Fortsätt till huvudinnehåll

Tiramisuglass

God morgon!
Ni har väl märkt att jag just nu för över en massa inlägg från min förra bakblogg? Det är alltså inte så att jag plötsligt börjat baka som en galning, vissa av recepten är såna jag publicerat för tre år sen.
Jag gör jobbet för hand, puh..klipper & klistrar, så det tar sin lilla tid det här. Det finns säkert ett bättre, snabbare & effektivare sätt att göra det men, ähh, jag gör såhär!

Har får ni recept på Tiramisuinspirerad glass, en mycket god sådan!



Jag har införskaffat mig en glassmaskin och det är lite lustigt att jag inte tänkt på att skaffa mig en tidigare i mitt liv, för glass är och har länge varit en favorit. 

Den stora skillnaden med att göra glass i glassmaskin är att den blir krämig och att det blir en jämn infrysning av den. Och ja, resultatet blir så klart bättre än utan glassmaskin, där sockret i glassen har en tendens att dra ihop sig och glassen blir mer isig i konsistensen.

Det krävs lite framförhållning att göra egen glass, har jag upptäckt. Först ska ju glassblandningen förberedas och sedan ska den stå kallt i ett par timmar, helst under natten, för bäst resultat. Så om man ska bjuda på glass får man planera lite extra. Men det är det värt för resultatet blev mycket bra! 

Glass
2,5 dl gammaldags mjölk
2,5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
4 äggulor
1,75 dl råsocker
1 dl kaffe
250 g mascarponeost
2 msk mörk rom 

Gör så här
Hetta upp mjölk, grädde och vaniljsocker i en kastrull. 
Vispa under tiden äggulor och råsocker pösigt i en skål.
Häll den varma mjölk-gräddblandningen över äggsmeten under vispning.
Vispa nu smeten över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad), tills smeten tjocknat något.
Tillsätt kaffet och låt blandningen svalna en stund.
Tillsätt mascarponeosten under lätt vispning så att den blandas ordentligt.

Låt alltsammans svalna och ställ sedan in den i kylskåpet några timmar eller över natten.
Kör glassblandningen i glassmaskinen efter instruktionerna. När glassen är så gott som färdig tillsätter man 2 msk rom. Gör det inte innan eftersom likör tydligen har en hämmande effekt på infrysningen.

Pudra över kakao eller krossad mörk choklad vid servering och njut av glassen och det faktum att man vet exakt vad man får i sig!

Chaoo

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...