Fortsätt till huvudinnehåll

Chokladtårta

Jag äter resterna av den fantastiska chokladtårtan jag bakade för ett par dagar sedan. Den smakar godare för varje dag som går. Här hittar ni ännu ett recept på en Chokladtårta som är inspirerad av Kärleksmumskakan. Receptlänk


Jag äter den med en klick grädde och bara njuter en stund i min ensamhet. Min lille sover...äntligen. Jag har vabbat sedan i torsdags, men imorgon ska han till förskolan, för han luras bara...han vill mest att jag jagar honom runt sofforna, så värst sjuk kan man inte vara då.


   Åter till chokladtårtan. Jag bakade alltså den i tron om att den skulle gå åt direkt. Jag använde en 15 cm form med hög kant, så själva tårtan såg inte särskilt stor ut, men snygg och hög. Den är fylld och täck med chokladglasyr. Tårtan smakar mycket choklad och är mäktig, man behöver inte äta särskilt stora bitar av den. Jag tror att den skulle kunna räcka till 15 bitar ungefär, en bra buffétårta till påsk kanske?


Chokladbotten
100 g mjukt smör
200 g råsocker
2 ägg
1,5 dl filmjölk
2 tsk vaniljsocker
155 g vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
40 g kakao

Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och sedan filmjölken. Tillsätt de torra ingredienserna under fortsatt vispning. Fyll en 15 cm form (går att grädda i större form, men blir då inte lika hög) och grädda i 175 g under c.a 45-50 min beroende på ugn och storlek på formen. Använd en provsticka, stick in den i kakan, är den torr är kakan klar.
Låt tårtbottnen svalna helt, det går bra att frysa den innan man delar den i två eller tre delar.

Chokladglasyr/fyllning
200 g mörk choklad 70%
2 dl grädde
25 g honung eller 1/2 dl florsocker
50 g smör

Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och honung (florsocker) i en liten kastrull och häll den över chokladen. Rör om och tillsätt smöret. Rör till en krämig smet. Låt glasyren svalna. Bre ut chokladsmet mellan tårtbottnarna och montera den. Avsluta med att hälla över/bre ut resterande chokladsmet över den färdigmonterade tårtan.

Servera tårtan kall, helst dagen efter, med en klick grädde.

Köp eller läs mer om min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

Klicka här









Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hög tårtbotten

Bästa receptet!  Vill du baka en fin, hög och klassisk tårtbotten för 8, 12 eller 16 bitar? Använd detta recept. Tårtbotten blir mjuk och luftig, men ändå tillräckligt fast för att kunna dela den.  Baka den gärna ett par dagar tidigare och frys in. Det är enklast att dela den när den fortfarande är halvtinad.  Gör såhär: Sätt ugnen på 175 g. Förbered en form med löstagbar kant. Smörj in den med smör, alt. matolja. För extra hög tårtbotten: Lägg bakplåtspapper på sidorna och botten av formen (se bild nedan). Vispa äggen och sockret luftigt, ljust och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda i mitten/nedre delen av ugnen i ca. 40 m. Tiden kan variera beroende på ugn. Använd en provsticka, är den torr är tårtbotten färdiggräddad. Recept 8 bitar 4 ägg 2 dl strösocker 1 dl potatismjöl 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker  *En form 15-20 cm i diameter Recept 12 bitar 5 ägg 3 dl socker 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 d...

Friterat pumpabröd/Sopaipillas

Idag bjuder jag på vårt typiska chilenska pumpabröd, nämligen Sopaipillas. Brödet friteras och vi bakar dem oftast när dagen är regnig och kylig. Man kokar pumpan och mosar den innan man använder den. Det är svårt att beräkna hur stor bit pumpa man kokar, man får chansa, skulle det bli mindre än vad som behövs går det bra att halvera receptet. Blir det över kan man frysa in och använda pumpmoset längre fram. 1 kg vetemjöl 400 g pumpmos (stor bit pumpa) 2 tsk salt 2 tsk bakpulver 50 g smält smör cirka 5 dl vatten 1/2 l olja cirka, rapsolja går bra Gör så här: Cirka 40 st Skär bort kanterna från en stor bit pumpa och ta bort kärnorna. Skär pumpaköttet i mindre bitar och koka den mjukt i kastrull. Mosa/mixa pumpan när den har svalnat en aning, och mät upp 400 g. Häll vetemjölet i en skål.  Rör ner pumpmoset, salt, bakpulver,  smör och blanda.  Häll i vattnet i omgångar och jobba in det, tills du får en smidig, kompakt deg som släpper ifrån kanterna ...

Arabiska kakor med dadlar och valnötter

Idag bjuder jag på arabiska kakor med dadlar och valnötter med en touch av kardemumma. Det är en vanlig kaka i mellanöstern som man äter till Eid och till vardags. Här använde jag ett paket med halvt mosade dadlar. Det visade sig vara ett bra beslut eftersom de redan var mjuka istället för att köpa de som kommer separerade. Fyllning 300 g urkärnade dadlar (mixa dem) 50 g smör 50 g valnötter, fint hackade 1 tsk kardemumma Deg 10 g jäst för söt deg 250 g smör (äkta smör är alltid godast) 2,5 dl mjölk 4 msk socker 1 msk kardemumma (kan ökas) 500 g vetemjöl Pensling 1 ägg, vispat Fyllningen Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur dadlarna, mixa dem och rör ner i en kastrull. Rör ner smöret. Rör om och blanda till en seg, kolaliknande massa. Rör ner valnötter och kardemumma. Ställ åt sidan och låt svalna. Gör degen: Smula jästen i en skål och häll över ljummen mjölk och smält smör. Rör om så att jästen löses upp. Rör ner socker och kardemumma. Rör ner mjölet i omgå...