lördag 14 april 2012

Marängtårta med hallonmousse

Underbar. Finns inget mer att säga om denna ljuvliga marängtårta!

Jag har gjort den i flera års tid, så den är en gammal klassiker här hemma. Gästerna har alltid gillat den. Den är inte för mäktig och passar super efter en tung middag. Kesellan ger moussen en lätt syrlig ton som passar fint med den söta hemgjorda marängen.

Jag brukar frysa den och då går det bra att göra den en dag innan. Sen tar man ut den cirka 20 minuter innan servering och då smakar den nästan som glass.


Denna bild är lånad.


Marängbotten
4 st äggvitor
1 tsk  pressad citronjuice
2 dl strösocker

Hallonmousse
3 dl vispgrädde
200 g frysta hallon
1 dl kesella
2 äggulor
1 dl florsocker

Garnering/topping
Vispad grädde, hallon, strössel, riven choklad etc.

Marängbotten
Sätt ugnen på 150 grader.
På bakplåtspapper ritar du två cirklar och använder en löstagbar form som mall, cirka 20-24 cm i diameter.

Vispa äggvitor och citronjuice till hårt skum. Vispa försiktigt ner sockret, i omgångar. Vispa tills marängen blir fast. Bre ut marängen inuti cirklarna, lämna ett avstånd på cirka 1 cm från cirkelns kant eftersom marängen flyter ut något.

Grädda i mitten av ugnen under 1 timme, stäng sedan av ugnen men låt marängen vara kvar i ugnen ett par timmar.

Hallonmousse
Vispa grädden hårt i en skål. Mixa, mosa hallon, kesella, äggulorna och florsockret till en smet och blanda med grädden.

Lägg en av marängbottnarna i formen med löstagbar kant. Bre ut hallonmoussen över bottnen och lägg dit några hallon. Lägg den andra marängbottnen ovanpå och garnera med vispad grädde, hallon eller riven choklad . Frys tårtan och ta ut den cirka 20 minuter innan servering.

Chao

1 kommentar: