Jag flyttar upp receptet som jag publicerade 2014! av den ljuvliga Upside down apple cake eller på
svenska Upp-och nervänd äppelkaka.
Den förtjänar att fler på syn på den!
Namnet syftar på att man gräddar kakan (i en stekpanna eller en springform) och sedan vänder på den vid servering, så att äppelskivorna som hamnat på botten, hamnar i en fin form på ovansidan av kakan.
Innan
man häller smeten i formen med så gör man en karamellsås, ovanpå
den lägger man sedan äppelskivorna.
Stekpannan/formen
behöver inte smörjas in innan eftersom karamellsåsen hindrar kakan
från att fastna. Den här kakan går att variera med äpplen,
persikor eller ananas och man kan äta den som den är eller med en
klick vaniljvisp eller vaniljglass. Behöver jag säga att den är
god :)
Jag
har gräddat kakan i en stekpanna, den får en fin form då, tycker
jag.
(10-12
bitar)
Karamellsås
½
dl rörsocker
1
tsk kanel
½
tsk kardemumma
100
gram smör
Fyllning
3
st äpplen, skalade och skivade
Kaksmet
3
st ägg
2
½ dl farinsocker
2
tsk vaniljsocker
2
tsk bakpulver
1
dl rapsolja
1
dl crème fraîche
3
dl vetemjöl
Förvärm
ugnen till 175 grader
KARAMELLSÅS:
Smält ingredienserna till karamellsåsen i en medelstor stekpanna
tills såsen får en gyllenbrun färg.
FYLLNING:
Skala och skiva äpplena och lägg de i en fin form på stekpannan,
ovanpå karamellsåsen.
KAKSMET:
Vispa ägg och farinsocker ljust och pösigt i en skål.
Tillsätt
vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt
rapsolja och crème fraîche.
Avsluta
med att tillsätta vetemjölet och vispa till en jämn smet.
Häll
smeten över äppelskivorna. Grädda kakan i cirka 30-40 minuter
beroende på ugn (ugnstyper och ugnsvärme varierar).
Använd
en provsticka, är den torr när den kommer ut, är kakan klar.
Lossa
kakan försiktigt och vänd över ett fat.
Servera & Njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar