torsdag 19 april 2012

Budapestrulle

Vilket väder att vakna upp till!

Idag bjuder jag på en av mina absoluta favoritbakelser, nämligen budapestrulle. Det är någonting med den spröda marängen i kombination med grädden och mandarinerna..det är mums helt enkelt..och genast verkar solen dykt upp..eller nåt!




Cirka 8 bitar

Botten
6 st äggvitor
3 dl strösocker
100 g hasselnötter, malda
50 g vaniljsåspulver t.e.x Marsan vaniljsåspulver

Fyllning
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
50 g mandariner, avrunna

Förbered en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggvitorna till mjukt skum. Rör ner sockret i omgångar, fortsätt vispa. Rör ner hasselnötsmjölet och vaniljpulvret utan att vispa. Spritsa längder av maräng direkt på plåten. Se bilden ovan.

Grädda bottnen i cirka 20-25 minuter. Låt marängen svalna och vänd sedan bottnen över ett ett nytt bakplåtspapper, dra bort pappret som den gräddades på. Fyllningen lägger man på "baksidan" av bottnen.

Vispa grädden fluffig och rör ner vaniljsockret. Bre ut grädden över bottnen och lägg mandarinbitar över. Rulla ihop bottnen och lägg den med kanten nedåt. Pudra över florsocker och garnera med mandarinklyftor.

Chao

onsdag 18 april 2012

Sockerkaka med limeglasyr/Silviakaka

Eller är det Silviakaka den kallas? Inte vet jag. Men en sak vet jag den här pimpade sockerkakan är good!





Recept
3 st ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 dl limejuice
1 dl ljummet vatten
3 dl vetemjöl
100 g mjukt smör

Glasyr
100 g smör
1 dl socker
1 st äggula
2 tsk vaniljsocker
1 st lime, skalet
kokosflingor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en springform cirka 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör ner vaniljsocker, bakpulver, limejuice, ljummet vatten, vetemjöl och vispa till en jämn och slät smet. Tillsätt smör under fortsatt vispning.

Grädda i cirka 30-40 min (beroende på ugn). Använd en teststicka, är den torr är kakan klar
Låt kakan svalna i formen.

Glasyr:
Smält smör och socker i kastrull på medelvärme. Tillsätt vaniljsocker, limeskal, äggula och låt sjuda ett par minuter så att den tjocknar en aning. Låt glasyren svalna en stund innan du häller den över kakan.
Strö över kokosflingor. Klart!

Chao

tisdag 17 april 2012

Citronmarängpaj

Hej!

Jag fortsätter att fylla på med recept från min förra blogg. Har fått några mail om att det saknas en del recept, allt jag kan säga är att de kommer så småningom.

Förresten, den här pajen är en av mina favoriter, alltså är den god!



Citronmarängpajen jag bjuder på idag är en variant av den amerikanska marängpajen där man gör fyllningen av äggulor, smör och Maizena. Men denna gör man med kondenserad mjölk som man köper i burk ( ja, som även går att koka och blir som mjuk kola).

Cirka 10-12 bitar

Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g mjukt smör
1 st äggula eller 2-3 msk vatten
1 st citron, rivet skal

Jobba snabbt ihop ingredienserna till en deg, antingen för hand eller med hushållsassistent. Om degen känns torr kan du tillsätta ett par droppar vatten. Plasta in degen och ställ den i kylskåpet i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en pajform cirka 24 cm i diameter. Tryck ut degen med fingrarna/kavla ut degen tunt och klä pajformen. Nagga den med en gaffel och grädda i cirka 8-10 minuter, den ska få lite färg. Låt pajbottnen svalna.

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
2 st äggulor
2-3 st citroner, saften

Blanda den kondenserade mjölken och äggulan, utan att vispa. Häll försiktigt ner citronsaften, testa dig fram till mängden saft, citronsaften bryter av sötman i mjölken, men för mycket kan bli för starkt.

Maräng
4 st äggvitor
2 dl strösocker

Vispa äggvitorna luftigt och tillsätt strösockret i omgångar. Marängen ska bli fast och det ska gå att vända skålen upp och ner utan marängen rör sig. Det underlättar om du använder en hushållsassistent i detta moment.

Häll fyllningen över pajbottnen och bre/spritsa marängen ovanpå. Sätt in pajen i ugnen på 200 grader tills marängen fått färg.

Pajen smakar godast kall.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

HÄR kan du läsa mer om boken.




Chao
















söndag 15 april 2012

Tiramisuglass

God morgon!
Ni har väl märkt att jag just nu för över en massa inlägg från min förra bakblogg? Det är alltså inte så att jag plötsligt börjat baka som en galning, vissa av recepten är såna jag publicerat för tre år sen.
Jag gör jobbet för hand, puh..klipper & klistrar, så det tar sin lilla tid det här. Det finns säkert ett bättre, snabbare & effektivare sätt att göra det men, ähh, jag gör såhär!

Har får ni recept på Tiramisuinspirerad glass, en mycket god sådan!



Jag har införskaffat mig en glassmaskin och det är lite lustigt att jag inte tänkt på att skaffa mig en tidigare i mitt liv, för glass är och har länge varit en favorit. 

Den stora skillnaden med att göra glass i glassmaskin är att den blir krämig och att det blir en jämn infrysning av den. Och ja, resultatet blir så klart bättre än utan glassmaskin, där sockret i glassen har en tendens att dra ihop sig och glassen blir mer isig i konsistensen.

Det krävs lite framförhållning att göra egen glass, har jag upptäckt. Först ska ju glassblandningen förberedas och sedan ska den stå kallt i ett par timmar, helst under natten, för bäst resultat. Så om man ska bjuda på glass får man planera lite extra. Men det är det värt för resultatet blev mycket bra! 

Glass
2,5 dl gammaldags mjölk
2,5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
4 äggulor
1,75 dl råsocker
1 dl kaffe
250 g mascarponeost
2 msk mörk rom 

Gör så här
Hetta upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en kastrull. 
Vispa under tiden äggulor och råsocker pösigt i en skål.
Häll den varma mjölk-gräddblandningen över äggsmeten under vispning.
Vispa nu smeten över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad), tills smeten tjocknat något.
Tillsätt kaffet och låt blandningen svalna en stund.
Tillsätt mascarponeosten under lätt vispning så att den blandas ordentligt.

Låt alltsammans svalna och ställ sedan in den i kylskåpet några timmar eller över natten.
Kör glassblandningen i glassmaskinen efter instruktionerna. När glassen är så gott som färdig tillsätter man 2 msk rom. Gör det inte innan eftersom likör tydligen har en hämmande effekt på infrysningen.

Pudra över kakao eller krossad mörk choklad vid servering och njut av glassen och det faktum att man vet exakt vad man får i sig!

Chaoo