torsdag 29 november 2012

Tremjölkstårta / Torta tres leches

Den här tårtan är en ganska speciell, sydamerikansk tårta som man inte gör på vanligt vis, men som är något av de ljuvligaste jag har smakat på länge.



Den heter Torta tres leches, på svenska; "tremjölkstårta". Namnet syftar på att det i tårtan används tre typer av mjölkprodukter, nämligen kondenserad mjölk, evaporerad mjölk och grädde.



Det ovanliga med tårtan är att man inte skär tårtbottnen i delar och fyller den, utan häller den blandade mjölkvätskan över tårtbottnen och låter den suga åt sig den. Men först ska man göra en massa små hål på tårtbottnens ovansida, så att mjölkvätskan får tränga in. Resultatet är en otroligt saftig och god tårtbotten! 





Tårtbotten
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

En form 24-26 cm i diameter blir bra till detta recept.

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk 397 g
1 burk evaporerad mjölk 410 g
3 dl grädde
finrivet skal av 1 apelsin
1/2 tsk mald kanel

Överdrag
3 dl grädde

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt, låt det ta en stund.
Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget, under fortsatt vispning.
Här hittar du tips om hur du bakar en fin, jämn och hög tårtbotten.

Använd en form med löstagbara kanter.
Grädda i c.a 35-40 min.
Låt tårtbottnen svalna. 
Ta inte bort de löstagbra kanterna, om du har använt bakplåtspapper på sidorna, ta endast bort dem.
Stick många små hål på tårtbottnens ovansida, så underlättar man att vätskan sugs in. Man kan behöva sticka fler hål efteråt om mjölken blir kvar på ovansidan. 

Blanda ihop de tre mjölktyperna, (det går att göra med en enkel visp), det finrivna apelsinskalet och kanel.
Häll försiktigt mjölkvätskan över tårtbottnen, gör detta i omgångar, låt den suga åt sig mjölken innan du häller över mer. Det är möjligt att det blir över mjölkvätska.
Ställ ett fat under tårtformen, så att överskottsvätskan hamnar på den, och du kan hälla över den ännu en gång.



Nu ska den stå 2-3 timmar eller helst över natten i kylskåpet. Plocka ut den innan servering och ta bort kanterna. Vispa grädden och täck tårtan. Det blir gott med jordgubbar till.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller 12 av de mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska bakmått.

HÄR kan du läsa mer om boken








7 kommentarer:

  1. Hej! jag undrar om man ska värma burkarna med mjölk eller om dom bara ska blandas ihop med grädden och sedan hälla över tårtbotten?
    //Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Burkarna ska inte värmas, utan allt blandas som det är i en skål innan du häller över det i tårtan.
      Lycka till!

      Radera
  2. Hej! Det finns många recept som innehåller smör. Hur ser den originala tremjölkstårta ut? Innehåller den smör eller inte?
    Hälsningar,
    Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ewa! Ja många recept innehåller smör :) Men inte Tremjölkstårtan som tur är. De recept på Tremjölkstårtor jag kikat på innehåller inte smör.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera