söndag 15 april 2012

Tiramisuglass

God morgon!
Ni har väl märkt att jag just nu för över en massa inlägg från min förra bakblogg? Det är alltså inte så att jag plötsligt börjat baka som en galning, vissa av recepten är såna jag publicerat för tre år sen.
Jag gör jobbet för hand, puh..klipper & klistrar, så det tar sin lilla tid det här. Det finns säkert ett bättre, snabbare & effektivare sätt att göra det men, ähh, jag gör såhär!

Har får ni recept på Tiramisuinspirerad glass, en mycket god sådan!Jag har införskaffat mig en glassmaskin och det är lite lustigt att jag inte tänkt på att skaffa mig en tidigare i mitt liv, för glass är och har länge varit en favorit. 

Den stora skillnaden med att göra glass i glassmaskin är att den blir krämig och att det blir en jämn infrysning av den. Och ja, resultatet blir så klart bättre än utan glassmaskin, där sockret i glassen har en tendens att dra ihop sig och glassen blir mer isig i konsistensen.

Det krävs lite framförhållning att göra egen glass, har jag upptäckt. Först ska ju glassblandningen förberedas och sedan ska den stå kallt i ett par timmar, helst under natten, för bäst resultat. Så om man ska bjuda på glass får man planera lite extra. Men det är det värt för resultatet blev mycket bra! 

Glass
2,5 dl gammaldags mjölk
2,5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
4 äggulor
1,75 dl råsocker
1 dl kaffe
250 g mascarponeost
2 msk mörk rom 

Gör så här
Hetta upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en kastrull. 
Vispa under tiden äggulor och råsocker pösigt i en skål.
Häll den varma mjölk-gräddblandningen över äggsmeten under vispning.
Vispa nu smeten över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad), tills smeten tjocknat något.
Tillsätt kaffet och låt blandningen svalna en stund.
Tillsätt mascarponeosten under lätt vispning så att den blandas ordentligt.

Låt alltsammans svalna och ställ sedan in den i kylskåpet några timmar eller över natten.
Kör glassblandningen i glassmaskinen efter instruktionerna. När glassen är så gott som färdig tillsätter man 2 msk rom. Gör det inte innan eftersom likör tydligen har en hämmande effekt på infrysningen.

Pudra över kakao eller krossad mörk choklad vid servering och njut av glassen och det faktum att man vet exakt vad man får i sig!

Chaoo

1 kommentar: