Fortsätt till huvudinnehåll

Lemon Meringue Pie cupcakes/Citronmarängcupcakes

Underbara lemon meringue pie cupcakes, så goda! Det är alltså vaniljmuffins fyllda med kondenserad mjölk blandat med citron och marängfluff ovanpå.



Muffins
3 st ägg
1,5 dl strösocker
125 g smör
2 dl mjölk 3 % (1 dl kan bytas ut mot filmjölk)
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
1 st burk kondenserad mjölk
1 st äggula
saft av 2-3 citroner

Marängfluff
4 st äggvitor
2 dl socker
2 tsk citronsaft

Muffins
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och strösocker en stund, så att det blir ljust och luftigt. Rör ner smält smör, mjölk (ev. filmjölk), under fortsatt vispning. Blanda i de torra ingredienserna under fortsatt vispning, en i taget.

Fyll formarna till 2/3 och grädda tills de fått färg och är torra inuti, använd teststicka.

Fyllning
Blanda den kondenserade mölken och äggulan. Häll försiktigt i citronsaften, prova och testa dig fram hur mycket saft du vill ha. Citronsaften bryter av sötman i den kondenserade mjölken, men alltför mycket citronsaft kan bli för starkt.

Fyll cupcakesen, skär av ett litet lock och fyll med en liten sked eller med sprits, lägg på locket.

Marängfluff
Vispa äggvitorna i en skål tillsammans med sockret och citronsaften ett par minuter. Fortsätt sedan att vispa marängen över en kastrull med sjudande vatten ( vattenbad).

Vispa länge tills det blir tjockt och krämigt i cirka 10 min, marängen ska kännas fingervarm och sockret ha smält helt.

Dra bort skålen bort från värmen och vispa vidare tills marängen svalnat och börjar kännas småseg, den här delen tar en stund.

Ställ i kylskåpet ett tag.
Spritsa eller klicka på marängfluffet. Ställ i ugnen ett par minuter tills marängen fått fin färg.

Chao

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...