fredag 8 maj 2020

Upside down apple cake/Upp och nervänd äppelkaka

Jag flyttar upp receptet som jag publicerade 2014! av den ljuvliga Upside down apple cake eller på svenska Upp-och nervänd äppelkaka. 

Den förtjänar att fler på syn på den! 

Namnet syftar på att man gräddar kakan (i en stekpanna eller en springform) och sedan vänder på den vid servering, så att äppelskivorna som hamnat på botten, hamnar i en fin form på ovansidan av kakan.



Innan man häller smeten i formen med så gör man en karamellsås, ovanpå den lägger man sedan äppelskivorna.

Stekpannan/formen behöver inte smörjas in innan eftersom karamellsåsen hindrar kakan från att fastna. Den här kakan går att variera med äpplen, persikor eller ananas och man kan äta den som den är eller med en klick vaniljvisp eller vaniljglass. Behöver jag säga att den är god :)

Jag har gräddat kakan i en stekpanna, den får en fin form då, tycker jag.

(10-12 bitar)

Karamellsås
½ dl rörsocker
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
100 gram smör

Fyllning
3 st äpplen, skalade och skivade

Kaksmet
3 st ägg
2 ½ dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl rapsolja
1 dl crème fraîche
3 dl vetemjöl

Förvärm ugnen till 175 grader

KARAMELLSÅS: Smält ingredienserna till karamellsåsen i en medelstor stekpanna tills såsen får en gyllenbrun färg.

FYLLNING: Skala och skiva äpplena och lägg de i en fin form på stekpannan, ovanpå karamellsåsen.

KAKSMET: Vispa ägg och farinsocker ljust och pösigt i en skål. 
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt rapsolja och crème fraîche.
Avsluta med att tillsätta vetemjölet och vispa till en jämn smet.
Häll smeten över äppelskivorna. Grädda kakan i cirka 30-40 minuter beroende på ugn (ugnstyper och ugnsvärme varierar).
Använd en provsticka, är den torr när den kommer ut, är kakan klar.
Lossa kakan försiktigt och vänd över ett fat.

Servera & Njut!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar