fredag 27 april 2012

Yoghurtcheesecake

God morgon! Här bjuder jag på en fräsch yoghurtcheesecake!



Häromdagen gjorde jag en yoghurt-cheesecake med björnbär, där jag ersatte grädden med naturell yoghurt. Nu har jag gjort en med jordgubbar. Man kan ju självklart variera och använda favoritbären. Yoghurten ger cheesecaken en lätt syrlig fräsch smak som jag gillar! 


Botten
150 g digestivekex (c.a 10-11 st)
125 g smör

Fyllning
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker alt. en vaniljstång (där man skrapar ur vaniljkornen och blandar i smeten)
2 pkt philadelphiaost
3 dl naturell yoghurt 3 %
4 msk jordgubbsylt
3 äggvitor + 1/2 dl socker (maräng)
jordgubbsbitar 

Garnering
Mörk choklad
Jordgubbar

Lägg gelatinbladen i en skål med vatten så dem mjuknar.
Smält smöret, lägg digestivekexen i en påse och knyt den (enkla sättet). Krossa kexen med hjälp av en brödkavel eller liknande. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret och bre ut blandningen i bottnen på en form med löstagbara kanter.


Vispa äggulorna tillsammans med strösockret och vaniljsockret, (alt. vaniljkorn).
Blanda i philadelphiaosten, yoghurten och jordgubbsylten
Häll ut det mesta av vattnet och smält gelatinbladen i resten av vattnet i vattenbad eller försiktigt i micron.
Häll gelatinet i en stråle ner i äggule/ost smeten.
Vispa äggvitorna hårt så det bildas mjuka toppar, häll försiktigt i sockret och blanda sedan i marängen i äggule/ost smeten.

Fyll formen med hälften av smeten och lägg jordgubbsbitar över, häll sedan över resten av smeten. Låt stelna i frysen och garnera med smält choklad och jordgubbar. Ta ut tårtan 30 före servering.

Chao

torsdag 26 april 2012

Morotskaka med glasyr

En härlig, saftig morotskaka som är enkel att baka. Med glasyren blir den extra god!








Recept cirka 8 bitar
3 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
2 tsk bakpulver
1 dl matolja (använde rapsolja)
2 dl vetemjöl
3 st rårivna morötter

Sätt ugnen på 175 g
  • Skala och riv morötterna med rivjärn eller finhacka med matberedare. Förbered den form du ska använda, smöra in eller använd bakpapper i botten. En form på cirka 24 cm i diameter går bra.
  • Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
  • Tillsätt ingredienserna i tur och ordning, sist de rivna morötterna.
  • Grädda i c.a 35-40 min, beroende på ugn. Använd en teststicka, är den torr, är kakan klar. Låt kakan svalna.

Glasyr
200 g philadelphiaost
1,5 dl florsocker
25 g mjukt smör
saft av 1 lime (alt. 2-3 tsk vaniljsocker)

  • Vispa ihop ingredienserna och låt stå i kylskåpet ett tag innan du brer den på kakan.

Chao

tisdag 24 april 2012

Yoghurtglass med citron

En härlig, frisk och framför allt god yoghurtglass som hör till en av mina favoriter. Glassen blir något nyttigare med yoghurt istället för grädde skulle jag tro, vilket inte är fel.

Man behöver ingen glassmaskin, utan blandar ingredienserna och fryser in smeten. Glöm bara inte att röra om smeten ett par gånger under infrysningen så att den blir luftig.


Yoghurtglass
1 st vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)
4 st äggulor
1,5 dl strösocker
1 st stor citron, saft och finrivet skal
5 dl turkisk yoghurt


Gör såhär
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen med en kniv.
Vispa samman äggulor, strösocker och vaniljkorn ljust och luftigt.
Tillsätt finrivet skal och saft av citron.
Tillsätt yoghurt och blanda väl.
Frys in smeten under ett par timmar till rätt konsistens.
Rör om smeten då och då för jämn och luftig infrysning.

Chao






söndag 22 april 2012

Rulltårta/Brazo de reina

Rulltårta fylld med Dulce de leche och täckt med maräng. En ljuvlig smaksensation om ni frågar mig, en rulltårta utöver det vanliga, en lyxrulltårta helt enkelt.


Kokanvisningar för kondenserad mjölk till Dulce de leche

1 st burk kondenserad mjölk

  • Dra bort pappret från burken.
  • Fyll en kastrull med vatten och koka burken i 3 timmar. (Det går bra att koka 2 burkar på samma gång).
  • Fyll på med vatten vid behov så att burken förblir täckt med vatten under kokningen.
  • Rör burken åt sidorna då och då så att mjölken kokas jämnt.
  • Låt burken svalna innan du använder Dulce de lechen.

Har du en tryckkokare kokar du burken i endast 20 minuter för samma resultat.
Tänk på att burken är het när du tar upp den, låt den svalna under rinnande vatten.

Rulltårtebotten
3 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller grädde

Fyllning
1 st burk Dulce de leche

Sätt ugnen på 250 grader och förbered en plåt (höga kanter) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vispa i resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.

Bred ut smeten i långpannan, tänk på att bre ut den ordentligt så den inte blir för tjock efter gräddning, då det kan bli svårt att rulla och lätt går sönder.

Grädda i 5 minuter. Efter gräddning, vänd bottnen över ett nytt bakplåtspapper och drar bort bakplåtspappret som den gräddats på.

Bred Dulce de leche över hela bottnen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna.

Marängöverdrag
3 st äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk pressad citronsaft

Vispa äggvitorna i en skål, tillsätt socker och citronsaft och vispa ett par minuter.

Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad) och vispa tills marängen blir tjock, glansig och sockret har smält. Detta moment tar en stund.

Ta bort skålen från vattenbadet och vispa vidare tills marängen har svalnat helt, vilket kan ta 10-15 minuter eller mer beroende på hur varm marängen är. Här är det bra att använda sig av en hushållsassistent.

Bre eller spritsa marängen över tårtan och garnera med strössel, hackade nötter eller bär/frukt.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

HÄR kan du läsa mer om boken.




Chao