Till julbrödet kan du dricka Cola de mono, en ljuvlig chilensk juldryck. Varför inte ge bort en fin flaska med Cola de mono och Pan de pascua!


Ny bild. Pan de pascua - i miniformat.

Recept

1 dl gin
1 dl mörk rom
200 g konfiterad frukt, eller torkad frukt hackad i småbitar
100 g russin

  • Förbered frukten. Lägg frukt och russin i en skål och häll över alkoholen. Låt frukten och russinen ligga och dra i minst en timme.
  • Sätt ugnen på 175 grader och förbered en stor form 28-30 cm i diameter eller två formar 20-24 cm i diameter. Eller flera miniformar. Lägg bakplåtspapper på botten eller smörj in med smör.

500 g mjukt smör
500 g florsocker
6 st äggulor
6 st äggvitor
3 msk bakpulver
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
200 g valnötskärnor (grovt hackade)
1 kg vetemjöl
1 tsk bikarbonat (som löses upp i 3 msk vatten)

  • Vispa ihop mjukt smör och florsocker. Tillsätt äggulorna, en i taget.
  • Vispa äggvitorna separat i en skål, till mjukt, vitt skum. Vänd ner i äggulesmeten.
  • Vänd ner bakpulver, vitvinsvinäger, kanel och kryddnejlika.
  • Vänd ner hackad valnöt. Blanda allt väl.
  • Arbeta in vetemjölet i omgångar.
  • Vänd ner frukt och russin med alkoholvätskan.
  • Avsluta med att lösa upp bikarbonat i 3 msk vatten, och arbeta in den.

En uppdatering: det blir en rätt stor mängd deg och därför bättre att grädda i olika formar. Annars är  risken att den inte gräddas helt i mitten.


Klicka i degen i formarna och grädda i cirka 30-40 minuter. Tiden i ugnen skiljer sig åt utifrån storlek på formerna. Testa med en provsticka, julbrödet ska vara torrt i mitten när det är färdigt.


Fröken Luisa































Kommentarer

  1. Vi sätter igång med ditt recept nu 23 December 2018 :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sent svar här: Men hoppas att det smakade gott!

      Radera
  2. Tackar för receptet ,helt i min smak
    ,gracias.!!!

    SvaraRadera
  3. Anvisningar till i vilken del av ugnen ska julbordet gräddas?
    Mvh/Rosa

    SvaraRadera
  4. Hola!
    No le pones anis ni vainilla?
    Saludos
    Soledad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hóla Soledad, no, la verdad que no uso ni anis ni vainilla, pero queda riquísimo igual :)

      Radera
  5. Hola 🇨🇱

    Tänkte kolla ska degen vara fast eller lite som en smet ? 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Degen blir ganska fast och tung, inte som en smet. Lycka till!

      Radera
  6. Super gracias. Väcker verkligen minnen och gott som tusan är det med. God Jul/ Feliz Navidad.

    SvaraRadera
  7. Det var jättebra den chilensk jul bröd och det smakar verkligen gott.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet för en hög tårtbotten!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...