torsdag 12 april 2012

Kladdkaka med chokladglasyr och karamelliserade pecannötter



Vissa dagar bara vill man äta något chokladigt, onyttigt och ohälsosamt (men vem bryr sig) och då kanske man bakar en Kladdkaka med Chokladglasyr och Karamelliserade pekannötter! Det är en dekadent chokladkaka som är mäktig och borde därför passa fint på en buffé då det kan delar i många bitar. Servera gärna med en klick grädde.








Kaka
Sätt ugnen på 175 g.
150 g smör
2,25 dl råsocker
1 msk sirap
2 st stora ägg
1,5 dl vetemjöl
en nypa salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Gör såhär
Vispa smör, råsocker och sirap pösigt. 
Rör ner äggen ett i sänder under fortsatt vispning. 
Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. 
Bred ut i en smörad, bröad springform, 24 cm i diameter. 
Grädda i 18 min. Låt svalna.


Chokladglasyr
150 g mörk choklad
1 dl grädde
25 g smör

Bryt chokladen i bitar och lägg den och grädden i en djup tallrik. Smält försiktigt i micron, (eller i kastrull på spisen). Rör om tills chokladen har smält. Tillsätt smöret och låt det smälta. Rör om så att det blir blankt och jämnt. Låt svalna en aning. Häll den över kladdkakan. Låt chokladen rinna över kanterna.

Karamelliserade pekannötter
100 g pekannötter
3 msk råsocker
1 msk citronsaft
1 msk smör

Lägg nötterna i en liten kastrull med råsockret och citronsaften, på medelvärme. Rör om tills sockret har smält. Tillsätt smöret och rör om ordentligt. Häll ut blandningen på bakplåtspapper. Sära på nötterna och låt svalna. Lägg dem på kakan.

Servera & Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar