Tårtbotten
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
En form 24-26 cm i diameter blir bra till detta recept.
Fyllning
1 burk kondenserad mjölk 397 g
1 burk evaporerad mjölk 410 g
3 dl grädde
1/2-1 dl konjak
1/2-1 dl starkt kaffe
Tårtöverdrag
3 dl grädde
2-3 teskedar snabbkaffe
2-3 matskedar florsocker ca
kakao som pudras över grädden.
Gör såhär
- Sätt ugnen på 175 g.
- Förbered en form med löstagbara kanter.
- Börja med tårtbotten: Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
- Tillsätt de torra ingredienserna under fortsatt vispning.
- Grädda i ca 30-40 min (ugnstyper och ugnsvärme varierar)
- Låt tårtbottnen svalna.
- Ta inte bort de löstagbara kanterna.
- Stick små hål på tårtbottnens ovansida, massor med hål och du kan behöva sticka fler hål efteråt om mjölken blir kvar ovanpå på tårtan.
- Blanda ihop de tre mjölktyperna i en skål (med en enkel visp).
- Blanda ihop kaffe och konjak i en annan skål och häll sedan blandningen försiktigt i mjölkvätskan.
- Häll försiktigt mjölkvätskan ovanpå tårtbottnen, i omgångar, tills tårtbotten suger åt sig mjölkvätskan, innan du häller över mer. Mjölkvätskan kan tränga igenom, flyta ut på kanterna, fånga upp och häll över tårtbotten igen. Ställ gärna ett stort fat/bricka under tårtformen som skydd.
- När större delen av mjölkvätskan sugits in i tårtbotten, plasta in tårtbotten ordentligt och ställ i kylskåpet över natten.
- Plocka ut tårtan innan servering, ta bort de löstagbara kanterna och ställ på ett serveringsfat.
- Vispa grädden, rör i florsocker och snabbkaffe, och täck tårtan.
- Strö kakao över tårtan.
Servera & Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar