tisdag 17 april 2012

Citronmarängpaj

Hej!

Jag fortsätter att fylla på med recept från min förra blogg. Har fått några mail om att det saknas en del recept, allt jag kan säga är att de kommer så småningom.

Förresten, den här pajen är en av mina favoriter, alltså är den god!Citronmarängpajen jag bjuder på idag är en variant av den amerikanska marängpajen där man gör fyllningen av äggulor, smör och Maizena. Men denna gör man med kondenserad mjölk som man köper i burk ( ja, som även går att koka och blir som mjuk kola).

Cirka 10-12 bitar

Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g mjukt smör
1 st äggula eller 2-3 msk vatten
1 st citron, rivet skal

Jobba snabbt ihop ingredienserna till en deg, antingen för hand eller med hushållsassistent. Om degen känns torr kan du tillsätta ett par droppar vatten. Plasta in degen och ställ den i kylskåpet i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en pajform cirka 24 cm i diameter. Tryck ut degen med fingrarna/kavla ut degen tunt och klä pajformen. Nagga den med en gaffel och grädda i cirka 8-10 minuter, den ska få lite färg. Låt pajbottnen svalna.

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
1 st äggula
2-3 st citroner, saften

Blanda den kondenserade mjölken och äggulan, utan att vispa. Häll försiktigt ner citronsaften, testa dig fram till mängden saft, citronsaften bryter av sötman i mjölken, men för mycket kan bli för starkt.

Maräng
4 st äggvitor
2 dl strösocker

Vispa äggvitorna luftigt och tillsätt strösockret i omgångar. Marängen ska bli fast och det ska gå att vända skålen upp och ner utan marängen rör sig. Det underlättar om du använder en hushållsassistent i detta moment.

Häll fyllningen över pajbottnen och bre/spritsa marängen ovanpå. Sätt in pajen i ugnen på 200 grader tills marängen fått färg.

Pajen smakar godast kall.

Köp min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

HÄR kan du läsa mer om boken.
Chao
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar