Fortsätt till huvudinnehåll

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig.


Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram.

  • 1 kg vetemjöl
  • 400 g pumpmos (stor bit pumpa)
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smält smör
  • cirka 5 dl vatten
  • 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra
  • Gör så här:
Cirka 40 st
  • Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g.
  • Häll vetemjölet i en skål. 
  • Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda. 
  • Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna av skålen.
  • Dela degen i två bitar. Ta ut bollar från den ena degbiten och lägg på ett mjölat arbetsbord. Kavla bollarna till cirka 1/2 cm tjocka skivor cirka 6-7 cm i diameter. Fortsätt med den andra biten. Man kan också kavla ut hela degen på mjölat arbetsbord och ta ut rundlar med en kopp.
  • Värm oljan i en tjockbottnad kastrull. Släpp ner en bit deg, börjar det bubbla är oljan färdig att användas. 
  • Släpp ner flera rundlar (så många som får plats) och fritera på bägge sidor tills de får en lätt gyllenbrun färg. 
  • Lägg brödet på papper så att oljan får rinna av.
Fler spännande recept med pumpa:

Mjukt, saftigt pumpabröd

Pumpakaka med glasyr





Kommentarer

  1. Hej fröken Luisa idag det passar jättebra att försöka göra din recept eftersom det är så kallt ute fast ska göra utan pumpa (zapallo) i alla fall se ven deliciosas :-)

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej hoppas du lyckades hitta Zapallo ☺ och bakade sopaipillas. Coop forum brukar ha. Lycka till!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet för en hög tårtbotten!  De småskavanker ni ser ovanpå tårtbottnen, är inget som kommer att märkas efteråt. Resultatet blir en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 personer. Den blir mjuk och luftig, men ändå tillräcklig fast för att kunna dela den i tre delar.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl socker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 1-2 tsk bakpulver 1-2 tsk vaniljsocker En form 15-20 cm i diameter blir bra till detta recept. Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 dl potatismjöl 2 1/2 tsk bakpulver 1-2 tsk vaniljsocker En form 24 -26 cm i diamenter blir bra till detta recept. Recept 16 bitar 7 ägg 4 dl socker 2 dl vetemjöl 2 dl potatismjöl 3 1/2 tsk bakpulver 2-3 tsk vaniljsocker En form 26-28 cm i diameter blir bra för detta recept. Gör såhär Sätt ugn...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Sen en tid tillbaka har jag haft ett vakuumförpackat paket med halvt mosade dadlar i skafferiet, som jag köpte i en affär där de säljer produkter från utlandet. Det visade sig vara ett bra beslut att köpa dadlar i paket eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade en och en. Jag har hört att man kan köpa färdig dadelmassa, men jag gissar på att det blir godare att göra den själv. Så brukar det oftast vara :) Fyllning 300 g urkärnade dadlar 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 10 g jäst för söt deg 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en s...