tisdag 26 mars 2013

Chokladtårta

Jag äter resterna av den fantastiska chokladtårtan jag bakade för ett par dagar sedan. Den smakar godare för varje dag som går. Här hittar ni ännu ett recept på en Chokladtårta som är inspirerad av Kärleksmumskakan. Receptlänk


Jag äter den med en klick grädde och bara njuter en stund i min ensamhet. Min lille sover...äntligen. Jag har vabbat sedan i torsdags, men imorgon ska han till förskolan, för han luras bara...han vill mest att jag jagar honom runt sofforna, så värst sjuk kan man inte vara då.


   Åter till chokladtårtan. Jag bakade alltså den i tron om att den skulle gå åt direkt. Jag använde en 15 cm form med hög kant, så själva tårtan såg inte särskilt stor ut, men snygg och hög. Den är fylld och täck med chokladglasyr. Tårtan smakar mycket choklad och är mäktig, man behöver inte äta särskilt stora bitar av den. Jag tror att den skulle kunna räcka till 15 bitar ungefär, en bra buffétårta till påsk kanske?


Chokladbotten
100 g mjukt smör
200 g råsocker
2 ägg
1,5 dl filmjölk
2 tsk vaniljsocker
155 g vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
40 g kakao

Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och sedan filmjölken. Tillsätt de torra ingredienserna under fortsatt vispning. Fyll en 15 cm form (går att grädda i större form, men blir då inte lika hög) och grädda i 175 g under c.a 45-50 min beroende på ugn och storlek på formen. Använd en provsticka, stick in den i kakan, är den torr är kakan klar.
Låt tårtbottnen svalna helt, det går bra att frysa den innan man delar den i två eller tre delar.

Chokladglasyr/fyllning
200 g mörk choklad 70%
2 dl grädde
25 g honung eller 1/2 dl florsocker
50 g smör

Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädde och honung (florsocker) i en liten kastrull och häll den över chokladen. Rör om och tillsätt smöret. Rör till en krämig smet. Låt glasyren svalna. Bre ut chokladsmet mellan tårtbottnarna och montera den. Avsluta med att hälla över/bre ut resterande chokladsmet över den färdigmonterade tårtan.

Servera tårtan kall, helst dagen efter, med en klick grädde.

Köp eller läs mer om min e-bok 12 sydamerikanska bakverk och desserter. Boken innehåller de 12 mest typiska syd/latinamerikanska recept, anpassade efter svenska mått.

Klicka här

1 kommentar: