Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från april 15, 2012

Budapestrulle

Vilket väder att vakna upp till! Idag bjuder jag på en av mina absoluta favoritbakelser, nämligen budapestrulle. Det är någonting med den spröda marängen i kombination med grädden och mandarinerna..det är mums helt enkelt..och genast verkar solen dykt upp..eller nåt! Cirka 8 bitar Botten 6 st äggvitor 3 dl strösocker 100 g hasselnötter, malda 50 g vaniljsåspulver t.e.x Marsan vaniljsåspulver Fyllning 3 dl vispgrädde 2 tsk vaniljsocker 50 g mandariner, avrunna Förbered en plåt med bakplåtspapper och sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till mjukt skum. Rör ner sockret i omgångar, fortsätt vispa. Rör ner hasselnötsmjölet och vaniljpulvret utan att vispa. Spritsa längder av maräng direkt på plåten. Se bilden ovan. Grädda bottnen i cirka 20-25 minuter. Låt marängen svalna och vänd sedan bottnen över ett ett nytt bakplåtspapper, dra bort pappret som den gräddades på. Fyllningen lägger man på "baksidan" av bottnen. Vispa grädden fluf...

Sockerkaka med limeglasyr/Silviakaka

Eller är det Silviakaka den kallas? Inte vet jag. Men en sak vet jag den här pimpade sockerkakan är good! Recept 3 st ägg 2 dl socker 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 1/2 dl limejuice 1 dl ljummet vatten 3 dl vetemjöl 100 g mjukt smör Glasyr 100 g smör 1 dl socker 1 st äggula 2 tsk vaniljsocker 1 st lime, skalet kokosflingor Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader och smörj en springform cirka 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör ner vaniljsocker, bakpulver, limejuice, ljummet  vatten, vetemjöl och vispa till en jämn och slät smet. Tillsätt  smör under fortsatt vispning. Grädda i cirka 30-40 min (beroende på ugn). Använd en teststicka, är den torr är kakan klar Låt kakan svalna i formen. Glasyr: Smält smör och socker i kastrull på medelvärme. Tillsätt vaniljsocker, limeskal, äggula och låt sjuda ett par minuter så att den tjocknar en aning. Låt glasyren svalna en stund innan du häller de...

Citronmarängpaj

Hej! Jag fortsätter att fylla på med recept från min förra blogg. Har fått några mail om att det saknas en del recept, allt jag kan säga är att de kommer så småningom. Förresten, den här pajen är en av mina favoriter, alltså är den god! Citronmarängpajen jag bjuder på idag är en variant av den amerikanska marängpajen där man gör fyllningen av äggulor, smör och Maizena. Men denna gör man med kondenserad mjölk som man köper i burk ( ja, som även går att koka och blir som mjuk kola). Cirka 10-12 bitar Pajskal 3 dl vetemjöl 2 msk strösocker 125 g mjukt smör 1 st äggula eller 2-3 msk vatten 1 st citron, rivet skal Jobba snabbt ihop ingredienserna till en deg, antingen för hand eller med hushållsassistent. Om degen känns torr kan du tillsätta ett par droppar vatten. Plasta in degen och ställ den i kylskåpet i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en pajform cirka 24 cm i diameter. Tryck ut degen med fingrarna/kavla ut degen tunt och klä pajformen. Nagga de...

Tiramisuglass

God morgon! Ni har väl märkt att jag just nu för över en massa inlägg från min förra bakblogg? Det är alltså inte så att jag plötsligt börjat baka som en galning, vissa av recepten är såna jag publicerat för tre år sen. Jag gör jobbet för hand, puh..klipper & klistrar, så det tar sin lilla tid det här. Det finns säkert ett bättre, snabbare & effektivare sätt att göra det men, ähh, jag gör såhär! Har får ni recept på Tiramisuinspirerad glass, en mycket god sådan! Jag har införskaffat mig en glassmaskin och det är lite lustigt att jag inte tänkt på att skaffa mig en tidigare i mitt liv, för glass är och har länge varit en favorit.  Den stora skillnaden med att göra glass i glassmaskin är att den blir krämig och att det blir en jämn infrysning av den. Och ja, resultatet blir så klart bättre än utan glassmaskin, där sockret i glassen har en tendens att dra ihop sig och glassen blir mer isig i konsistensen. Det krävs lite framförhållning at...