Fortsätt till huvudinnehåll

Fluffy white frosting

Det händer att jag täcker mina tårtor med Fluffy White Frosting, FWF, som är en fast, söt maräng som man både kan "spackla" och täcka en tårta med. Spacklar man tårtan brer man ett tunt lager maräng över hela tårtan, täcker eventuella ojämnheter, innan man lägger över ett sugarpaste/MMF/marsinpanlock.

Om du vill täcka en tårta med denna FWF så är det bra att göra en dubbel sats så att det räcker till att spritsa snyggt över tårtan. Sedan kan man garnera med exempelvis riven choklad, hackade nötter eller strössel i olika färger.

Marängen är ett alternativ till marängsmörkrämen och konsistensen är mjuk, lättarbetad och smakar ungefär som innehållet i Mums-Mums. Inte helt fel med andra ord.

Man kan också färga FWF med ett par droppar pastafärg.



Recept
2,4 dl socker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citronsaft
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker

En sats räcker till att täcka/spackla en mindre tårta. Gör dubbel sats om det är en stor tårta som ska täckas, ju mer maräng desto snyggare och fluffigare resultat.





















  • I en kastrull rör du ihop socker och vatten (sockerlag), och låter det koka upp så att sockerkristallerna smälter, och drar sedan bort kastrullen från värmen.
  • I en skål (hushållsassistent/apparat) vispar du äggvitorna, citronsaften och vaniljsockret så att det bildas vita och mjuka toppar.
  • Häll sedan ner sockerlagen i marängen, i en fin stråle i omgångar, under fortsatt vispning.
  • Vispa tills marängen svalnat helt och blivit fast. Detta moment tar en stund och det underlättar om du använder en hushållsassistent. Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att marängen rör sig, då är den färdig.
  • Ha marängen en stund i kylskåpet innan du använder den.


Köp/låna min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept. Recepten är anpassade efter svenska mått.


Klicka här



Chao

Kommentarer

  1. En äkta amatör24 april 2012 kl. 12:55

    Hej där!

    Jag har provat detta recept flertalet gånger och det är helt fantastiskt! På lördag ska jag baka igen och behöver en fondant som fungerar bra. På din gamla blogg hade du ett recept du kallade för "Marshmallowfondant". Jag kan inte hitta det här dock. Har du inte lagt upp det eller har jag bara inte letat tillräckligt noga? ;)

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  2. Hej, kul att du gillar receptet! Nu finns inlägget för MMF uppdaterat i denna kategori!

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  3. Går det att spackla tårtan dagen innan man ska äta den eller blir marängen förstörd?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...