söndag 22 april 2012

Rulltårta/Brazo de reina

Rulltårta fylld med Dulce de leche och täckt med maräng. En ljuvlig smaksensation om ni frågar mig, en rulltårta utöver det vanliga, en lyxrulltårta helt enkelt.


Kokanvisningar för kondenserad mjölk till Dulce de leche

1 st burk kondenserad mjölk

  • Dra bort pappret från burken.
  • Fyll en kastrull med vatten och koka burken i 3 timmar. (Det går bra att koka 2 burkar på samma gång).
  • Fyll på med vatten vid behov så att burken förblir täckt med vatten under kokningen.
  • Rör burken åt sidorna då och då så att mjölken kokas jämnt.
  • Låt burken svalna innan du använder Dulce de lechen.

Har du en tryckkokare kokar du burken i endast 20 minuter för samma resultat.
Tänk på att burken är het när du tar upp den, låt den svalna under rinnande vatten.

Rulltårtebotten
3 st ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller grädde

Fyllning
1 st burk Dulce de leche

Sätt ugnen på 250 grader och förbered en plåt (höga kanter) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Vispa i resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.

Bred ut smeten i långpannan, tänk på att bre ut den ordentligt så den inte blir för tjock efter gräddning, då det kan bli svårt att rulla och lätt går sönder.

Grädda i 5 minuter. Efter gräddning, vänd bottnen över ett nytt bakplåtspapper och drar bort bakplåtspappret som den gräddats på.

Bred Dulce de leche över hela bottnen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna.

Marängöverdrag
3 st äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk pressad citronsaft

Vispa äggvitorna i en skål, tillsätt socker och citronsaft och vispa ett par minuter.

Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad) och vispa tills marängen blir tjock, glansig och sockret har smält. Detta moment tar en stund.

Ta bort skålen från vattenbadet och vispa vidare tills marängen har svalnat helt, vilket kan ta 10-15 minuter eller mer beroende på hur varm marängen är. Här är det bra att använda sig av en hushållsassistent.

Bre eller spritsa marängen över tårtan och garnera med strössel, hackade nötter eller bär/frukt.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

HÄR kan du läsa mer om boken.




Chao









4 kommentarer:

  1. Dulche de leche är så gott och rulltårtan ser så fin och god ut!

    SvaraRadera
  2. Tack för titten hos mig...här fanns det mycket gott minsann:)Vitchokladkaka tilltalade mig direkt den får jag nog kolla in;)
    Kram Emma

    SvaraRadera
  3. Vart hur gott som helst, bra recept =)Kram Mia

    SvaraRadera
  4. Mia: roligt att du gillade den, en av mina favoriter!

    SvaraRadera