Fortsätt till huvudinnehåll

Temperera choklad




Julen närmar sig och jag funderar på att göra egna praliner & liknande för att ge bort. Så idag har jag övat mig på att temperera choklad. Det är inte helt lätt & det krävs en hel del övning innan man lyckas.



När man arbetar med choklad, då man exempelvis gjuter choklad eller gör snygga chokladband runt tårtan, brukar man temperera den innan. Man gör det för att chokladen ska stelna, krympa i formarna och lossna lätt, man gör det för att chokladen ska få en vacker glans men också för att chokladen inte ska smälta så lätt vid kontakt utan smälta i munnen.

Det finns flera sätt att tempera choklad, själv känner jag till Impmetoden & Tableringsmetoden. Tableringsmetoden används främst av yrkesfolk & eftersom jag endast är en hobbykonditor (och inte äger en marmorskiva), så väljer jag den första metoden, Impmetoden. Man behöver ha en termometer till detta.

ImpmetodenBryt eller hacka chokladen i bitar, t.ex 200 g choklad.
Värm, smält halva mängden (100 g), choklad till rätt temperatur, se nedan. Blanda sedan i den andra delen choklad för att få ner temperaturen till den andra temperaturen. Till sist ska chokladen värmas en sista gång till den slutliga temperaturen. Därefter är chokladen färdig att doppas, gjutas..ja, var kreativ helt enkelt!

Mörk choklad Värm till 48-50 g. Kyl ned till 27-28 g och värm sedan till 31-32 g.

Mjölkchoklad Värm till 45 g. Kyl ned till 26-27 g och värm sedan till 29-30 g.

Vit choklad Värm till 40 g. Kyl ner till 25-26 och värm sedan till 28-29.

Här finns ett par instruktionsvideos som visar processen.
 

 

Chaoo!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...