onsdag 30 maj 2012

Citronsorbet med chokladsås som stelnar

Det har varit tyst härinne. Men hela familjen har varit sjuk! Det är så trist när man råkar ut för dunderförkylningar (kanske kombinerat med pollenallergi) när det har varit så fint väder som i förra veckan. Host, host, snor, röda ögon & pappersservetter överallt liksom, det är sånt man förväntar sig under kalla vintern, inte nu. 

Här är ett recept på glass som jag för första gången gjorde förra sommaren och nog tänker göra snart igen!



Idag presenterar jag en god och läskande citronsorbet som blir perfekt för att klara av värmen. Den är ganska enkel att göra men man får räkna med att infrysningen tar ett par timmar.

Den serveras med chokladsås "special", som bara tar ett par minuter att göra. När jag bodde i Chile brukade jag köpa en chokladsås som stelnade vid kontakt med glass. Jag vet inte om den går att köpa här, så istället har jag gjort en egen som faktiskt smakar nästan likadant och som stelnar! Mums! Chokladsåsen är ju såklart valfri, sorben smakar god alldeles som den är, men chokladen ger den syrligt/söta sorben en speciell touch. 

Citronsorbet
2,5 dl vatten
2 dl socker
1 citron, det finrivna skalet
2 dl pressad citronsaft från 3-4 citroner
2 äggvitor
1-2 droppar gul hushållsfärg (valfritt)

Koka upp vatten och socker till ett sockerlag, sockret ska ha smält helt. 
Tillsätt citronskalet och citronsaften i sockerlaget och låt svalna helt.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt några droppar färg i skummet. Rör ner äggskummet i citron/sockerlaget och blanda väl. 
Rör om ordentligt och frys in.
Rör om med en sked ett par gånger under infrysningen så att sorben blandas ordentligt och får luft.

Chokladsås
170 g mörk choklad
0,6 dl vegetabilisk olja (använde rapsolja)
60 g smör

Smält ihop ingredienserna i kastrull eller i micron. Rör om till jämn sås.
Servera sorben och ringla över chokladen. Se hur den sakta börjar stelna. Njut!
Resten av chokladsåsen kan sparas till en annan gång.

Chao