onsdag 14 maj 2014

Äppeltarte med lyxig vaniljsås

Idag delar jag med mig ett recept på ljuvlig Äppletarte med vaniljsås. Receptet har legat bland mina utkast hur länge som helst, jag hade glömt att den fanns där.

Den är mycket god, enkel att baka och man kan byta ut äpplen mot persikor eller päron om man vill.


Denna bild är lånad eftersom min egen försvann under det misslyckade bytet från min första bakblogg till denna, ni som har hängt med länge minns vad jag pratar om...


Vill man så kan man göra Crème Anglaise, en slags lyxig hemlagad vaniljsås. Annars går det nog lika bra med köpt vaniljsås eller glass.

Pajdeg
150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
2 msk farinsocker
1 st äggula
1 tsk kanel

Fyllning
3 st skalade och skivade äpplen
1,5 dl aprikosmarmelad
2 msk vitt vin (alternativt vatten)
1 msk vatten

Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader och smörj en pajform eller lägg bakplåtspapper på botten.
Jobba snabbt ihop ingredienserna till en deg, forma den till en boll och tryck ut/kavla ut jämnt i pajformen. Nagga den med en gaffel och grädda i cirka 8-10 minuter. Låt pajbottnen svalna.

Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.
Värm marmeladen med vitt vin och vatten i en kastrull. Skala och skär äpplena i skivor och lägg dem på den avsvalnade pajbottnen.
Bre marmeladblandningen jämnt över äppelskivorna och grädda cirka 25-30 minuter.

Crème Anglaise/Vaniljsås cirka 7 dl sås
1 st vanijstång
5 dl mjölk
6 st äggulor
125 g socker

Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även i stången. Häll i mjölken i kastrullen och koka upp, stäng av värmen och dra bort kastrullen från värmen. Låt stå och dra i cirka 10 minuter. Plocka upp vaniljstången.
Vispa äggulorna och sockret luftigt i cirka 4-5 minuter i en separat skål.
Häll den ljumma mjölkblandningen över äggule/sockerblandningen och rör om.
Häll tillbaka hela blandningen i kastrullen igen och värm på låg värme, under omrörning. Rör om tills såsen tjocknar, då är den klar.

Chao