onsdag 4 december 2013

Kvittenkompott

Jag fortsätter att experimentera med Kvittenfrukt till kapitlet med sydamerikanskt inspirerade sötsaker. Jag säger sydamerikanskt inspirerat så blir ingen sur på mig. Flera gånger har det nämligen hänt att jag har pratat om någon chilensk sötsak och vissa då brusat upp och sagt " men det där är från Argentina, inte Chile!". Och så kan det ju vara, flera av de bakverk och sötsaker jag känner till äts i flera av de sydamerikanska länderna och vem som först upptäckte eller bakade ett visst bakverk, det är ju inte det lättaste att veta. (Argentina var förresten bara ett exempel det kunde lika gärna ha varit Peru!)
Igår gjorde jag kvittenkompott som jag tänker använda som fyllning i piroger. Fyllningarna jag funderar på är blandad fruktkompott, päron och kvitten. Just kvittenpastej äter man mycket i dem sydamerikanska länderna, men päronpiroger är också vanligt att äta.

Chao

måndag 2 december 2013

Membrillo eller Kvittenpastej, sötsaker med sydamerikansk touch!

Jag jobbar vidare med boken och har kommit till delen där jag låter mina sötsaker inspireras av sydamerika! En hel del dulce de leche har det blivit och kommer att bli men också nya sätt att baka, med nya ingredienser som t.ex. kvittenfrukt som man gör Membrillo av.


Kvitten är en frukt som ser ut som äpplen, men lite fulare och mer oformliga. Fruktköttet är blekt och smakar surt. Men när man kokar frukten i vatten och socker, sker något som gör att det blir rödfärgat. Kvitten innehåller så mycket pektin att den stelnar fint i en form, blir som en pastej och är jättegott att äta med ädelost eller annan lätt syrlig ost. Men själv tänker jag baka en kvittenpaj.


Så här ser det ut när Membrillon är färdig.

Köp min bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

Klicka här
Chao